Dolar

32,5246

Euro

34,9220

Altın

2.434,05

Bist

9.716,77

Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da

Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 23:25:46

Bakanlar Eker ve Yılmaz Diyarbakır'da
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "İnsanlığa barış getiren bir dinin mensuplarının kanlı tezgahların içinde kıvranması ve Müslümanların kanının dökülmesi, bölgemiz için gerçekte tarihi bir trajedidir, bir insanlık trajedisidir" dedi.

Bakan Eker tarafından Diyarbakır'da bir düğün salonunda verilen iftara, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlar katıldı.

Eker, yaptığı konuşmada, ramazan ayında "İslam" kisvesi altında Müslümanların katledildiği günlerden geçildiğini söyledi.

Ümmet ve toplum olarak bütün Orta Doğu halklarının bunu çok derin şekilde düşünmesi gerektiğine işaret eden Eker, tarihsel ve sosyolojik nedenlerin iyi tahlil edilmesiyle İslam'ın tekrar barışın dini olarak hayatta yer almasını sağlamak gerektiğini belirtti.

Geleceğin bu inanç ve şuurla inşa edilmesinin önemine değinen Eker, şöyle konuştu:

"Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da, Kudüs'te neler oluyor? İslam'ın ilk mabedinin bulunduğu Kudüs'te yaşananlara, Mısır'a, Şam-ı Şerif'e, Bağdat'a bakın. İslam'ın önemli merkezlerinin, önemli şehirlerinin ne hallere geldiğini ibretle izliyoruz. Onun için bu ramazan ayında her zamankinden daha fazla barışın anlamını kavramamız, barışı mutlaka ihya etmemiz ve uygulamaya geçirmemiz gerekiyor. Bu kutlu ayın bunlara vesile olmasını temenni ediyorum."

"Diyarbakır ve bölgede de ramazanın manasına uygun bir barış ikliminin olması, insanların kendileri gibi düşünmeyenlerin düşüncelerine tahammül ve saygı gösterebildiği bir atmosferin ihya edilmesi lazım" ifadelerini kullanan Eker, bunun için herkesin barış duygusuna sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

- "İnsanlığın evrensel değerlerine hepimiz sahip çıkmalıyız"

Eker, zulüm ve zalimlere karşı durulması gerektiğine dikkati çekerek, "Zalimin kim olduğunun bir önemi yok. Zulüm varsa orada, Müslüman'ın izzetle başını kaldırıp zalime 'Zulüm yapma' demesi lazım" görüşünü bildirdi.

Diyarbakır'ın İslam'ın kutlu şehirlerinden olduğunu aktaran Eker, sözlerini şöyle tamamladı:

"1400 yıldır bu şehir İslam ile müşerref. 1400 yıldır İslam medeniyetinin güneşi bu şehrin üzerine doğmuş ve buradan ışık tüm İslam alemine ve Orta Doğu'ya yayılmış. Bu şehrin tarihine uygun bir hale gelmesi, yine bu şehirdeki Müslümanların inancına sahip çıkmasıyla mümkündür. İslam'ın ve Müslümanların kutlu değerlerine, insanlığın evrensel değerlerine hepimizin sahip çıkması gerekiyor."

- "Dayanışma ve yardımlaşma duyguları güçleniyor"

Kalkınma Bakanı Yılmaz da ramazan ayının her bireyin iç huzuru ve kalp temizliği ile toplumsal hayat için önemine değindi.

"Ramazanda yoksulun, darda kalmışın, sıkıntı içinde olanın halini daha iyi anlıyoruz. Bu yönüyle ramazanın birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize ve dayanışmamıza vesile olmasını niyaz ediyorum" diyen Yılmaz, ramazan vesilesiyle değişik sosyo-ekonomik seviyeden insanların aynı durumu paylaştığını, bu sayede ramazanda dayanışma ve yardımlaşma duygularının güçlendiğini sözlerine ekledi.

Haber Ara