Dolar

32,5626

Euro

34,9365

Altın

2.444,38

Bist

9.716,77

ABD'de polisin silahsız kişiyi vurması

ABD'de polisin silahsız kişiyi vurması

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 21:19:46

ABD'de polisin silahsız kişiyi vurması
ABD'nin Kaliforniya eyaletinde iki yıl önce silahsız bir kişinin polis tarafından vurularak öldürülmesi ile ilgili polis kamerası görüntüleri, mahkeme kararıyla yayınlandı.

ABD medya organlarında yayınlanan görüntülerde, 2 Haziran 2013'te yaşanan olayda polis memurlarının, Ricardo Diaz Zeferino ve iki arkadaşını bisiklet hırsızlığı şüphesiyle durdurduğu, "eller yukarı" uyarısının ardından panik içinde ellerini kaldırıp indiren adama sekiz el ateş edildiği görülüyor.

Olayın ardından geçen iki yıl boyunca, polis kameralarının yakaladığı görüntülerin yayınlanması engellenmiş, bunun üzerine The Associated Press (AP), The Los Angeles Times ve Bloomberg gibi basın kuruluşları kaydın yayınlanmasına izin verilmesi için dava açmıştı.

Davayı karara bağlayan yargıç Stephen Wilson, olayın yaşandığı Gardena şehrinde, kurbanın ailesine 4,7 milyon dolar ödemesine neden olan vurulma hadisesini kamuoyunun bilmeye hakkı olduğuna hükmetti.

Wilson, 13 sayfalık kararında, "Şehrin, vatandaşların vergileriyle elde edilen parayı ödemiş olması, kamuoyunun olayı gösteren görüntüleri bilme hakkını güçlendiriyor" ifadesini kullandı.

AP sözcüsü Paul Colford, yaptığı açıklamada karardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "kamuoyunun polis memurlarının eylemlerini daha iyi anlaması için bu tarz görüntülere erişimin olması gerektiği"ni söyledi.

Karar, ülke genelinde son yıllarda sık sık gündeme gelen polis şiddeti tartışmalarının devam ettiği bir dönemde alınması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Görüntülerde, polis memurlarının bisiklet hırsızlığı şüphesiyle durdurduğu üç silahsız kişiye "eller yukarı" diye bağırdığı duyuluyor.

Ardından üç kişiden ikisinin hareketsiz durduğu, panik halinde olduğu görülen Zeferino'nun ise ellerini kaldırıp indirdiği görülüyor.

Birkaç saniye sonra Zeferino'nun aniden şapkasını çıkarmasının ardından, polis memurları toplam sekiz el ateş ederek adamı öldürüyor.

Olayla ilgili yapılan soruşturmada, çalınan bisikletin Zeferino'nun kardeşine ait olduğu ve üç adamın aslında o bisikleti aramakta olduğu belirtilmişti.

Haber Ara