Dolar

32,5527

Euro

34,9375

Altın

2.444,02

Bist

9.716,77

AİHM, Beslan'daki bilançodan Rusya'yı sorumlu tutuyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın 2004'te Beslan şehrinde çoğu çocuk 331 kişinin öldüğü okul kuşatmasında güvenlik güçlerinin 'ciddi hatalar' yaptığını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-13 14:59:22

AİHM, Beslan'daki bilançodan Rusya'yı sorumlu tutuyor

BBC Türkçe'nin haberine göre AİHM, Rusya'nın bir "terör saldırısı" planlandığına dair haber almasına rağmen, "teröristlerin toplantılarını önlemek adına gerekeni yapmadığına" ve "okuldaki güvenlik önlemlerinin artırılmadığına" hükmetti.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın mahkemenin kararını kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Peskov, Rusya'nın "terör saldırılarının kurbanı olduğunu" vurguladı.

KARAR TEMYİZE GÖTÜRÜLECEK

Rus haber ajansı Ria Novosti de Rusya Adalet Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Moskova'nın kararı temyize götüreceğini bildirdi.

BESLAN KUŞATMASI

Çeçen milisler tarafından yapıldığı belirtilen olayda bri okulda 1000 kadar kişi rehin almıştı. Eylemciler bu kişileri, patlayıcıların basketbol potasına yerleştirildiği spor salonunda  bekletmiş, Rusya'nın askerlerini Çeçenistan'dan çekmesini isyemişti.

ve Eylem üçüncü gününde iki şiddetli patlama Rus güvenlik güçlerinin binaya baskınıyla sona ermişti. Hayatta kalanlar operasyonda aşırı güç kullanıldığını söylemişti.

Yıllar önce sona eren ve Rusya'nın yürüttüğü soruşturmada, hayatını kaybedenlerin 186'sının çocuk olduğu olayla ilgili hiçbir Rus yetkili sorumlu tutulmamıştı.

Olayın üzerinden yıllar geçmişken kurbanların aileleri ve hayatta kalanlar, hala kuşatmanın daha az kişinin hayatını kaybetmesiyle sona erdirilip erdirilemeyeceğini sorgulamış, sorumluların bulunmasını istemişlerdi.

400'den fazla kişi de Strasbourg'daki AİHM'e bu sorulara cevap bulmak amacıyla başvurmuştu.

Haber Ara