Dolar

32,5600

Euro

34,9289

Altın

2.440,85

Bist

9.716,77

Başbakan Yardımcısı Arınç:

Başbakan Yardımcısı Arınç:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 22:50:00

Başbakan Yardımcısı Arınç:
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Biz ülkenin hükümetsiz kalmasını istemiyoruz. Çünkü hükümet olmazsa işler karışır, ekonomi geriler, dış politikada zayıflarız, içeride toplumsal barış bozulur, verilecek kararlar verilmez olur, Türkiye bir kaosa, bir krize sürüklenebilir" dedi.

Arınç, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Yavuz Selim Sahası'nda düzenlenen iftar programına katıldı. Arınç, burada yaptığı konuşmada, AK Parti'nin tek başına iktidar olamadığını anımsatarak, "Bunu hangi açıdan görürseniz görün ama yine de alınan sonucu bir başarı olarak da görmek mümkün. Türkiye'nin 76 ilinden milletvekili çıkardık. Oysa diğer partilerin 30 - 35 hatta 50 ilde bile karşılığı yok. Milletvekili çıkaramadılar" diye konuştu.

Arınç, 258 milletvekili ile hükümet kurmaya en yakın partinin kendileri olduğunu vurgulayarak, "Biz olmadan hiçbir hükümet kurulamıyor. Onların üçü bir araya gelmeden olmuyor ama biz herhangi bir parti ile hükümet kurabilecek noktadayız. Bunu en iyi şekilde kullanacağız. Bunu kullanırken tek bir iddiamız var, biz iktidar olmak için kurulmuş bir partiyiz. Bunu da kendimiz için değil milletimize hizmet etmek için öngördük" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin hükümetsiz kalmasını istemediklerini belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Çünkü hükümet olmazsa işler karışır, ekonomi geriler, dış politikada zayıflarız, içeride toplumsal barış bozulur, verilecek kararlar verilmez olur, Türkiye bir kaosa, bir krize sürüklenebilir. Onun için Türkiye sahipsiz kalmamalı, Türkiye hükümetsiz kalmamalı. Hükümet deyince de akla biz geliyoruz. Çünkü ana muhalefetin milletvekili sayısı bizim yarımız kadar, diğer partilerin de 3,5 misliyiz. Mademki millete hizmet etme noktasında verilen karar böylesi bir karardır, koalisyon hükümeti kuracağız, kurmak istiyoruz, bunda da iyi niyetliyiz. Dün başlayan görüşmeler bugün de devam etti. Yarın da üçüncü parti ile görüşmeler olacak. Bayram sonrasında da müzakereler, ülkeye hizmet noktasında hangi noktalarda uzlaşıyoruz, perspektifimiz ülkeye hizmet için hangi partiye daha yakın noktada, bunlara bakıp hükümeti kuracağız. Hiçbirisi yanaşmıyorsa veya hiçbirisi ile ortak bir noktada hükümet kurma imkanı bulamıyorsak o zaman gönlümüz açık ve ferah, milletin huzuruna gideceğiz, seçimde 'varız' diyeceğiz. 'Hükümet kurdurmadılar, millete hizmet etme imkanı da vermediler, sana geldik ey milletim, sen her zaman en doğru kararı verirsin, gel şimdi de ülken için en güzel kararını ver' diyeceğiz. Eminim ki ne zaman yapılacaksa bu seçim tekrar iktidar olacağız. Bize iktidar olmak yakışır, koalisyonun ortağı olmaktan daha fazla."

Arınç, seçimin demokrasi için çok önemli olduğunu kaydederek, "Tek başımıza iktidar olduğumuz zaman da milletimize teşekkür ettik, tek başımıza iktidar olamadığımız bu seçimde de milletimize teşekkür ettik. Milletin kararına saygı duyuyoruz, milletin verdiği kararı eleştirecek, kötü bulacak, beğenmeyecek noktada değiliz. Demokrasi böyle bir erdemi ortaya koyar. Demek ki herhangi bir yanlışımız veya milletin gördüğü herhangi bir nokta varmış ki biz 258'de kaldık. Bunları şu açıdan söylüyorum. Hep tek başına iktidara alıştığımız için bu kez 'niye olmadı' diye üzülenler, sıkılanlar olabilir. Takdir böyledir. Biz bize düşeni fazlasıyla yapacağız, inşallah ilk seçimde, ilk demokratik ortamda tekrar iktidar olmanın da imkanını bulacağız" dedi.

-"Bizim kırmızı çizgilerimiz yok, bizim prensiplerimiz, bizim ilkelerimiz var"

AK Parti'nin herhangi bir parti ile hükümet kurma noktasında farklı düşünenlerin olabileceğini belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Onunla olsun, bununla olmasın diyebilirsiniz. Elbette bunlara biz de dikkat ediyoruz. Bizim parti seçme gibi bir lüksümüz yok. Bizim kırmızı çizgilerimiz yok, bizim prensiplerimiz, bizim ilkelerimiz var. Biz siyaseti millete hizmet olarak anladık. Toplumun taleplerine karşılık verme olarak anladık. 13 yıldan beri sağlıkta en büyük reformları yaptık. Eğitimde en büyük atağı biz yaptık. Her ile üniversiteler açtık. Enerji sektöründe, spor yatırımlarında yaptıklarımız ile halkımız bizden çok memnun kaldı. Dördücü bir parti meclise barajı aşarak gelmeseydi, faraza Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 30'u bile almış olsaydı, MHP yüzde 20'yi bile çıkarmış olsaydı, biz 300'den fazla milletvekili ile iktidar olacaktık ancak bu seçime mahsus, HDP'ye baraj aştırmak suretiyle içerinin ve dışarının desteği ile AK Parti'yi aşağıya çekme imkanı buldular. Bunu söyleriz ama bununla yatıp kalkmayız. Bize düşen her şartta tek başımıza iktidar olmaktır, milletimiz bizi seviyor, bizden vazgeçmedi, yüzünü bize döndü, bizi kucakladı, 'aman şunlara da dikkat edin' dedi. Biz de dersimizi aldık. İnşallah milletimizin huzuruna anlımız ak, başımız dik çıkacağız ve emaneti tekrar sahipleneceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

-"Bugünlerde bu görüşmelerin bayram sonrası olumlu sonuçlanacağını hepinize müjdeleyebilirim"

Arınç, partiere karşı olan tavırlarıyla ilgili ise şunları söyledi:

"Bizim partilere karşı tavrımız, millete hizmette hangi noktalarda buluşuyoruz, hedefimiz ne, eğitimde ne yapacağız, yatırımlarda ne yapacağız , çiftçiye nasıl destek olacağız, sanayinin önünü nasıl açacağız, Avrupa Birliği konusu, çözüm süreci ve diğerleri. Hangisi ile daha çok anlaşabilirsek, azami müştereklerimiz nasıl daha çok olabilirse o parti ile hükümet kuracağız. Yoksa partilerin ismine bakarak, bugüne kadar söylediklerinden hareketle yola çıkmıyoruz. Sıkılı yumrukla el sıkışılmaz, elimizi açtık. Millete hizmet yolunda varsan, gel şunları konuşalım, hükümet kuralım diyeceğiz. Ne zamana kadar devam eder, ne kadar ömürlü olur biz ondan sorumlu değiliz. Eğer işbirliği yapabilir, dürüst ve samimi bir ortaklık kurabilirsek elbette uzun ömürlü bir hükümetle yola devam edeceğiz. Bugünlerde bu görüşmelerin bayram sonrası olumlu sonuçlanacağını hepinize müjdeleyebilirim. Ülkeyi hükümetsiz bırakmayız. Bugünden 'aman seçime gidelim, 45 günü de doldurun, millet yanlış yaptığını görüyor, hemen seçim diye ısrar ediyor' diyenlere çok fazla pay vermiyorum. Millet kararını daha bir ay önce verdi. İki ay sonra karşısına çıkıp da senin verdiğin karar yanlıştı, hadi düzelt bakalım demek vicdanlı bir hareket olmaz. Milletin vermiş olduğu karar kararımızdır."

Arınç, hükümet olmak için samimi çalışacaklarını belirterek, "Bizim ihtiyacımız yok, ülkenin hükümete ihtiyacı var, ülkenin hükümetsiz kalma imkanı yok. Bu hükümeti kuramazsak, milletin önüne geldiğimizde, 'bak ne kadar çalıştım, ne kadar çabaladım, ne kadar iyi niyetli hareket ettim ama hiçbirisi benim göstermiş olduğum arkadaşlığı, dostluğu göstermedi, onlar ülkeyi hükümetsiz bırakmak için gayret etti, artık karar senindir ey milletim' diyeceğiz. Millet görür, anlar ve bilir. Ona göre kararını verir" dedi.

Seçimlerin üzerinden bir ay geçtiğini anımsatan Arınç, "Başbakanımız Davutoğlu, bizler bakanlar olarak göreve devam ediyoruz. Mecliste hükümet sıralarında Bakanlar Kurulu devam ediyor. Bir ara espri yapmıştım, 'millet diyor ki hükümet yerinde yoksa biz seçim mi yapmadık'. Bir hükümete ihtiyacımız var onun için çabalıyoruz. Çok şükür biz varız diye bugün ülkede her şey yolunda gidiyor. Hükümetsiz kaldığımız bir gün olsa işler bir saat içinde bozulur" şeklinde konuştu.

Arınç, 2000-2001 krizleriyle ülkeyi yoksulluğa, fakirliğe götüren koalisyon hükümetinin örnek olarak gösterildiğini belirterek, şunları vurguladı:

"Hayır, içinde AK Parti olmayan bir hükümet öyle olurdu, şimdi içinde AK Parti olan bir hükümet bundan önceki hükümetler gibi hizmetinde bir gram eksiltme yapmaz. Bugün ülkede AK Parti'nin olmadığı günü düşünmek bile mümkün değil. AK Parti'nin olmadığı bir Türkiye Yunanistan'ın haline döner. Onun, bunun yağlayıp süslediği insanlar, iktidara geldiler ama bugün Yunanistan para dilenecek hale geldi. Yunanistan'da şu anda Türk parası ile ticaret yapılıyor, düşünebiliyor musunuz. Adalarını satışa çıkardılar. Oysa AK Parti kendisinden önceki hükümetlerin IMF'ye yaptığı borçları son kuruşuna kadar ödemişti. Bugün Yunanistan iflasın eşiğine geldi."

Bülent Arınç, milletin AK Parti'nin kıymetini bildiğini, önümüzdeki günlerin güzel bir hükümet ile daha aydınlık noktalara gitmesini candan temenni ettiğini de ifade etti.

Trabzon'un büyük bir tarih, kültür ve medeniyet şehri olduğunu vurgulayan Arınç, büyük bir turizm potansiyeline sahip yaylaları, gölleri, insan kalitesi ile Türkiye'nin ve bütün dünyanın göz bebeği olan Trabzon'un, bundan sonra da büyümeye, gelişmeye devam edeceğini ifade etti.

Arınç, Trabzon'un her zaman Türkiye siyasetine yön veren bir il olarak farklılığını göstereceğini belirtti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise konuşmasında, 7 Haziran seçimlerine kadar Trabzonlu hemşehrileri ile büyük bir mücadele içerisinde olduklarını, 7 Haziran'da Trabzonluların AK Parti'ye sahip çıktığını kaydetti.

Soylu, Trabzonluların kendilerine verdiği emanetin asla bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmayacağını da vurguladı.

İftar programına, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile çok sayıda davetli ve vatandaş da katıldı.

Haber Ara