Dolar

44,7318

Euro

52,7997

Altın

6.962,78

Bist

14.202,24

ABD askeri uçağına baltalı saldırı

İrlanda'daki Shannon Havalimanı'nda bir ABD askeri uçağına zarar veren bir kişi tutuklandı. Olay, havalimanı operasyonlarını kısa süreliğine durdururken, ABD'nin tesisle ilgili güvenlik birimlerini alarma geçirdi.

2 Saat Önce Güncellendi

2026-04-14 22:17:01

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 Hercules uçağının County Clare havaalanında park halindeyken üzerine tırmanan bir saldırgan görülüyor. Bazı haberlerde, saldırganın uçağa vururken balta, satır veya çekiç kullandığı belirtilirken, polis şu ana kadar sadece mala zarar verme suçundan tutuklama yapıldığını doğruladı.

İrlanda polisinin saldırıya ilişkin açıklaması şöyle;

“40'lı yaşlarında bir erkek olan şüpheli, Cumartesi sabahı havaalanının yasak bölgesine girmiş ve önce Ceza Adalet Yasası'nın 4. maddesi uyarınca tutuklanmıştır. Olay yerine havaalanı polisi, Shannon Havaalanı itfaiye ve kurtarma servisi ile olay yerinde konuşlanmış İrlanda savunma kuvvetleri sevk edilmiştir.”

Shannon Havalimanı güvenlik ihlali nedeniyle operasyonlarını askıya almak zorunda kaldı; iki kalkış uçuşu gecikti ve bir uçak ise bekleme pozisyonuna alındı. Havalimanı normal operasyonlarına saat 10:15'te yeniden başladı.

Saldırının ABD'nin İran'a karşı yürüttüğü saldırılardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz net değil, ancak Shannon Havalimanı, ABD askeri trafiği için yakıt ikmal ve geçiş noktası olarak oynadığı role yönelik muhalefetle bağlantılı olarak daha önce de saldırılara sahne oldu.

Ocak 2003'te, savaş karşıtı aktivist Mary Kelly, Irak'ın işgalini protesto etmek amacıyla havaalanında bir ABD askeri uçağına balta ile zarar verdi. Saldırının ardından güvenlik önlemleri derhal sıkılaştırıldı. Sadece birkaç gün sonra, 3 Şubat 2003'te, Pitstop Ploughshares grubu Shannon'a girerek bir başka savaş karşıtı eylemde bir ABD Donanma uçağına zarar verdi.

Daha yakın tarihli bir olayda, Kasım 2025'te üç aktivistin bir minibüsle yasak bölgeye girerek park halindeki bir ABD askeri uçağına yaklaştığı ve ABD Donanma Rezervine ait bir Boeing 737-700 uçağını sprey boyayla boyadığı ve bu da bir başka kapanmaya yol açtı. Aylar önce ise üç kadın, güvenlik çemberini ihlal ederek ABD bağlantılı bir uçağın üzerine kırmızı boya attıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SON VİDEO HABER

ABD askeri uçağına baltalı saldırı

Haber Ara