Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

CIA Ukrayna'ya çöktü! 12 gizli üs kurdular

ABD merkezli New York Times gazetesi, Amerikan istihbarat teşkilatı CIA'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinde 12 gizli üs kurduğunu yazdı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-26 11:19:49

CIA Ukrayna'ya çöktü! 12 gizli üs kurdular

New York Times'ın dünkü yazısında, ABD İstihbarat Teşkilatı CIA'nın, 2014 Maidan darbesinden bu yana geçen on yıl boyunca Ukrayna'yı Rusya'ya yönelik casusluk yapmak için en büyük üslerden biri haline getirdiğini ortaya çıkardı.

Gazete, ABD ve Ukrayna'daki mevcut ve eski yetkililere atıfta bulunarak, ABD'li uzmanların eski Sovyet devletinin topraklarındaki gizli üslerden oluşan bir ağı finanse edip organize ettiğini ve Kiev'i Moskova'ya karşı Avrupa'daki "gizli koalisyonun" bir parçası haline getirdiğini kaydetti.

Ukrayna şu anda Rusya sınırı yakınında bulunan ve Rusya hakkında her türlü bilgiyi toplayan, drone saldırılarını ve Rusya içinde faaliyet gösterdiği iddia edilen bir ajan ağını koordine eden en az 12 gizli casus üssüne ev sahipliği yapıyor.

NYT gazetecileri, bir yer altı sığınağında bulunan "ileri operasyon üssünü" ziyaret etme fırsatı buldu. Muhabirler, üssün Rus askeri iletişimini dinlemek ve Rusya topraklarındaki drone saldırılarını denetlemek için kullanıldığını söyledi.

NYT, üst düzey Ukraynalı istihbarat yetkilisi olan General Sergey Dvoretsky'ye atıfta bulunarak, üssün CIA tarafından finanse edildiğini ve donatıldığını söyledi.

NYT'ye konuşan general, ABD istihbarat teşkilatının üssü özellikle iletişim ekipmanı ve büyük bilgisayar sunucularıyla donattığını belirterek, sığınağın Rus, Belarus ve Çin uydularına sızmak için kullanıldığını ekledi.

Gazeteye göre CIA ve diğer Amerikan istihbarat teşkilatları, Moskova ile Kiev arasında devam eden çatışma sırasında Ukrayna'ya Rus birliklerinin hareketleri ve füze saldırıları hakkında da bilgi sağladı.

Gazete, iki ülkenin istihbarat servisleri arasındaki aktif işbirliğinin 2014'teki Maidan darbesinden hemen sonra başladığını ve Kiev'in o zamandan bu yana "Washington'un Kremlin'e karşı en önemli istihbarat ortaklarından biri" haline geldiğini belirtti.

NYT, darbe sonrası Ukraynalı yetkililerin, ABD'nin Moskova hakkında herhangi bir değerli istihbarat üretemeyecek varlıklarla çok az ilgisi olması nedeniyle özellikle Rus sırlarını onlara devrederek aktif olarak Amerika'nın onayını aradığını söyledi.

2015 yılında, Ukrayna askeri istihbaratının o zamanki başkanı General Valery Kondratiuk, Kiev'deki bir CIA istasyon şefi yardımcısı ile yaptığı toplantıda, Rus Donanması'nın Kuzey Filosu ve nükleer denizaltı tasarımları hakkında bilgiler de dahil olmak üzere bir dizi çok gizli dosyayı teslim etti.

Bundan bir yıl önce, darbe sonrası yetkililer tarafından atanan o zamanki Ukrayna iç güvenlik servisi (SBU) başkanı Valentin Nalivaichenko, yerel CIA ve İngiliz MI6 şeflerine başvurarak sıfırdan yapılanma kurmak üzere üçlü bir ortaklık için yardım istedi.

2016 yılında CIA, Birim 2245 olarak bilinen elit bir Ukrayna komando kuvvetini eğitmeye başladı.

NYT'ye göre, şu anda Ukrayna askeri istihbaratına başkanlık eden General Kirill Budanov aynı zamanda CIA tarafından eğitilmiş Birim 2245'in eski bir üyesi.

Amerikan casusları aynı zamanda Kiev tarafından Rusya'ya karşı operasyonlar için oluşturulan paramiliter bir birim olan Beşinci Direktörlük üyelerine özel eğitim de sağladı.

NYT, bu suikast ekibinin üyelerinin, 2016 yılında bir asansörde havaya uçurulan komutan Arsen Pavlov'un (diğer adıyla 'Motorola') da dahil olduğu, Donbass'taki bazı yüksek profilli suikastlara karıştığını söyledi. Suikast biriminin varlığı ise Nalivaichenko tarafından Eylül 2023'te The Economist'e verilen bir röportajda ortaya çıkmıştı.

ABD istihbarat görevlileri, Şubat 2022'de başlayan Rus askeri operasyonuna Kiev'in verdiği tepkide de etkili oldu. ABD, çatışma öncesinde personelini ülkeden tahliye ederken, CIA görevlileri Batı Ukrayna'da belirli bir noktada kaldı.

Ukrayna istihbaratı SBU'nun bir başka eski başkanı Ivan Bakanov, NYT'ye "Onlar olmasaydı Ruslara direnmemizin hiçbir yolu olmazdı" dedi.

Moskova defalarca ABD'nin Ukrayna topraklarındaki artan faaliyetlerinden ve Kiev'in NATO hedeflerinden kaynaklanan ulusal güvenliğine yönelik tehditlere dikkat çekti. Ayrıca, askeri operasyonun Şubat 2022'de başlamasının nedenlerinden birinin de Rusya'nın güvenliğinin sağlanması gereği olduğunu belirtirken, Kiev eylemlerinin "kışkırtma amacı taşımadığını" olduğunu savundu.

Russian Today

Haber Ara