Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

BM: Julian Assange ve Chelsea Manning’e işkence yapılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange'a ve Amerikalı eski istihbarat analisti Chelsea Manning’in psikolojik işkence ve diğer zalimce uygulamalara maruz kaldığını söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-01 14:20:50

BM: Julian Assange ve Chelsea Manning’e işkence yapılıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler (BM) İşkence Özel Raportörü Nils Melzer, ABD ve Birleşik Krallık (BK) hükümetlerine, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a ve Amerikalı eski istihbarat analisti Chelsea Manning'in psikolojik işkence ve diğer zalimce uygulamalara maruz kaldığına ilişkin resmi mektuplar gönderdi.

"ASSANGE ÖLÜM TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA, SERBEST BIRAKILMALI"

Melzer, 29 Ekim'de İngiltere hükümetine hitaben kaleme aldığı mektupta, yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'nde tutulan Assange'ın sağlık durumunun kötüye gittiğini hatta ölüm tehlikesinin bulunduğunu belirterek, hapishane şartlarının iyileştirilmesi ya da tutukluluk süresinin derhal sona erdirilmesi talebine bulunmuştu.

İNGİLTERE CEVAP VERMEDİ, MELZER MEKTUBU TWITTER'DAN YAYINLADI

Ancak aradan geçen 60 günde Londra'dan hiçbir cevap gelmeyince BM yetkilisi söz konusu resmi yazışmaları yeni yıla girmeden bir gün önce Twitter hesabından paylaşmaya karar verdi.

BM raportörü, Assange'ın Belmarsh'ta “gereksiz, orantısız ve ayrımcı” koşullarda tutulduğunu, ortamın (Assange'ı) psikolojik işkenceye ya da diğer zalimce, insanlık dışı, aşağılayıcı muamele veya cezalandırmalara maruz bırakmak için” tasarlandığını kaydetti.

2020-01-01_13h59_51

AMERİKALILAR MANNING'E DE İŞKENCE YAPILIYOR

BM İşkence Özel Raportörü Melzer'in kötü muamele uygulamasını gündeme getirdiği bir diğer isim, ABD'nin askeri ve diplomatik sırlarını 2010'da WikiLeaks'a sızdırdığı kaydedilen ancak bu konuya dair yürütülen soruşturmada mahkemeye kanıt sunmayı reddettiği gerekçesiyle 16 Mayıs 2019'da tutuklanan eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning oldu.

ABD yönetimine yazdığı 1 Kasım tarihli resmi mektubu da paylaşan Melzer, yazışmasında Amerikalı yetkilileri Manning'e işkence yapmakla suçladı.

81636

ASSANGE 7 YILDIR YAŞADIĞI ELÇİLİKTEN BÖYLE ÇIKARILMIŞTI

Julian Assange, 7 yıl boyunca sığındığı Londra'daki Ekvator Başkonsolosluğu'ndan 11 Nisan 2019'da zorla çıkarılmış ve aynı gün tutuklanmıştı. Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu bulunan Assange, casuslukla suçlanıyor ve ABD'ye iade edilmesi durumunda 175 yıl hapis cezası alabilir.

HAPİSHANE DİKKAT ÇEKİYOR

Öte yandan Belmarsh Cezaevi, İngiliz kamuoyunda son derece tehlikeli hükümlüler, katil ve teröristler gibi kaçmaya teşebbüs edenler için tasarlanmış üst düzey güvenlikli bir cezaevi olarak biliniyor.

"BURADA YAVAŞ YAVAŞ ÖLÜYORUM"

Dün (31 Aralık) İngiliz gazeteci Vaughan Smith'le telefonla görüşmesine izin verilen Assange'ın, "Burada yavaş yavaş ölüyorum" dediği belirtildi.

chelsea-bradley-manning

OBAMA MANNING'I AFFETMİŞTİ

WikiLeaks'e gönderdiği 700 bin belge nedeniyle 2010'da Irak'ta gözaltına alınan Manning 2013 yılında, gizli askeri belgeleri sızdırmaktan suçlu bulunmuş fakat sonra dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından cezası hafifletilmiş ve 2017'de serbest kalmıştı.

İndirilmeden önce 35 yıl olan ceza, ülkede o tarihe kadar bilgi sızdırma gerekçesiyle verilen en uzun süreli cezaydı.

Tutuklanmadan önce Bradley olan adını hapiste geçirdiği cinsiyet değişikliğinden sonra Chelsea olarak değiştiren Manning, Kansas'ta tutulduğu erkek hapishanesinde iki kere intihara kalkışmış, bir kere de açlık grevine girmişti.

2019'da WikiLeaks soruşturmasında ifade vermeyi reddettiği için 62 gün hapsedilen eski ABD istihbarat analisti Chelsea Manning, 10 Mayıs 2019'da serbest bırakılmış.

Büyük juri karşısına çıkmayı kabul etmediği için itaatsizlik suçundan 17 Mayıs'ta tekrar tutuklanmıştı.

1558073915561-chelsea-manning

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara