Dolar

32,5200

Euro

34,7729

Altın

2.399,96

Bist

10.045,74

Fırtınada kurtarılan fok yavrusu, korumaya alındı

Fırtınada kurtarılan fok yavrusu, korumaya alındı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-24 14:22:01

Fırtınada kurtarılan fok yavrusu, korumaya alındı
Antalya'da, fırtınada ekiplerce denizden kurtarılan Akdeniz foku, koruma altına alındı.

Kaleiçi Yat Limanı yakınlarında Akdeniz foku ve yavrusunun fırtınada hayatta kalma mücadelesi verdiğini fark eden vatandaşlar, Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'na haber verdi.

Kayalıklara kadar gelen fok yavrusu, yat limanında görevli Büyükşehir Belediyesi çalışanları tarafından mendireğe çıkarıldı. Doç. Dr. Gökoğlu da limana gelerek foku inceledi. Yarası olmadığı tespit edilen fok yavrusunun fırtınada bitkin düştüğü, bir süre dinlendikten ve dalgaların etkisini azaltmasından sonra denize bırakılacağı belirtildi.

Gökoğlu, Kaleiçi Yat Limanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 aylık foku, "Antalya'nın mucizelerinden biri" diye nitelendirdi. Geçen yıl da aynı durumla karşılaştıklarını anlatan Gökoğlu, Kadınyarı adı verilen bölgede fokların yaşayabildikleri mağara bulunduğuna dikkati çekti.

Burada yavrulayan fokların zaman zaman yuvadan ayrıldıklarını anlatan Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Geçen sene bir tanesi aynı şekilde ilk fırtınada çıktı. Ona da bu müdahaleyi yaptık. Bu sene de aynı şekilde ilk fırtınada mağaranın içi, fokların yaşam alanı su baskınına uğruyor. Suya alışık olmayan fok yavrusu, mağaradan çıkmak zorunda kalıyor. Anne fok, fırtına boyunca yavrusunu hayatta tutabilmek için mücadele verdi. Gerçekten görülmeye değerdi."

Fokun limanda dinlendirildiğini ve yanına kimsenin yaklaştırılmadığını ifade eden Gökoğlu, deniz durulduğunda aynı bölgeye bırakılacağını söyledi. Gökoğlu, yavru foku süte muhtaç olduğu için mutlaka annesiyle buluşturacaklarını vurguladı.

- "Nesli parmakla sayılır derecede"

Antalya falezlerinde birkaç Akdeniz foku ailesi olduğunu bildiklerini dile getiren Gökoğlu, şunları söyledi:

"Zaman zaman limandan çıkan tekneler, hemen Kadınyarı'nın içine giriyorlar. Fokların yaşam alanlarının ihlal edilmemesi lazım. Hayvanlar, bundan rahatsız oluyor. Fokların da bizim kadar yaşama hakkı var. Dünyada sayıları, sadece 500-600. Bunun dörtte üçlük kısmı Türkiye ve Yunanistan sahillerinde. Mersin, bizim bölgemiz, İzmir Foça tarafı birinci derece yaşam alanları. Çok dikkat etmeliyiz, çünkü nesli parmakla sayılır derecede azalmış bir canlı türü."

Haber Ara