Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

Akıncı'daki meçhul siviller için çember daralıyor

15 Temmuz darbe girişimini Akıncı Üssü’nde darbeci askerlerle yöneten ve basında ‘meçhul imamlar’ şeklinde yer alan sivillerin kimlik tespitlerinde sona yaklaşıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 11:55:01

Akıncı'daki meçhul siviller için çember daralıyor

Ankara Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Başkente bomba yağdıran uçakların havalandığı Akıncı'da güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerin bir kısmı yeniden incelendi. Görüntülerde, darbecilerin kontrolündeki uçakların yönlendirildiği komuta merkezi başta olmak üzere üssün kritik yerlerinde sivillerin olduğu görüldü.

Bu sivillerin FETÖ'nün firari imamı Adil Öksüz ile aynı konumda olabilecekleri ihtimali üzerinde duran savcılar, öncelikle bu şahısların “üniforma giymeyen askerler mi yoksa sivil imam mı” olduğunu belirlemek için harekete geçti. Kimliği teşhis edilemeyenler arasında üniformasız askerlerin yanı sıra FETÖ'nün imamlarının da bulunduğu bilgisine ulaşan savcılık, bu isimlerin kimliklerin belirlenmesi için Genelkurmay, MİT ve Ankara Emniyet'ine görüntülerle birlikte elde edilen bazı bilgileri gönderdi.

Soruşturma kapsamında 60 klasör evrak hazırlayan savcılık, kurumlardan gelecek cevaptan sonra kimliği tespit edilecek kişiler hakkında darbe suçundan iddianame hazırlayacak. Öte yandan yurtdışına kaçma şüphesine karşı, bu kişilerin güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri ile bu görüntülerden elde edilen fotoğrafların basına yansımaması için soruşturma titizlikle yürütülüyor.

O GECE AKINCI'DAYDILAR

İhanet gecesi FETÖ lideri Fetullah Gülen'in talimatıyla 15 Temmuz darbe girişimini başta sivil imam Adil Öksüz olmak üzere Kemal Batmaz, Harun Birniş ve Nurettin Oruç darbecilerle birlikte Akıncı'da yönetmişti.

Bu kanlı gecede FETÖ'nün emirlerini uygulayan eski generaller buradan havalandırdıkları savaş uçaklarıyla Ankara'da TBMM, Ankara Emniyet Müdürlüğ, MİT Müsteşarlığı, TÜRKSAT, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliysi ve Özel Harekat Daire Başkanlığı'nı bombalamıştı. F-16'lardan bırakılan bombalarla yüzlerce kişi şehit, binlercesi degazi olmuştu. 16 Temmuz sabahından itibaren ise darbe girişiminde bulunan ihanet çetesinin Akıncı'da bulunan üyeleri tutuklanmıştı. Ancak bazıları kaçmayı başarmış ve izlerini kaybettirmişti. Bazılarının ise kimlikleri tespit edilememişti.

TÜRKSAT DARBECİLERDEN YIKIMIN BEDELİNİ İSTEDİ

TÜRKSAT, 15 Temmuz gecesi FETÖ'cü cuntacıların bombalaması sonucu kurumun uğradığı zarardan dolayı örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 162 darbeci hakkında 7 milyon 27 bin 655 liralık tazminat davası açtı. Gölbaşı 1. Asliye Hukuk Mahkemesince görülecek davanın dilekçesinde, darbe girişimi sırasında TÜRKSAT'ın taşınır ve taşınmaz mallarında meydana gelen zararın, cuntacılardan tahsil edilmesi talebinde bulunuldu. Eylemleri nedeniyle davalıların, doğan zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu oldukları belirtilen dilekçede, mahkemeden, kurumun lehine 7 milyon 27 bin 655 lira maddi tazminata hükmedilmesi istendi. Dilekçede, mal varlığı kaçırma ihtimaline karşı ceza davaları beklenmeksizin davalıların taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine tedbir konulması talep edildi. Öte yandan darbe girişimi sırasında bombalama sonucu oluşan zararın karşılanması için daha önce TBMM, 19 milyon 472 bin lira, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 34 milyon 559 bin 647 liralık tazminat davası açmıştı.

 

Haber Ara