Dolar

32,5104

Euro

34,9320

Altın

2.437,02

Bist

9.716,77

ABD'nin çekilme kararına PYD'den ilk açıklama

Sputnik'e konuşan terör örgütü PYD Yöneticisi Fethi Mıhemed, ABD'nin askerlerini çekme kararı alması nedeniyle çok korktuklarını belirterek, ABD'nin çekilmemesi için bugün ABD üssüne yürüyüş yapacaklarını söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-20 12:52:26

ABD'nin çekilme kararına PYD'den ilk açıklama

Suriye'nin kuzeyinde ABD ile 4 yıldır IŞİD'e karşı birlikte savaşan Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ABD'nin aniden askerini çekme kararı karşısında şok oldu. ABD'ye çok güvenerek bölgede kalıcı olmayı planlayan DSG, ABD'nin askerini çekmemesi için ABD ile yoğun görüşmeler yapıyor.

Sputnik'e konuşan DSG'den üst düzey bir yetkili ABD'nin çekilmemesi için bugün Kobani'de Ğerepışk köyündeki ABD üssünde ABD askerleriyle görüşeceklerini belirterek, şöyle aktardı:

"ABD askerlerini çekeceğini sadece bu Çarşamba akşamı bize aktarmıştı. Tüm askerlerini çekeceğini bize aktardı. Ancak ABD daha önce bize çekilecekleri yönünde herhangi bir bilgilendirme yapmamıştı. ABD daha önce bize demişti Suriye'de en az 10 yıl daha kalacağız. Bizde planlarımızı ona göre yapmıştık. ABD 10 yıllık plan kapsamında bize silah ve maddi destekte bulunuyordu. Daha geçen ay ABD ile 2 yıllık silah yardımı ve eğitim verilmesi konusunda anlaşma yapmıştık. ABD'nin çekilmemesi için yoğun görüşmeler yapıyoruz. Eğer ABD askerini çekerse Türkiye bize hemen operasyon yapar. Bundan kaynaklı bir kaygı var. ABD'nin çekilme kararı bizi şok etti. Durum şimdi çok karışık. Eğer ABD askerlerini çekerse biz başka ülkelerle işbirliği yapmak için çalışmalar yapacağız."

Sputnik'e konuşan Türkiye'nin PKK'nın Suriye kolunun siyasi uzantısı olarak gördüğü PYD'nin Yöneticisi Fethi Mıhemed, ABD'nin Suriye'den çekilmesini istemediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"ABD, Suriye'den çekileceğini bize daha önce söylemişti. Bize demişlerdi IŞİD biterse bizde Suriye'den çıkarız. Son birkaç gün içinde ABD yetkilileri Suriye'den çekilecekleri yönünde bize bir aktarım yapmadılar. Bizi bilgilendirmediler. Son 6 ayda ABD'nin Suriye'den çekileceği görülüyordu. ABD Başkanı Donald Tramp, askerlerini Suriye'den çekileceklerini açıklamıştı. Fakat şimdiye kadar ABD askerleri Suriye'de çekilmedi. Sahada henüz bir hareketlilik yoktur. Çekilme olsa dahi ayları bulur. ABD'nin Suriye'den çekilmesi mantık olarak çok zor. Çünkü Suriye'de İran ve Hizbullah varken çekilemez diye düşünüyoruz. Pentagon çekilmeden yana değildir. Bizde çekilmemelerini istiyoruz. Çekilmesinler diye bugün on binlerce kişiyle Kobani Güneyinde ğerepışk köyünde olan ABD üssüne yürüyüş yapacağız."

Sputnik'e konuşan DSG'nin siyasi kolu Demokratik Suriye Meclisi (DSM)'nin Yöneticisi Gelo İsa, ise şöyle konuştu: "ABD'nin askerlerini çekmesi halinde Avrupa ve Arap devletlerine bağlı askerler Suriye'nin kuzeyinde varlar. Arap devletleri bölgeyi maddi yönden destekliyor zaten. Eğer ABD askerlerini çekse dahi başka ülkelerin bu bölgede askerleri ve yardımları bulunuyor. Bu devletler bölgeyi Türkiye'ye teslim etmezler. ABD askerlerini henüz çekmemiş. Bu konuda henüz bir gelişme yok." (Sputnik)

Haber Ara