Dolar

32,6010

Euro

34,8291

Altın

2.490,98

Bist

9.506,47

BAE Prensi Abdullah bin Zayed'den İsrail ile normalleşme ve 'İslam reformu' paylaşımı

BAE Prensi Abdullah bin Zayed, 'Radikalleşen Filistinliler...', 'İslam Dünyası Birliği, Yahudi örgütlerle görüşmelere başladı...', 'IŞİD, İslamcılığın mantıksal sonucudur...' gibi ifadelerin yer aldığı bir makaleyi Twitter hesabından paylaştı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-22 11:50:57

BAE Prensi Abdullah bin Zayed'den İsrail ile normalleşme ve 'İslam reformu' paylaşımı

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Prensi ve aynı zamanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Abdullah bin Zayed, The Spectator'ta yayınlanan "İslamın reformu: Orta Doğu'da bir Arap-İsrail ittifakı şekilleniyor" (Islam's reformation: an Arab-Israeli alliance is taking shape in the Middle East) başlıklı makaleyi Twitter hesabından paylaştı.

FİLİSTİNLİLERE 'RADİKALLER' DENİYOR

İsrail ile normalleşmeyi savunan makalede şu an akadar yaşananlar anlatılırken, bu normalleşmeye karşı olan Filistinliler ve İslamcılar için "radikaller" ifadesi kullanılıyor.

"KUR'AN YAHUDİLERİN FİLİSTİN'E GÖÇÜNE İZİN VERİYOR"

Öte yandan makalede Kuran-ı Kerim'de Kudüs'e Yahudi göçüne izin verildiği belirtiliyor. Körfez ülkelerinin İsrail ile normalleşme adına propaganları biliniyor. Fakat bu tarz bir söylem Arap dünyasında neredeyse ilk kez ön plana çıkarılıyor.

2019-12-22_11h16_37
BAE Prensi Abdullah bin Zayed'in paylaşımı

NETANYAHU PAYLAŞTI: NORMALLEŞME ve BARIŞ ZAMANI

BAE Prensi'nin paylaşımı İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından RT edillerek paylaşıldı. Netanyahu, bu paylaşımdan İngilizce ve Arapça olarak şu ifadeleri not düştü: "İsrail ve birçok Arap ülkesi arasındaki yakın ilişkileri memnuniyetle karşılıyorum. Şimdi normalleşme ve barış zamanı geldi."

2019-12-22_11h18_54
BAE Prensi'nin paylaşımı İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından RT edildi.

2019-12-22_11h18_59
BAE'li Prensin paylaşımı, aynı sözlerle İsrail Başbakanlık Ofisi'nin resmi Twitter hesabından da RT edildi.

O MAKALEDE NE ANLATILIYOR?

Zayed'in paylaştığı ve Ed Husain tarafından kaleme alınan yazı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun 2018'de Umman'a düzenlediği ziyaretle başlıyor. Ardından Al Jazeera'nın Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alawi bin Abdullah'a yönettiği "Ziyarete neden izin verildiği" sorusuna Ummanlı bakanın şu cevabı aktarılıyor: "Neden olmasın? Bizim için yasak mı? İsrail, Ortadoğu ülkeleri arasında bir millettir. Gelecek için yeni bir yolculuğa çıkmalıyız."

"İSRAİL'İ YOK ETME FİKRİ ÇILGINLIK"

"İsrail'i yok etmek için Yahudi karşıtı çılgınlık 1960'larda güçlüydü, Mısır Cumhurbaşkanı Nasır Arapları ile birleştirdi" ifadelerinin kullanıldığı yazıda İslamcı liderlere ve partilere eğilimin azaldığı ifade edildi.

"NORMALLEŞME" ÖVÜLDÜ

2019 için "Hoşgörü yılı" ifadesinin kullanıldığı yazıda bu sene ve geçen seneler içerisinde gerçekleşen şu olaylar hatırlatıldı:

- "Katolik lider Papa Francis'in BAE'ye ziyareti

- Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in duyurduğu (içerisinde cami, kilise, sinagogun bir arada bulunduğu) "İbrahimi aile evleri" (Abrahamic Family House) projesi (Ayrıntılara gitmek için TIKLAYINIZ)

- Yahudilerin Dubai'de ibadet edebilecekleri sinagoglar bulunması

- Teolog Abdullah bin Bayyah tarafından Abu Dabi'de düzenlenen yıllık uluslararası Müslüman barış konferansında İsrail, Amerika, Avustralya ve Avrupa'dan katılımcıların yer alması.

- Bahreyn Kralı Hamad'ın Yahudilerin Hanuka Bayramına ev sahipliği yaptı ve Hasidik müziği eşliğinde dans etti. Bahreyn barış delegasyonları İsrail'i ziyaret etti.

images_8

ShowImage

- Yirmi yıldan uzun zamandır Vahabizmi teşvik eden Mekke merkezli Müslüman Dünya Ligi (İslam Dünyası Birliği) çeşitli Yahudi örgütleriyle görüşmelere başladı.

- Suudi bloggerlar, YouTube kullanıcıları ve Twitter fenomenleri İsrail'i öven Arapça paylaşımlar yapıyor. (İsrailli gazeteciler de Suudi Arabistan'a gitmeişti (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

- Sosyal medya aktivisti Mohamed Saud'un Temmuz ayında İsrail'e ziyareti ve burada İbranice konuştu. Filistinli radikaller, çocukları onu taşlamaya teşvik etti." (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

"İSRAİL İLE NORMALLEŞME" GEREKÇELERİ SIRALANDI

"İsrail'le normalleşmek isteyen Mısırlılarla tanışıyorum" diyen Ed Husain, normalleşmeye ilişkin üç neden sıraladı:

"1) Arap Baharı'nın Müslüman Kardeşler ve İslamcıların fanatizmini ortaya çıkarması

2) İran'a karşı 'sağlam' durma

3) Batı karışık sinyaller gönderirken İsrail, ılımlı Arap hükümetleri tarafından ticaret ve güvenlik ortağı olarak görülüyor."

"NETANYAHU İYİMSER"

"Kendi adına, Netanyahu iyimser. “Arap devletleri ile pratikte olanlar, tarihte barış anlaşmaları imzalasak bile olmamıştı" dedi."

"IŞİD, İSLAM'IN SONUCU"

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"IŞİD ve diğer 'İslam devletleri' (terör örgütleri kast ediliyor) elbette İslamcılığın mantıksal sonucudur. "

"İSRAİLLİLERİN KUDÜS'E YERLEŞME HAKLARI VAR"

"70 yıl boyunca Arap dünyası İsrail'i yok etmek için Yahudi karşıtı ideolojik bir çılgınlıkla harekete geçti. Ama ondan önce tarihlerinde çok daha uzun bir birlikte yaşama ve saygı vardı. Beş yüzyıl boyunca Romalılar tarafından sürgün edildikten sonra Yahudileri 637 yılında Kudüs'e davet eden peygamberin dostu Ömer'di. Müslüman-Yahudi kardeşliği yeterli tarihsel arkaplana sahip, düşmanlık son zamanlarda yaşananbir artış."

"İsrail halkı, Yahudilerin Yaruşalem'e (Kudüs ve çevresi) yerleşme hakları teyit edilerek Kur'an'da defalarca onurlandırıldı."

Haber Ara