Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

Çavuşoğlu: Biz müzakere sürecini destekledik

Kıbrıs'a giden Çavuşoğlu, sona eren müzakere süreci ile ilgili açıklamalar yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-25 16:25:04

Çavuşoğlu: Biz müzakere sürecini destekledik

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'nın haberine göre 
Resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC'ye gelen Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve Muhalefet Partisi liderleriyle çalışma toplantısına katıldı.

Çavuşoğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Mont Pelerin'de yapılan iki tur görüşmelerden sonra gelinen noktayı ve bundan sonra izlenecek stratejileri, Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümet ve muhalefet partilerinin katılımıyla ele aldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakereci heyeti, iktidar ve muhalefet partilerinin görüş birliğinde olduğunu görmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye olarak her zaman devam eden müzakere sürecini destekledik ve bir an önce bir netice alınması konusunda irade ortaya koyduk" diye konuştu.

Çavuşoğlu, güven artırıcı tedbirler konusunda KKTC'ye her zaman destek verdiklerini vurgulayarak, 11 Şubat 2014 Ortak Çerçeve Belgesi hedefleri doğrultusunda 2016 içinde müzakerelerin sonuç vermesi, kalıcı bir çözüm için adım atılması ve bir an önce bunun için beşli konferans dahil, gerekli somut yol haritasının belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Müzakere sürecine bu çerçevede desteklerinin sürüceğini bildiren Bakan Çavuşoğlu, son derece verimli bir toplantı yaptıklarını sözlerine ekledi. 

NE OLMUŞTU?

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis arasında 7-11 Kasım tarihlerinde Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen müzakerelerin son gününde Rum lider Anastasiadis, masada Türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti.

BM de müzakerelerin bir hafta aradan sonra 20-21 Kasım'da İsviçre'de yeniden devam edeceğini duyurmuştu.

İsviçre'nin Mont Pèlerin bölgesinde gerçekleştirilen ve son virajına girildiği belirtilen müzakereler ise ilk gün akşam saarlerde sonuçlanmıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre,

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğindeki Türk tarafının, müzakerelerde son ana kadar sürdürdü iyi niyetin karşılığında beklediği adımları Rum tarafından göremedi.

- Sorunun aşılması için Rum tarafı ve Yunanistan arasında mekik diplomasisi yürüten BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 23 Kasım akşamı geç saatlerde her iki liderle ayrı ayrı görüştü.

- Müzakereler, Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığındaki Rum tarafının aşırı taleplerde bulunması ve uzlaşmaz tavırlarından dolayı müzakerelerin sonuçsuz kaldığı kaydedildi.

KKTC Cumhrubaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının "harita" dayattığını söyleyerek  "neredeyse toprak düzenlemesini tamamen kendi arzuları çerçevesinde bitirebileceklerini planladılar" demişti.

Haber Ara