Dolar

32,5115

Euro

34,8929

Altın

2.437,64

Bist

9.716,77

Başbakan Davutoğlu: (1)

Başbakan Davutoğlu: (1)

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 18:35:21

Başbakan Davutoğlu: (1)
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Bir kere gerçekten son derece samimi, dostane bir atmosferde geçti. Ben misafirperverlikleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Çok sıcak bir ortamda, Ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık" dedi.

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından AK Parti Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran seçim sonrası yeni bir sürece girildiğini belirterek, bu seçimlerle milletin geleceğe dönük olarak beklentilerini, bütün siyasi partilere çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.

Seçimlerle ortaya çıkan tablonun uzlaşma temelli bir hükümet ortaklığının, koalisyon oluşmasının zaruretini ortaya koyduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"7 Haziran akşamı, burada AK Parti'nin gelenekselleşmiş balkon konuşmasında da birkaç hususu milletimizle paylaşmıştım. Birincisi, milli iradeye saygı, bunu tartışmayız, çıkan tabloyu doğru okuyacağız, mesajı alacağız ve gereğini yapacağız, dedim. İkincisi, Türkiye'yi bir an dahi hükümetsiz bırakmamak için her türlü tedbiri alacağız, dedim. Üçüncüsü de meşruiyet temeli içinde, süreç kendi doğasıyla ilerleyecektir, Türkiye'de kimse kriz veya bunalım beklentisi içinde olmasın.

7 Haziran'dan bugüne baktığımızda, iki önemli aşama geçirdik. Her parti kendi değerlendirmesini yaptı. Kamuoyuyla paylaştı ve bir iç muhasebe süreci yaşadı. AK Parti olarak biz bunu en kapsamlı şekilde yapmaya özen gösterdik. Ortak bir akıl, ortak bir değerler manzumesine dayalı bir tutum belirlemek için bir zemin oluşturduk. İkinci aşama, meşru formel, hukuki aşamadır. O da Meclis Başkanlığı seçiminin yapılması, tabii yemin törenini yapılması, Meclis Başkanlık Divanının oluşturulması ve Sayın Cumhurbaşkanımızın beni hükümet kurmakla görevlendirmiş olmasıdır. Dolayısıyla hem siyasal sonuçları değerlendirme aşaması geçildi hem hukuki süreç tamamlandı. Bugünden itibaren de mübarek günde Kadir Gecesi'ni idrak ettiğimiz günde, 3. bir aşamaya geçmiş bulunuyoruz. Her şeyden önce bütün milletimizin Kadir Gecesini tebrik ediyorum ve bu aşamanın da hayırlı olmasını diliyorum."

-"Çok yoğun bir mutfak çalışması yaptık"

Davutoğlu, bu günlerin, herkesin kendi iç muhasebesini yaptıktan sonra, toplumsal bütünlüğü sağlayacak şekilde milletin bütünüyle ilgili beklentilerini, ideallerini ortaya koyma, birlik beraberlik günleri olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Parti ve şahsi çıkarlarımızın, ülke çıkarlarının önüne geçirilmemesi gereken günlerdir. Dolayısıyla biz de AK Parti olarak Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşme öncesinde ve yarından sonra yapacağım görüşmelerden önce, bir anlamda millete olan görevimizin gereği olarak çok yoğun bir mutfak çalışması yaptık. Bu mutfak çalışmasında AK Parti içinde kendi tabanımızın teamüllerini almamız dışında muhtemel hükümet ortaklığı görüşmesinde değerlendirmek üzere her parti ile ilgili özel siyasi görüşleri, seçim beyannameleri, muhtemel koalisyon içindeki tutumları, kendi karşılaştırmalarımızı, bakış açımızı perspektiflerimizi geliştirdik. Dün bir vesileyle basınla paylaştığım gibi bizim gördüğümüz tabloda en önemli unsur, karışlıklı güvenin ihdas edilmesidir, psikolojik eşik ve bariyerlerin aşılmasıdır. Ondan sonra muhtevanın detaylarına girmek mümkün olabilir."

-"Bir güven ortamının sağlanması hedef edinilecek"

Bu çerçevede bütün partilere iletilmek üzere bir usul konusunu istişare ederek tespit ettiklerini, bu çerçevede bugün ilk olarak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile görüşlerini paylaştıklarını belirten Davutoğlu, aynı çerçevede yarın da MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli ve devamında ise HDP ile görüşeceklerini bildirdi.

Koalisyon görüşmelerine ilişkin izleyecekleri usulle ilgili bilgi veren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Usul bağlamında söyleyeceğim şey şudur, bizim hükümet kurma görevi esnasında yapacağımız müzakerelerde, ilk turda, yani bu üç gün içinde gerçekleşecek turlarda muhataplarımızla, genel başkanlarla ilk değerlendirmeler, karşılıklı ilkesel duruşlar ve bir anlamda psikolojik eşiği aşacak bir güven ortamının sağlanması hedef edinilecek, niyet ve irade konusunda hepimizin, berrak, billurlaşmış düşüncede buluşması temin edilmeye çalışılacak. Daha sonraki aşamada, mutabık kalırsak genel başkanlarla, ikinci tur öncesinde diplomaside kullandığımız tabirle istikşafi tarzda yani her iki tarafın birbirini anlaması, koalisyon müzakeresi tarzında değil müzakere öncesinde bir ön görüşme şeklinde, her iki tarafın birbirini anlamasını, seçim beyannamelerinin karşılaştırılmasını temin edecek ve olabilecek uzlaşı alanlarıyla, müzakerelerle ulaşılabilecek uzlaşı alanlarını, hepsinin açık şekilde resmini çizecek bir çalışma yürütmek. Bütün partilerle bunun yapılmasının daha sonra aşamada karar verilecek karar bağlamında faydalı olacağı kanaatindeyiz."

Çok kapsamlı bir dosyayla partilerin ortak görüşlerini, farklılaşan görüşlerini, örtüşen yaklaşımlarını ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, "Aynı usulü Sayın Bahçeli'ye de teklif edeceğim. Görüşme esnasında ortaya çıkacak duruma göre tabi birlikte karar vereceğiz" diye konuştu.

-"Son derece samimi, dostane bir atmosferde geçti"

Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, şöyle dedi:

"Kılıçdaroğlu ile yapmış olduğum görüşmeden özellikle bahsetmek icap ederse, bir kere gerçekten son derece samimi, dostane bir atmosferde geçti. Ben misafirperverlikleri dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum, arkadaşlarım adına da. Çok sıcak bir ortamda, Ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık. Merak edilmesi bağlamında söylüyorum Ramazan dışında, son Bosna Hersek ziyaretimle ilgili intibalarımı da paylaştım. Daha sonra, biraz önce zikrettiğim usul çerçevesinde Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine bizim onların zikrettiği 14 ilke, bizim daha önce olan olağanüstü kongrede vurgulamış olduğum 9 temel ilke, seçimlerden iki hafta önce Diyarbakır'da bir televizyon konuşmasında zikrettiğim hükümet kurulmasından sonra hayata geçireceğimiz 10 temel adım, yeni Türkiye sözleşmesi, seçim beyannamesi, detaya girmeden bu çerçevede görüşlerimizin karışlıklı olarak malum olduğunu, Türkiye'nin hükümetsiz bir dakikaya dahi tahammül göstermeyeceğini, bir an önce güçlü ve sağlam bir hükümetin, karşılıklı güvene dayalı güçlü hükümetin kurulmasını arzu etiğimizi ifade ettim. Kendisi de bu çerçevede görüşlerini bu çerçevede dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar. Güçlü hükümet vurgusunda bulundular. Bu çerçevede ilk olarak bir niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi konusunda bir ortak anlayışa ulaştığımızı görüyorum."

Söz konusu koalisyon görüşmesinin nihai müzakere aşamasını teşkil etmediğine vurgu yapan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu ilk temas sonrasında istikşafi olarak karşılıklı birbirini yakından özellikle yaklaşımlarını görme bağlamında bir çalışma sonrasında ikinci tura gidilecek. Aynı usulü, bunu özellikle zikrediyorum, aynı usulü yarın Sayın Bahçeli'ye de teklif edeceğim. Yani bir mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri değil bunlar, müzakereler öncesinde birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, işte doğru tabirini zikrediyorum istikşafi yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum. Dolayısıyla ikinci tura kadar bu temaslarımız, arkadaşlarımız arasında devam edecek, ikinci turda da bu zemin üzerinde nasıl bir yol alabileceğimizi tekrar genel başkanlar olarak değerlendireceğiz. Bu sadece Cumhuriyet Halk Partisi'ne değil yarın Sayın Bahçeli nezdinde Milliyetçi Hareket Partisi'ne de teklif edeceğimiz usuldür. Sayın Demirtaş'la da bir sonraki gün görüşme yapacağız, oradaki tabloya göre de değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz."

Davutoğlu, "Küresel ve bölgesel alanda, çok yoğun devinimlerin, gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bütün siyasilere hepimize düşen temel görev ülkemizin geleceğini, ufkunu açacak bir hükümet yapısının bir an önce ortaya çıkmasıdır. Bu konuda bizim irademiz, niyetimiz samimiyetimiz açıktır AK Parti olarak. Bu görüşmelerde inşallah karşılıklı bir zemin oluşması halinde daha da güçlendirecek şekilde görüşmeler devam eder ve milletimize güzel hayırlı haberleri en kısa sürede verme imkanına kavuşuruz" ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Haber Ara