Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

AB ülkeleri Kovid-19 aşısı dağıtımı konusunda uzlaştı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen:- 'Üye ülkeler aşıları aynı anda, aynı koşullarda ve AB nüfusu içindeki paylarına göre alacaklar'- 'AB Komisyonu, üye ülkeler arasında güvenli sınır ötesi Kovid-19 hasta transferlerini finanse etmek için 220 milyon avro kaynak ayırdı'- AB Konseyi Başkanı Charles Michel:- 'Aşılar hazır olduğunda üye ülkeler arasında adil bir dağıtımın garanti edilmesi

3 Ay Önce Güncellendi

2020-10-30 02:01:46

AB ülkeleri Kovid-19 aşısı dağıtımı konusunda uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilecek aşıların dağıtımı konusunda uzlaştıklarını belirterek "Üye ülkeler aşıları aynı anda, aynı koşullarda ve AB nüfusu içindeki paylarına göre alacaklar." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Kovid-19 gündemiyle video konferans yoluyla yapılan AB Liderler Zirvesi'nin ardından basın toplantısı gerçekleştirdi. Von der Leyen, Avrupa'da salgının ciddi boyutlarda devam ettiğini, vakaların, hastanelere kaldırılanların ve ölümlerin arttığını vurguladı. "Acilen harekete geçmezsek virüsün yayılması sağlık sistemlerimizi mahvedecek." şeklinde uyarılarda bulundu.

"Doğru verileri paylaşmalıyız"

Salgına karşı AB genelinde uyumlu bir şekilde hareket etmenin önemine değinen Von der Leyen, "Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile gerçek zamanlı olarak kapsamlı ve doğru verileri paylaşmalıyız." ifadelerini kullandı. Ayrıca, AB Komisyonu'nun üye ülkeler arasında güvenli sınır ötesi Kovid-19 hasta transferlerini finanse etmek için 220 milyon avro kaynak ayırdığını belirtti.

Von der Leyen, AB ve üye ülkelerde Kovid-19 konusunda danışmanlık yapan uzmanları bir araya getirerek deneyim ve analizleri paylaşacak bir platform kuracaklarını duyurdu. Ayrıca, geliştirilmekte olan hızlı antijen testlerine AB çapında hızla onay verilmesi konusunda da anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Von der Leyen, pek çok AB ülkesinde akıllı telefonlar için geliştirilen Kovid-19 takip uygulamalarının birbirleriyle uyumlu olması gerektiğini ve daha fazla insanın bu uygulamaları yüklemelerinin önemli olduğunu vurguladı.

"Olası aşı ön alım anlaşmaları"

Kovid-19 aşı çalışmalarının hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirildiğini belirten Von der Leyen, AB'nin bu kapsamda 3 firmayla ön alım anlaşması yaptığını ve 4 firmayla da görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Üye ülkeler arasında Kovid-19 aşılarının adil bir şekilde dağıtılmasına ilişkin anlaşmaya varıldığını dile getiren Von der Leyen, "Üye ülkeler aşıları aynı anda, aynı koşullarda ve AB nüfusu içindeki paylarına göre alacaklar." dedi.

"Aşıların AB ülkelerine adil dağılımı"

Michel ise, Kovid-19 vakalarının hızla arttığına ve bazı ülkelerin kapanma kararları aldığına dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının büyük bir yük altında olduğunu vurguladı. Liderlerle bir araya gelindiğinde testler, temaslıların takibi ve aşıların ele alındığını belirten Michel, hızlı testlerin nasıl gönderileceği, nasıl kullanılacağı ve test sonuçlarının üye ülkelerce karşılıklı nasıl tanınacağı konularında görüşmeler yapıldığını ifade etti.

Michel, aşılar hazır olduğunda üye ülkeler arasında adil bir dağıtımın garanti edilmesinde mutabık kalındığını belirtirken, aşıların dağıtımındaki lojistik konuların ve güvenilirliğin yanı sıra olası yan etkilerin de ele alındığını belirtti.

"Türkiye de gündeme geldi"

Michel, Kovid-19 salgınıyla mücadele konusunda bir araya gelen liderler toplantısında Türkiye'nin de gündeme geldiğini belirtti. Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye ile ilişkilerin ele alındığı AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yönelik "pozitif bir gündem" önerildiğini ancak henüz bu önerinin kabul edilmediğini ifade etti. Doğu Akdeniz'deki tek taraflı eylem ve söylemleri reddettiklerini ve kınadıklarını belirten Michel, konunun aralık ayında tekrar ele alınacağını söyledi.

SON VİDEO HABER

'Gazze Kasabı'nı ekranda gören kadın, televizyonu imha etti!

Haber Ara