Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Köpeğini gezdirirken dinozor iskeleti buldu

İki yıl önce köpeğini Fransa'nın güneyinde yürüyüşe çıkaran Damien Boschetto, şu ana kadar sır olarak sakladığı şaşırtıcı bir keşifte bulundu.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-05 14:33:46

Köpeğini gezdirirken dinozor iskeleti buldu

ABC News'e konuşan Damien Boschetto, 2022'de uzun boyunlu bir titanozorun neredeyse eksiksiz bir iskeleti olduğu ortaya çıkan 70 milyon yıllık devasa bir fosile rastladı.

Şu anda 25 yaşında olan Boschetto, beklenmedik keşfin Fransa'nın güneyindeki Cruzy köyündeki evinin yakınındaki Montouliers ormanlarında yapıldığını söyledi.

ABC News'in haberine göre Boschetto, "Cruzy çevresindeki bölge, dinozorların ve aynı zamanda yaşayan diğer türlerin fosilleri bakımından zengindir. Cruzy, 28 yıldır Fransa'daki Üst Kretase dönemine ait en büyük dinozor fosili koleksiyonlarından birini oluşturuyor."

Britannica'ya göre, sauropod dinozor ailesinin üyeleri olan Titanozorlar, Geç Jura Dönemi'nden (163,5 milyon ila 145 milyon yıl önce) 145 milyon ila 66 milyon yıl önce süren Kretase Dönemi'nin sonuna kadar Dünya'da dolaştılar.

Uzun boyunlu dinozorlar bilinen en büyük kara hayvanlarıdır ve bazı titanozorların modern balinaların boyutuna ulaşıyor. Britannica'ya göre 40 farklı tür içeren fosilleri Antarktika hariç tüm kıtalarda bulundu.

Paleontoloji konusunda "kendi kendine öğretilen bir tutkuya" sahip olan Boschetto, açıkta kalan kemik fosillerini keşfetti ve bu, %70'i tamamlanmış, 9 metre uzunluğunda fosilleşmiş bir titanozorun kazısıyla ortaya çıktı.

NASIL BULUNDU?

Boschetto, Şubat ayında yerel FranceBleu'ye "Her sabah olduğu gibi sıradan bir yürüyüş sırasında oldu. Köpeği gezdirirken uçurumun kenarında meydana gelen heyelan, çeşitli iskeletlerin kemiklerini açığa çıkardı. Bunlar düşmüş kemiklerdi, dolayısıyla izole edilmişlerdi. Birkaç günlük kazılardan sonra bunların birbirine bağlı kemikler olduğunu anladık" dedi.

2_394

Boschetto, Cruzy Müzesi'ndeki Arkeoloji ve Paleontoloji Kültür Derneği (ACAP) üyeleriyle birlikte devasa iskeleti kazarken, paleontolojik alanı korumak için elde edilen bulguları gizli tuttu.

Haber Ara