Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor, hikayesi ne?

Her yıl kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında büyük bir olayın ardından ilan edilmiştir. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor, hikayesi ne? İşte merak edilen detaylar...

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-05 13:35:58

8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor, hikayesi ne?

Her yıl kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü aslında büyük bir olayın ardından ilan edilmiştir. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden kutlanıyor, hikayesi ne? İşte merak edilen detaylar...

8 Mart hakkında

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Temelde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması için ayrılmış olan 8 Mart, dikkat çekme amacı da güder.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman kesinleşti?

Danimarka'nın Kopenhag şehrinde 1910 yılında düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda konuşan Clara Zetkin, 1857 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitiren işçilerin adına 8 Mart'ın, Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini sundu. Sonrasında 1921 yılında Moskova'da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında ilk anma gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü hikayesi

Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da anılan 8 Mart için birçok iddia gündemdeki yerini koruyor. Bu iddialardan ilki 19. yüzyılın ortlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan grevle ortaya atılıyor. 1857 yılında ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha iyi ücret istemi ile grev yaptı. Ancak polisin greve müdahale etmesi sonucu olaylar umulanın aksi yönünde gerçekleşti.

İşçiler grevin bastırılması umuduyla fabrikaya kitlendi ve kısa süre fabrikada açıkan yangında kaçışmaya başladılar. polis tarafından fabrika çıkışına kurulan barikat engeline takılan işçiler kargaşa ve panikle boğuştu.

Sonuç olarak çoğu kadın 120 işçi bu grevde hayatını kaybetti. İşçilerin cenazelerine 10 binlerce kişi katıldı ve olay toplumsal bir harekete dönüştü.

Diğer bir iddia ise, 1917 yılında Rus çarlığının yıkılması ile sonuçlanan Şubat Devrimi'nin 8 Mart günü düzenlenen kadın grevleri ve yürüyüşü ile başlamış olmasına işaret eder. Ancak Kadınlar Günü'nün kitlelerce kutlanması bu tarihten çok daha önce başlar.

8 Mart Türkiye'de resmi tatil mi?

Dünya genelinde kutlanan 8 Mart, birçok ülkede resmi tatil olarak geçiyor. Ülkemizde 8 Mart resmi tatiller arasında yer almıyor. 2024 yılında cuma gününe denk gelen 8 Mart günü resmi tatil olmayacak, okul hayatı ve çalışma devam edecek.

Haber Ara