Dolar

32,5145

Euro

34,9180

Altın

2.435,85

Bist

9.716,77

Alman gazeteci Harms: Merkel kontrolü kaybediyor

Alman Gazeteci Florian Harms, korona salgınında yaşanan başarısızlıktan Başbakan Merkel’i sorumlu tutarak, “Alman Şansölyesi artık durumun kontrolünde değil ve tüm ülke zarar görüyor” dedi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-09 09:45:59

Alman gazeteci Harms: Merkel kontrolü kaybediyor

Alman Gazeteci Florian Harms, korona salgınında yaşanan başarısızlıktan Başbakan Merkel'i sorumlu tutarak, “Alman Şansölyesi artık durumun kontrolünde değil ve tüm ülke zarar görüyor” dedi.

Alman Gazeteci Florian Harms'ın T-online'da kaleme aldığı “Angela Merkel kontrolü kaybediyor “ başlıklı makale şöyle:

Günaydın sevgili okuyucular,
Her şeyin bir zamanı var.  Ve zaman dolduğunda, ama yine de bir şeyler devam ettiğinde, bu bir engel haline gelir. Angela Merkel, 2019 kışında Federal Şansölye olarak çok geride kaldı. Günlük hükümette daha kötü mücadele etti, tasarladığından daha fazlasını idare etti, yeni fikirlerle cimri, genç personeli yavaşlattı. Berlin hükümet bölgesinde "Uyuyan Güzel" den  geliyordu. Konuşma ve resmin avantajlı olması amaçlanmadı: patron, sanki yüksek çitlerin arkasındaymış gibi, kanuni müştemilatına barikat kurdu ve siyasi çıkışına şaşkınlıkla baktı. İklimi koruyamayan, enerji geçişini bozan, dijitalleşmeyi boşa harcayan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çatışmaları yeterince ciddiye almayan, göç sorununun çözümü için yeterli ivme olmayan başarısızlıklar listesi uzadıkça uzadı.

merkel2

Sonra korona geldi ve Şansölye yeni bir hayata uyandı. Virüs krizinin tehlikesini erkenden fark etti, hızlı ve kararlı davrandı ve vatandaşlar kendisine büyük takipçileriyle teşekkür etti. Kısa bir süre sonra Almanya'dan "pandemik dünya şampiyonu" olarak bahsedildi; federal hükümet nadiren büyük beğeni topladı. Ne yazık ki Merkel ve bakanları, başbakanları ve devlet dairesi başkanları takip eden aylarda salgının kontrolünü kaybettiler; salgını kısıtlamaya ve yasaklamaya, nasıl şekillendirileceğini unutup mümkün kılmaya yoğunlaştılar. Şimdi sonucu yaşıyoruz, her gün haberlerde görüyorsunuz: yavaş aşılar, eksik testler, ödenmemiş devlet yardımı.

Nasıl bu kadar ileri gelebilir? Burada şafakta bu soruya çok yer verildi, ama diğer başyazılarda da ve kesinlikle birden fazla açıklama var. Birinin zamanla ilgisi var. Daha kesin olmak gerekirse: Geçen zamanla.

Bir devlet dairesine sahip olan herkes özel yeteneklere sahip olmalıdır: iktidar iradesi, siyasi içgüdü, sebat, istikrarlı sağlık, yetenekli çalışanlar ve hatta bazen soğukkanlılık. Tüm bunlar ve daha fazlası dümende kalmaya ve politik olarak şekillenmeye yardımcı oluyor. Yıllarca bile. Ancak hiç kimse, en yetenekli kişi bile,16 yıl kesintisiz olarak en iyi performansı elde edemez. Bu kadar uzun bir süre sonra herkes ilhamsız, kayıtsız, halsizleşir. Bunun için kimseyi suçlayamazsın.

merkel

Ama birisini ne için suçlamalıyım:  Çok uzun süre iktidarda kalırsa ve ayrılma zamanının geldiği anı kaçırırsa. Bu Angela Merkel'in sorunu ve ilk korona yılında siyasi yükselişten sonra, bu hata şimdi acımasızca görülebilir. Alman Şansölyesi artık durumun kontrolünde değil ve tüm ülke zarar görüyor.

Elbette, berbat korona kriz yönetimindeki her hatadan Şansölye sorumlu tutulamaz. Ama zirvede, hızı belirliyor, federalizm ya da değil. Tarihsel bir krizde çatışan siyasi kampları birleştirecek, bürokrasiyi harekete geçirecek ve boş bakanlara harekete geçmek yerine harekete geçeceklerine yemin edecek enerjisi ve yetkisi kalmayan herkes yanlış yerdedir. Kimin zamanı olgunlaşmış. Bu bir engel haline gelir. Ve güçlü bir politikanın önündeki bu engel, nihayet yeni bir hükümet ekibinin dümen başına geldiği 26 Eylül federal seçimine kadar geçen her gün daha da büyüyor. 

Kaynak: t-online.de

Haber Ara