Dolar

32,5224

Euro

34,9062

Altın

2.438,38

Bist

9.716,77

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Arsanın ait olduğu bölgenin Tapu Sicil Müdürlüğü'nden alınacak olan tapu kayıtlarında ipotek, haciz ya da kısıtlayıcı bir durum olup olmadığının kontrol edilmesi lazım.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-17 19:15:18

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Arsa ve arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırım. Bir getiri elde etmek istiyorsanız 10 yıldan 30 yıla kadar beklemeniz gerekebilir. Bir konut yada işyeri kira getirisi ile size düzenli kazanç sağlar ancak arsa ve arazi için uzun süre getiri görmeden her yıl emlak vergisi ödemeniz gerekir. Emlak uzmanlarının değerlendirmelerine göre, öncelikle arsa alımında dikkat etmeniz bazı konular var.

Tapu sicilden sıkı kontrol

Alınacak olan arsanın tapusunun olup olmadığına hisseli ya da müstakil tapulu olup olmadığına bakılması ilk öncelik. Arsanın ait olduğu bölgenin Tapu Sicil Müdürlüğü'nden alınacak olan arsanın tapu kayıtlarında ipotek, haciz ya da kısıtlayıcı bir durum olup olmadığının kontrol edilmesi lazım.
Arsanın ait olduğu ilçe/belde varsa büyükşehir belediyesinden alınacak olan arsanın pafta, ada, parsel numaraları belirtilerek planlardaki durumu ve bölgenin jeolojik yapısının öğrenilmesi gerekiyor.

Bölgeyi iyice taramalısınız

Taşınmazın üzerinden yüksek gerilim hattı geçip geçmediği, altında altyapı tesislerinin olup olmadığı, heyalan bölgesi, sit alanı, dere yatağı, ya da geleceğe yönelik yapılaşmaya engel teşkil edebilecek bir husus olup olmadığını araştırırsanız ileride karşınıza çıkması muhtemel olay ve durumlara karşı da kendinizi sağlama almış olursunuz

Düzenleme ortaklık payındaki kritik noktalar

Almayı planladığınız arsanın tapusunda arsa mı yoksa başka bir ifade mi yazıyor bu önemli. Gayrimenkuller imar parseli haline gelirken Düzenleme Ortaklık Payı denen imar terklerini yapmak durumundadır. Bu nedenle arazilerden imar kanuna göre yüzde 40'a kadar terk alınabilmekte. Elinizde tapu, henüz terki yapılmamış bir mülke aitse aldığınız metrekarenin imar uygulamasına göre bir miktarını kaybedebileceğinizi bilmelisiniz. İmar uygulaması görmüş bir taşınmazın geçmişte kesilen Düzenleme Ortaklıp Payı oranını araştırmalısınız

İmar planını iyi okumak gerek

Arsa yatırımı yapanlar için, yatırımın yani alınacak arsanın konumu, eğimi, büyüklüğü, inşaat yapılabilme imkanları bakılmalı. Bazı eğimli araziler ilave inşaat hakları imkanı sağlayabilir, imar durumları iyi değerlendirilmeli. İmar plan notları doğru şekilde okunarak yorumlanmalıdır.

Hisseli arsalarda yatırım riski

Almak istediğiniz bir arsa hisseli arsa ise daha dikkatli olmanız gerek. Hissenin, hissedar olunan arsa üzerinde tespitini yapmak mümkün değil.Hisseli bir arsada, taşınmazın belli bir bölümüne değil, taşınmazın değerinin hisseniz oranındaki karşılığına sahipsiniz. Arsanın yola cepheli, sokak cepheli, ya da manzaralı seçim hakkı gibi bir kısma tekabül beklenmemeli. Dolayısıyla hisseli arsalarda yatırım daha risklidir.

Almak istediğiniz arsayı yatırım amaçlı kafanızda seçtiyseniz bu arsanın hangi anlamda ve ne tür özelliklerinden dolayı kıymetlendiğini de yakından bilmeniz gerekecektir. Arsa fiyatlarında da çok kısa düşünmeden tercihiniz uzun vadeli olmalıdır.

Arsa fiyatlarını neler etkiliyor?

Toplam arsa alanı büyüklüğü (net ve/veya brüt parsel alanı), Arsa payı ve mülkiyet yapısı (hisseli veya tek malik, vs),
Yeri, bölgesi, konumu, çevre gelişimi, komşuları, yol bağlantıları, ulaşım imkanlarından yaralanma ve ulaşılabilirlik durumu, gelecekte gelişim gösterme potansiyeli, manzarası gibi özelikleri, Fiziksel özellikleri: boyutu, şekil-biçimi (köşe etkisinde olup olmaması, yola bakan cephesinin uzunlukları, vs), topografyası, zemin durumu, genel altyapı hizmetlerinden yararlanma imkanları, İmar durumu, kullanım biçimi, imar hakları ve sağladıkları,
Satış şartları(peşin, vadeli, vs) Arazi kullanım kısıtlamaları olup olmadığı, varsa bunların nedenleri ve boyutları gibi özellikler arsanın fiyatını etkileyen en önemli unsurlardır.

Haber Ara