Dolar

32,5286

Euro

34,9266

Altın

2.434,94

Bist

9.716,77

ABD'nin PYD'ye mecburiyetine bir de böyle bakın...

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türk mevkidaşı Fikri Işık'a 'Amerika’nın PKK/PYD ile “işbirliğinin tercihten değil, mecburiyetten kaynaklandığını, durumun geçici olduğunu' söylemişti. Peki nedir bu mecburiyet?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-30 11:15:35

ABD'nin PYD'ye mecburiyetine bir de böyle bakın...

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Milliyet Yazarı Nihat Ali Özcan, ABD'nin PYD ile devam ettirdiği ve Türkiye'ye 'mecburiyet' şeklinde açıkladığı ilişkisini bugünkü köşesine taşıdı. Özcan, ABD'nin PYD ile sağladığı bu ortaklık sonucunda ne elde ettiğini yazdı. 

İşte yazısının ilgili bölümü:

Hafta içinde NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda ABD Savunma Bakanı James Mattis ile Türk mevkidaşı Fikri Işık bir araya gelerek yine Suriye'yi konuştular. Aynı gün, ABD'nin DAEŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk da Suriye'de PKK/PYD'yi ziyaret etti. McGurk, Türkiye'ye diplomatik bir dille “İşimizi zorlaştırma” derken, Mattis farklı bir yol izledi.

***

ABD-PKK/PYD ilişkisine hâkim olan “mecburiyetin” içeriği de hızla zenginleşmekte, Suriye'de yeni bir güç odağı yaratılmakta. Böylece, ABD, Irak'a daha bütüncül müdahil olabilmekte, müttefiki Ürdün'e sınır güvenliğinde yardım ederken, Rusya'yı Suriye'de başı boş bırakmamış olmaktadır. Bir yandan da Suriye'de İran'ı dizginlemeye, Türkiye'yi sınırlamaya devam etmektedir. Sanırım, bu çerçeve ABD'nin Suriye'de PKK/PYD ile ittifakının neden bir “mecburiyete” dönüştüğünü daha iyi açıklamaktadır.

Bölgedeki siyasi tablo, sorunlar, taraflar ve tehditlerin niteliği ile ABD'nin çıkarları dikkate alındığında, PKK/PYD ile geliştirilen “ittifak” ilişkisinin, Mattis'in ifade ettiği gibi, “geçici” olduğuna inanmak yerine McGurk'a kulak vermek, yaptıklarını izlemek daha akıllıca olur...

Haber Ara