Dolar

32,3736

Euro

34,7899

Altın

2.398,93

Bist

10.208,65

‘Uyuyan ejderha uyandı’

Dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes, Çin’in denizcilik alandaki hızlı çalışmalarının sürdüğü; Washington’un, Çin’i durdurma konusunda ise yapabileceği çok az şey olduğunu dikkat çekerek, “uyuyan ejderha uyandı” yorumunda bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-22 10:25:12

‘Uyuyan ejderha uyandı’

5dfd33fe2030272a686829bf

Çin'in, yakında dünya deniz dengesini değiştirebileceği ve denizlerin modern ustası olarak adlandırılan ABD'yi alt edebileceği önü sürüldü.

Dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes'in haberine göre Çin'in denizcilik alandaki hızlı çalışmalarının sürdüğü; Washington'un ise, Çin'i durdurma konusunda yapabileceği çok az şey olduğunu dikkat çekti.

Ekran Resmi 2019-12-21 23.37.34

Çin'in liman kenti Şangay yakınlarındaki askeri tersanelerinden sadece birini gösteren bir fotoğrafta gördüklerinden sarsılan iş dergisi Forbes, son zamanlarda okuyucularına Çin'in deniz modernizasyonunun ‘etkileyici büyüklüğü' ve ‘geniş ölçeği' hakkında endişe verici bir hikaye anlattı ve “uyuyan ejderha artık yok.  Uyuyan ejderha uyandı” yorumunda bulundu.

Ekran Resmi 2019-12-21 23.28.57

Okuyucularını uyaran Forbes dergisinin, Şangay yakınlarındaki askeri tersaneyle ilgili izlenimi şöyle:
“Söz konusu tersane gerçekten görülmesi gereken etkileyici bir manzara gibi görünüyor. Orada, iskele boyunca sıralanan ve bir iç tersane havzasına yerleştirilen toplam dokuz yeni inşa edilmiş muhrip görülebilir. Buna karşılık, İngiltere Kraliyet Donanması'nın tamamında sadece altı benzer sınıfta gemi var.
Yeterli değilmiş gibi, aynı tersane aynı zamanda Çin'in en yeni üçüncü uçak gemisini inşa ediyor. Shandong adı verilen ikincisi, Halkın Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN) tarafından bu hafta başında görevlendirildi. 36 adet J-15 savaş uçağı taşımak üzere tasarlanan bu uçak gemisi, Çin'in ilk yerli üretim taşıyıcısıdır.
Şangay tersanesinde yapım aşamasında olanın daha da büyük ve daha iyi olması bekleniyor. Özellikle, ABD Donanması'nın en yeni taşıyıcısı USS Gerald R. Ford gibi elektromanyetik bir mancınık olacak.

5dfd34a785f54021c1636292

AMERİKALILAR ENDİŞELİ

Forbes için sürpriz olabilecek şey, Çin'deki bu gelişim bir süredir her türlü analistin zihnini işgal ediyor. ABD medyası ve düşünce kuruluşlarının hepsi, Pekin'in büyüyen askeri gücü hakkındaki kaygılarıyla birleşti.

Haziran ayında, Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi (CNAS), Çin'in endüstriyel ve teknolojik yeteneklerinin "Amerikalıları kendi oyunlarında yenmesine" yardımcı olabileceğini ve yeni silah yarışında avantaj elde edebileceğini savundu.

Ekran Resmi 2019-12-22 00.09.34

CNAS gazetesi, Pekin'in teknolojik hakimiyet elde etmek için çabaladığını belirterek, "Sovyetler hiçbir zaman, Amerika'nın teknolojik üstünlüğü ile boy ölçüşecek duruma gelemedi. Çin için geçerli olmayabilir" uyarısında bulundu.

Birçok medya kuruluşu da, Çin'in askeri modernizasyonunun ABD'ye "bir meydan okuma" olduğunu dikkat çekerek, Washington'un bu durumdan endişelenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu arada, ABD'nin önde gelen askeri düşünce kuruluşu olan RAND Corporation, araştırmalarında Çin'in hızlı askeri geliştirme programının, güç ve teknoloji boşluğunu büyük ölçüde kapatmasına ve hatta ABD'yi belirli senaryolarda dezavantajlı hale getirmesine izin verdiğini gösterdiğini yazdı.

5dfd35352030272a686829c2

Siyasi ve Askeri Analiz Enstitüsü Başkan yardımcısı Rus Aleksandr Khramchikhin ise, Çin donanması geliştirme programını "tamamen benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi.

Khramchikhin, Pekin'in on yıl kadar uzun bir filo büyüklüğü açısından Washington'a rakip olabileceğine inanıyor. Özellikle Çin'in son on yıllar boyunca düzinelerce fırkateyn, korvet ve hatta muhrip inşa edebildiğini kaydetti.

Khramchikhin, "On yıl önce, ABD'de 15 uçak gemisi vardı ve Çin'in hiçbiri yoktu. On yıl içinde, onlar bile olabilir” yorumunda bulundu.

"Büyük teknolojik gelişmeler kaydediyorlar" diyen Khramchikhin; Çinlilerin, gemilerini, gemilerin silahlarını izlemek ve yönlendirmek için güçlü bilgisayarlar ve radarlar kullanan gelişmiş bir komuta ve kontrol sistemi olan Amerika'nın Aegis'ına rakip olan entegre evrensel silah sistemleriyle donatan dünyanın ikinci ülkesi olduğuna dikkat çekiyor.

Khramchikhin, Çin'in on veya on iki yıl içinde dünyanın en büyük deniz süper gücü olacağını öne sürdü.

 

 

Haber Ara