Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Kimya sektöründen eylülde 1,6 milyar dolarlık ihracat

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister: - 'Yeni Ekonomi Programı'nda da açıklanan beklenti ve hedeflerin uygulamaya geçmesiyle bu yılı pozitif olarak tamamlamayı ve önümüzdeki yıla güzel bir başlangıç yapmayı diliyoruz'

2 Ay Önce Güncellendi

2020-10-05 16:04:00

Kimya sektöründen eylülde 1,6 milyar dolarlık ihracat

Kimya sektörü, 2021 yılının Eylül ayında 1 milyar 638 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek en çok ülke ve bölgeye ihracat yapan sektörler arasında birinci sıraya yerleşti. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)'nin açıklamasına göre, Türkiye'nin en büyük ihracat yapan ikinci sektörü olan kimya endüstrisi, bu yılın ocak-eylül döneminde yüzde 12,69 oranında daralarak 13,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Eylül ayında 206 ülke ve bölgeye ihracat yapan kimya sektörü, 1 milyar 683 milyon dolarlık ihracatla lider konumda bulunmaktadır.

En çok İhracat Yapılan Ülke Irak Oldu

Eylül ayında en fazla ihracatın gerçekleştiği ülke Irak olarak belirlenmiştir. Aynı dönemde ABD, Almanya, İspanya, İngiltere, İtalya, Romanya, İsrail, Yunanistan ve Rusya da en çok ihracat yapılan ilk on ülke arasında yer almıştır. Irak'a yapılan kimya ihracatının başlıca konuları arasında plastikler, uçucu yağlar, kozmetikler, sabun, boya, vernik, mürekkep, eczacılık ürünleri, gübreler ve yapıştırıcılar yer almaktadır.

En Büyük İhracat Kalemi "Plastikler ve Mamulleri"

Geçen ay kimya sektöründe en yüksek ihracatı yapan grup "plastikler ve mamulleri" olmuştur. Mineral yakıtlar ve mineral yağlar ikinci sırada yer alırken, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun üçüncü sırada bulunmaktadır. Ayrıca anorganik kimyasallar, kauçuk, eczacılık ürünleri, boya, vernik, mürekkep ve muhtelif kimyasal maddeler de önemli ihracat grupları arasında yer almaktadır. Bu dönemde muhtelif kimyasal maddeler sektöründe artış yaşanırken, mineral yakıtlar ve mineral yağlar sektöründe ise daralma gözlemlenmiştir.

Ocak-Eylül Döneminde İhracat Artışı Gösteren Ülkeler

2020 yılı dokuz aylık döneminde en fazla kimya ihracatı yapılan ülkeler arasında Irak, Almanya, Hollanda, ABD, İtalya, İngiltere, İspanya, İsrail, Romanya ve Belçika yer almaktadır. Bu dönemde Hollanda, İtalya ve İspanya dışında kalan yedi ülkeye kimya ihracatında artış gözlenmiştir.

ABD ve İspanya'ya Yapılan Kimya İhracatı Arttı

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, yaptığı açıklamada bu yılın Eylül ayında kimya sektörü ihracatının geçen yıla göre yüzde 1,15 daralarak 1,6 milyar doları bulduğunu belirtmiştir. ABD ve İspanya'ya yapılan kimya ihracatında yüzde 100'ün üzerinde artış kaydedilmiştir. Pelister, pandemi sürecinde üretim devam ederek ihracattaki kayıpların en aza indirildiğini ve önümüzdeki dönemde bu açığın kapatılmasının hedeflendiğini vurgulamıştır.

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara