Dolar

32,5557

Euro

34,9319

Altın

2.445,29

Bist

9.716,77

Almanya ile ABD arasına ‘Kuzey Akım 2’ girdi

Rus gazını, Batı’ya taşıyacak olan “Kuzey Akım 2' gaz boru hattının son kilometreleri Almanya ile ABD arasındaki ilişkiyi yok ediyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-11 14:30:12

Almanya ile ABD arasına ‘Kuzey Akım 2’ girdi

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine göre, Rus gazını Batı'yı taşıyacak olan Kuzey Akım 2 gaz boru hattının son kilometrelerinin tamamlanması, Amerika Birleşik Devletleri ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerçek bir yıkıcısı haline geldi.

Berlin yönetiminin, ABD Senatosunun tehditlerinden açıkça öfkelendiğini belirten Süddeutsche Zeitung, “Almanlar, ABD'nin tehditlerini, ‘Vahşi Batı' teknikleri ve bir ekonomik savaş ilanı olarak görüyor” dedi.

Gazeteye göre, bir ültimatom da Baltık Denizi'ndeki Rügen adasında bulunan Mukran limanının Almanya ile işbirliğini durdurmasını talep eden üç Amerikalı senatörün mektubu. Mektup, Berlin'de değerlendiriliyor.

Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Kuzey Akım-2" etrafındaki durumun ciddi şekilde kötüleştiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor:
“2017'de Amerikalılar, gaz boru hattının inşaatına yavaş tepki vererek fazla ileri gitmediler. Ancak 2019'un sonunda projeye kararlı bir saldırı başlattılar. İsviçre-Hollanda şirketi Allseas'a baskı yapmayı başardılar. Allseas'a ait gemiler, tamamlanmasına sadece birkaç kilometre kaldığında Baltık'ın dibine boru döşemeyi bıraktı. Amerikalıların hedefinde şimdi, Rus gemileri var…”

Gazete, Amerikalı senatörlerin, Alman limanına yönelik tehditlerinin yayınlanmasına öncülük ettiğini dikkat çekti.

Dahası, Alman Ekonomi Bakanlığı, Amerikalıların tehditlerine derhal tepki göstererek sınır dışı yaptırımların kabul edilemez olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi.

Pek çok Alman politikacısı, ABD'nin eylemlerini Almanya'nın ve tüm Avrupa Birliği'nin egemenliğine saldırgan bir müdahale olarak kabul ederek, Amerikalıların baskısını kınadı.

Kuzey Akım 2'nin (Nord Stream 2'nin) inşaatını tamamlamak için sadece 160 km uzunluğunda döşenecek boru kaldı. Projede 120 Avrupalı şirket yer alıyor ve yaklaşık 9,5 milyar Euro yatırım yapıldı.

Kaynak: en.topcor.ru/

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara