Dolar

32,5458

Euro

34,9088

Altın

2.444,35

Bist

9.716,77

Cenaze töreni öncesinde gerilim yüksek

Suriye'de yoğunlukla Dürzilerin yaşadığı Suveyda kentinde suikasta uğrayan Dürzi muhalif lider Vahid Belus'un bugünkü cenaze töreni öncesinde gerilim sürüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-07 11:53:44

Cenaze töreni öncesinde gerilim yüksek

Al Jazeera'ye konuşan yerel kaynaklar, Suveyda kentinde bir patlama sonucunda hayatını kaybeden Dürzi lider Vahid Balus'un bugün toprağa verileceğini söyledi. Al Jazeera muhabiri, Dürzilerin yoğunlukta olduğu kentte protestoların üç günden beri devam ettiğini aktardı. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın öne sürdüğünün aksine Nusra Cephesi, patlamalarla bağlantısının olmadığını açıkladı. Kentteki son durum; rejimin üç günden bu yana internet hizmetini kesmesi ve kente giriş-çıkışların engellenmesi nedeniyle güçlükle öğreniliyor. Ancak, Al Jazeera'nin ulaştığı bilgiler, kentte durumun son derece gergin olduğu yönünde.

SANA, rejimin ‘Cuma günü meydana gelen patlamaların sorumlusunu tutukladığını' açıklamıştı. İsmi ‘Ebu Turabi' olarak açıklanan zanlının ‘Nusra Cephesi üyesinin'olduğunu ve patlamalara karıştığını itiraf ettiğini' açıklamıştı. Nusra Cephesi ise söz konusu kişinin onun bir üyesi olmadığını ve patlamalarla bağlantısının olmadığını öne sürmüştü.

Suveyda kentinde üç gün önce meydana gelen patlamalar nedeni ile rejime muhalefeti ile tanınan Dürzi Lider Vahid Belus'un da aralarında olduğu 40 kişi ölmüştü. Patlamaların ardından kentte, ölen liderin yanlıları ile rejim güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı. Altı rejim güçleri mensubunun öldüğü çatışmaların ardında bir grup Dürzi, kenti ‘rejimden arındırılmış' olarak ilan etmişti.

Lübnanlı Dürzi Lider Velid Canpolat, Suriyeli Dürzi lider Balus'un ölümünden rejimi sorumlu tutmuştu.

Haber Ara