Dolar

32,2172

Euro

35,0195

Altın

2.456,39

Bist

10.158,47

Cilt bakımı çılgınlığına karşı uyarılar; Mutlaka okuyun!

Günümüzün cilt bakımı çılgınlığıyla ilgili en endişe verici şey, yalnızca finansal ve duygusal katkının, karşılanan 'ihtiyaç' ile tamamen orantısız olması değildir. Çocukları kalıcı hasara hazırlayabilirler. Sosyal medyanın yanlış bilgi çorbası sayesinde evin içinden boğuk, kaygı uyandıran çağrı geliyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-18 21:27:41

Cilt bakımı çılgınlığına karşı uyarılar; Mutlaka okuyun!

Günümüzde cilt bakımı çok daha ciddi bir iştir. Gençlerin gündüzleri rastgele eczanelere amaçsızca göz attığı ve geceleri yastıklarını yanardöner bronzlaştırıcıyla lekelediği günler geride kaldı. Artık çocuklar sadece nasıl düzgün bir şekilde temizleneceklerini bilmiyorlar, aynı zamanda güzellik ürünlerine eşi benzeri görülmemiş bir şevkle alışıyorlar. Kulağa saçma gelse de bu coşku son derece kaygı verici.

Gençlerin cilt bakımı çılgınlığına ne kadar yakından bakarsanız, o kadar çok leke ortaya çıkar. Dermatologlar, çoğu evde ayrıntılı cilt bakımı rejimleri uygulayan ve kozmetik konsültasyonları için muayenehanelerine gelen çocukların dokuz yaşına kadar küçük yaşta olduğunu bildiriyor. Ergenlikten yeni çıkmış gençler, Botoks'un iddia edilen "önleyici" yaşlanma karşıtı özelliklerine takıntılı durumda ve internet, "kırışıklıklarına" çözüm arayan gençlerle dolup taşıyor.

İçerdiği endişe ve gruplaşma düşüncesi, klasik bir gençlik tutkusunun tüm işaretlerini taşıyor. Ancak bu seferki, kendilerinden önceki yetişkinlerin pek aşina olmadığı, uğursuz gizli akıntılarla birlikte geliyor.

Popüler reklamcılık tabirini ödünç alırsak, bu neslin güzellikle ilişkisi daha derin, daha sıkı ve potansiyel olarak daha uzun süreli görünüyor. Hakim olan trendlerin ("yunus derisi", "cam derisi" , "donut-glazed") tümü, neredeyse herkes için mümkün olmayan, ancak denenmesi için sayısız ürün gerektiren gözeneksiz, hazır filtrelenmiş cilt görüntüleri sunuyor.

Modern anlamda "güzellik ürünleri"nin "cilt bakımı" olarak yeniden markalanması - "diyet"ten "yaşam tarzına" geçişe benzer şekilde- cildinizi kendi haline bırakmanın ihmalle eşdeğer olduğu anlamına gelir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Z Kuşağı, sanki çağrıya cevap verirmiş gibi cilt bakımına diğer yaş gruplarına göre daha fazla para ayırıyor. Sadece 2023'te, 20'li yaşların ve gençlerin harcamaları yüzde 20 arttı. Dermatologlar, spektrumun ucundaki gençler için bunun yüzlerine yarardan çok zarar verebileceği konusunda uyarıyorlar.

"Yaşlanma karşıtı, sıkılaştırıcı, kırışık azaltıcı, parlaklaştırıcı ve sıkılaştırıcı" etkilere sahip yetişkin ürünleri, büyük ihtimalle, henüz gerekli koruyucu bariyerleri oluşturmamış olan çocukların daha hassas ciltleri için uygun olmayan bileşenler içerecektir. Gençler bazı içeriklere karşı alerji geliştirebilir veya bir doktor tarafından daha uygun şekilde tedavi edilebilecek hormonal sivilceleri şiddetlendirebilir.

Gençlerin güvensizliklerini artırmak ve onlara pahalı, potansiyel olarak zarar verici "çözümler" satmak, ergen kızların rekor düzeylerde üzüntü bildirdiği bir dönemde özellikle zararlı geliyor. Ancak geleneksel medyanın erozyona uğraması, gençlerin nasıl ilerleyecekleri konusunda tavsiye almak için her zamankinden daha fazla sahte kaynaklara yönelmesine neden oluyor.

TikTok'ta #ciltbakımırutin hashtag'i 77,3 milyar izlenme sayısına, #önleyicibotoks ise 59,7 milyon izlenmeye sahip. Her zaman, daha genç ve daha canlı etkileyiciler "yaşlanma karşıtı" sırlarını paylaşmak için gemiye atlıyorlar. Daha sonra silinen bir videoda, 14 yaşındaki bir genç günlük rutinini anlatıyordu; bu rutinler şunları içeriyordu (ancak bunlarla sınırlı değil): çift temizleme, toner, C vitamini serumu, glikolik asit, salisilik asit, iki farklı türde "yaşlanma sürecini" yavaşlatmak için nemlendirici ve bir içecek yeşil çay. Binlerce takipçisine "Bunların çoğunu 12 yaşında yapmaya başladım" diyor.

Sektörün pazarlaması genç kitlelere hızla yönelse de fiyatlar kesinlikle yüksek kalıyor. 2020 yılında klinik cilt bakımı markası Murad, gençleştirici serumlarını Instagram'da tanıtmak için liseli fenomenleri işe aldı.

Fenomen Nil Sani'nin çığırtkanlığını yaptığı "Retinol Gençlik Yenileyici Gece Kremi"nin fiyatı 89 dolar. 2022'de Z kuşağıyla ilişkilendirilen bir marka olan Spoiled Child, "Yaşlanmak yaşlanıyor" sloganıyla yaşlanma karşıtı bir kampanya başlattı. Süslü bir vibratörü anımsatan parlak mavi bir kapsül içinde gelen "K-27 Yaşlanma Karşıtı C Vitamini Güçlendirici Serum"un fiyatı 58 dolar.

Ortalama çevrimiçi cilt bakımı rutininde bu türden kaç ürünün yer aldığı göz önüne alındığında, genel olarak potansiyel maliyet nefes kesicidir. Bunun, yetişmek için yarışan çocuklar ve çoğu zaman faturayı ödeyen ebeveynler üzerinde oluşturduğu mali baskı, memnuniyetsizlik potansiyelini güçlendiriyor.

Birisi bir serum veya iksire ne kadar çok para harcarsa, beklediği sonuçlar da o kadar iyi olur. Belli bir noktadan sonra mükemmel olmayan her şey hayal kırıklığı yaratır ve zamanla hepimizin keşfettiği gibi mükemmellik ulaşılamaz şey olur.

Bugünlerde çocukların girdiği güzellik ve cilt bakımı ekosistemi, on yıl öncesinden bile tamamen farklı. Şüpheli yeni bir zorunluluk duygusuyla birlikte (“cilt bakımı kişisel bakımdır!”) ve sonsuza dek ulaşılamayacak şekilde tasarlanmış bir estetik standartla birlikte geliyor.

"Önleyici" yaşlanma karşıtı, gençlerin güvensizliklerini avlamak isteyen şirketler için mükemmel bir hiledir. Ürünleri kullanmamış olsaydınız nasıl görüneceğinizi bilmenin hiçbir yolu yoktur, ancak kullanmayı bırakırsanız daha kötü görüneceğinizi kesinlikle varsayabilirsiniz. Gençler biraz büyüdüklerinde, maliyeti binlerce dolara ulaşabilen cerrahi olmayan prosedürlerden oluşan ek bir dünya onların kullanımına açılır.

Sadece birkaç yıl öncesine kadar ebeveynlerin güzellikle ilgili temel endişesi, çocuklarının dışarı çıkıp "çok fazla" makyaj yapmasıydı. Büyüdüğümde minimum yatırımla deneyler yaptım ve sonra yoluma devam ettim. Böyle olması gerekiyor. Günümüzün cilt bakımı çılgınlığıyla ilgili en endişe verici şey, yalnızca finansal ve duygusal katkının, karşılanan "ihtiyaç" ile tamamen orantısız olması değildir. Çocukları kalıcı hasara hazırlayabilirler. Sosyal medyanın yanlış bilgi çorbası sayesinde evin içinden boğuk, kaygı uyandıran çağrı geliyor.

CNNİnternational

 

Haber Ara