Dolar

34,9458

Euro

36,7162

Altın

2.982,17

Bist

10.125,46

FDD: Türkiye, S-400 tartışması ile NATO’yu test ediyor

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini Sinop'ta test etmesinin yankıları sürüyor. Washington merkezli bir araştırma merkezi olan Demokrasileri Savunma Vakfı'nın (FDD) web sitesinde yayınlanan bir analizde, “Türkiye, S-400 tartışması ile NATO’yu test ediyor” denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-18 09:20:27

FDD: Türkiye, S-400 tartışması ile NATO’yu test ediyor

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini Sinop'ta test etmesinin yankıları sürüyor.

Washington merkezli bir araştırma merkezi olan Demokrasileri Savunma Vakfı'nın (FDD) web sitesinde yayınlanan bir analizde, “Türkiye, S-400 tartışması ile NATO'yu test ediyor” denildi.

Bradley Bowman, Binbaşı Shane Praiswater isimli analistler'in, Türkiye'nin S-400'le test etmesinden duydukları rahatsızlıkları gizlemedi. İki analistin, Türkiye'yi eleştirdikleri analiz haber şöyle:

Türkiye'nin Cuma günü Rus S-400 karadan havaya füze sistemi için beklenen bir canlı atış testi gerçekleştirdiği bildirildi. Test, Ankara'nın Washington ve NATO ile ilişkilerinin sürekli olarak kötüleşmesinde sorunlu bir kilometre taşını temsil ediyor - Washington'un Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Mücadele Yasası kapsamında Türkiye'ye yaptırım uygulama şansını potansiyel olarak artırıyor.

Türkiye'nin canlı ateş testi, Türkiye'nin bir Yunan F-16'sını izlemek için S-400'ün radarını kullandığına dair doğrulanmamış raporları takip ediyor .

Geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok itirazına rağmen, Türkiye S-400'ü etkinleştirdi ve ilk testleri gerçekleştirdi . Bugünkü canlı ateş testi, Türkiye'nin Washington veya Brüksel'den gelen itirazlara rağmen S-400'ü saklamaya niyeti olmadığını gösteriyor.

Türkiye'nin S-400'ü satın alması ve faaliyete geçirmesi birkaç nedenden dolayı sıkıntılı. Birincisi, son yıllardaki en önemli jeo-stratejik gelişmelerden biri olan Türkiye'nin Rusya'ya yönelişinin somut bir tezahürünü oluşturmaktadırlar. Moskova'nın Avrupa ve Orta Doğu'daki temel ABD ve NATO çıkarlarını tehdit eden faaliyetleri düşünüldüğünde, bu sapma özellikle sorunlu. Türkiye'nin NATO üyesi statüsü ve stratejik konumu nedeniyle de rahatsız edici.

Türkiye'nin S-400'ü istihdamı, sistemin F-35'i tanımlama, izleme ve hedefleme uygulama becerisiyle de ilgilidir. Ankara'nın bu tür bilgilerin Moskova'ya ulaşmayacağına dair güvencesi ikna edici değil.

S-400 ve F-35'in aynı yerde bulunması, Moskova'nın Amerikalılar ve müttefikleri tarafından uçurulan F-35'leri vurmaya yardımcı olacak değerli istihbarat elde etmesini sağlayabilir . Bu nedenle Washington geçen yıl Ankara'yı F-35 programından çıkarmada haklıydı.

Ayrıca, ABD ve NATO olmuştur Geçiş sürecinin “Mod 5” Sistem şifrelenmiş bir nesil için “Mod 4” uçak-kimlik sisteminden. Bu sistem, NATO hava savunma bataryalarının ve uçaklarının bilinmeyen bir uçağın dost mu yoksa düşman mı olduğunu ayırt etmesine izin verir.

Amerika Birleşik Devletleri, S-400'ün Mod 5 yeteneklerine sahip olmasına izin vermeyecek, çünkü bunu yapmak Rusya'nın NATO tanımlama kodlarını kırmasına ve uçakları hızlı bir şekilde tanımlamasına izin verecektir.

Bununla birlikte, Türkiye'nin S-400'lerinin NATO hava savunma sistemlerinden çıkarılması, ölüm kalım kararlarının saniyeler içinde alındığı bir çatışmada Türkiye'yi potansiyel olarak ateş etmeyi kör edecek . Buna göre, böyle bir senaryoda Türkiye, NATO'yu düşman uçaklardan ayırmak için mücadele edecek ve bu da potansiyel olarak kardeş katliamıyla sonuçlanacaktır.

Bu gerçek, Türkiye'yi daha az yetenekli bir NATO müttefiki haline getirecek ve Türk hava sahasında veya yakınında faaliyet gösteren ABD ve müttefik pilotlar için riski artıracaktır.

Bu, ABD'nin İncirlik'teki ABD hava üssünde bazı askeri güçleri ve sistemleri muhafaza etmek isteyip istemediğini doğrudan etkileyebilir. Ne olursa olsun, gerilimler artmaya devam ederse, Ankara ABD kuvvetlerini üssünden çıkarabilir veya üsten kaynaklanan ABD operasyonlarına ciddi kısıtlamalar getirebilir.

Bu olasılığın ışığında, Pentagon'un ABD kuvvetlerinin İncirlik'ten olası tehcirine ilişkin planları güncellediği ve ayrıntılı planladığı umulmaktadır. Yunanistan potansiyel bir alternatif sağlayabilir.

Bu arada, herhangi bir olası yaptırım uygulamasına ek olarak, Kongre liderleri Pentagon'dan bu en son S-400 geliştirmesinin ABD ve müttefik askeri operasyonları ve üsleri üzerindeki etkileri hakkında gizli bir brifing talep edebilirler.

Ne de olsa bir müttefik, ittifaka yönelik en büyük tehditten son teknoloji bir hava savunma sistemi edinmemelidir. Erdoğan'ın bir kez daha Amerikan endişelerini bir kenara itmesiyle, iddialı bir şekilde yanıt vermemesi, Ankara'yı ve diğerlerini Washington'u birkaç sonuçla görmezden gelebilecekleri izlenimine bırakabilir .

 

(FDD, ulusal güvenlik ve dış politikaya odaklanan, Washington, DC merkezli, partizan olmayan bir araştırma enstitüsüdür.)

*Bu analiz haberde yer alan görüşler yazarlarına aittir

Kaynak: fdd.org/

Haber Ara