Dolar

32,5557

Euro

34,9319

Altın

2.445,29

Bist

9.716,77

Çatışmalardan geriye kalanlar temizleniyor

Musul sokaklarında hummalı bir çalışma başladı. IŞİD'den arındırılan doğu yakasında yeni bir hayat başladı, duvarlara çizilmiş örgüt resimleri ve sloganlar beyaz boyayla kapatılıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-31 10:44:22

Çatışmalardan geriye kalanlar temizleniyor

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un yarısı IŞİD'den alındı. 17 Ekim'de başlayan ve 100 binden fazla silahlı unsurun cephede savaştığı operasyonda, terör örgütü haftalarca direndikten sonra Dicle Nehri'nin doğusundan çekildi. Tüm cephelerden tamamen kuşatılan IŞİD mensupları, sokak savaşlarında bomba yüklü araçlar kullanarak veya keskin nişancı ateşleriyle mevzilerini korumaya çalışıyor.

IŞİD'den arındırılan mahallelerde ise yeni bir hayatın ilk işaretleri var.

Çay ocakları ve lokantaların dolduğu, kadınların sokaklarda artık araba kullandığı doğu mahallelerinde bir grup gönüllü duvarlardaki resimleri boyuyor. Terör örgütünün propaganda için kullandığı duvarlarda silahlı militanlar resmedilmiş. Bazılarında ise örgütün sloganları yazıyor. 

Şimdi ise, bütün duvarlar bembeyaz oluyor. Gönüllü aktivistler, Haziran 2014'ten itibaren yaklaşık iki buçuk yıl örgütün hakimiyeti altında kalan kentin yeni bir soluk almasını hedefliyor.

Duvarları beyaza boyayanlardan biri, "Bugün çok güzel bir gün. Çünkü bugün bu korkunç ve vahşi görüntüleri siliyoruz" diyor.

Silinen duvarlardan birindeki yazı dikkat çekici: "Şimdi savaş başlıyor!"

musul

SOKAKLAR TEMİZLENİYOR

Bazı Musulluların ise sokakları temizlediği görülüyor. Ellerine fırça ve kürekleri alanlar çatışmalarda harabeye dönen sokakları ve kaldırımları yeniliyor.

Irak Ordu birlikleri, Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin yer aldığı operasyona, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon hava saldırılarıyla destek veriyor.

Geçen hafta kentin doğu yakasının tamamen IŞİD'den geri alınmasıyla çatışmalar batıya kaymış durumda. Ordu birlikleri, Musul'un batısı için büyük bir harekata hazırlanıyor. Musul içinde halihazırda 6 bin kadar IŞİD üyesinin bulunduğu sanılıyor. Kentte rehin tutulan sivillerin sayısı ise BM'ye göre 700 bin.

Haber Ara