Dolar

32,5452

Euro

34,9373

Altın

2.444,02

Bist

9.716,77

ABD 210 Rus’un yer aldığı “Kremlin raporu”nu yayınladı

ABD Hazine Bakanlığı'nın kongreye sunduğu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın olan ve yaptırım uygulanabilecek isimlerin yer aldığı “Kremlin raporu” olarak adlandırılan liste yayınlandı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-30 12:17:22

ABD 210 Rus’un yer aldığı “Kremlin raporu”nu yayınladı

Listede yer alan 114 üst düzey yetkili arasında Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Anton Vayno, yardımcısı Aleksey Gromov, Putin'in sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin'in danışmanı Vladislav Surkov, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Federal Güvenlik Servisi Başkanı Aleksandr Bortnikov, Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin var.

Listeye dahil edilen 96 iş insanı arasında ise Alişer Usmanov, Roman Abramoviç, Süleyman Kerimov, Kasperskiy Laboratuvarı kurucusu Yevgeniy Kasperskiy, Pyotr Aven ve Vladimir Potanin, Arkadiy ve Boris Rotenbergler, Gennadiy Timçenko, Oleg Tinkov bulunuyor.

Kongreye sunulan söz konusu listede yer alan iş insanlarının her birinin servetinin 1 milyar dolardan fazla olduğu kaydediliyor.

Kırım Haber Ajansı Bloomberg'den aktardığı habere göre listedeki isimler, varlıklarının dondurulması ve ABD vizelerinin reddi gibi herhangi bir yaptırım tedbiri ile otomatik olarak karşı karşıya kalmayacak. Ancak listeye dahil edilmelerinin ABD'deki ve Avrupa'daki bankaların ve diğer kuruluşların kendileri ile iş yapmamasına neden olabileceğini belirtiyor.

Gizli kalacak olan raporun ekinde, daha az sermayeye sahip ve üst düzey yetkili olmayanlar da yer alıyor.

ABD'DEN RUSYA'YA KIRIM İŞGALİ YAPTIRIMI

Hatırlanacağı üzere ABD yönetimi, 26 Ocak tarihinde, Rusya'nın Kırım'ı işgalini destekledikleri gerekçesiyle 21 kişi ve 9 kurumu daha yaptırım listesine eklediğini duyurmuştu.

Yaptırım listesine alınan kişiler arasında üst düzey iki Rus yetkili; Rusya Enerji Bakanlığından Bakan Yardımcısı Andrey Çerezov ve Operasyonel Kontrol ve Yönetim Departmanı Başkanı Yevgeniy Grabçak da yer aldı. Adı geçen yetkililerin Kırım'a yasa dışı olarak sevk edilen Siemens gaz türbinleri olayı nedeniyle listeye dahil edildikleri açıklandı. PJSC Power Machines ve Technopromexport LLC adlı şirketlere türbinler dolayısıyla yaptırım uygulanırken Siemens'e yönelik herhangi bir yaptırım kararı alınmadı. Yaptırım listesindeki şahıslardan 11'ini ayrılıkçı sözde "Lugansk Halk Cumhuriyeti" ile "Donetsk Halk Cumhuriyeti" adlı terör örgütlerinin yetkilileri oluşturdu.

Rusya, işgal ettiği Kırım'da Kerç boğazında yasa dışı olarak inşa ettiği köprüden yarımadadaki Sivastopol şehrine kadar uzanacağı iddiasıyla Tavrida isimli karayolunun inşasına başladı. Tavrida karayolunun maliyetinin başlangıçta 43 milyar ruble (716 milyon dolar) olacağı tahmin edilmişti. Fakat önce projenin maliyeti 85 milyar rubleye (1,4 milyar dolar), ardından ise 139 milyar rubleye (2,3 milyar dolar) kadar yükseldi. Kremlin'in kontrolü altındaki işgalci yönetim, karayolunu 2018 yılında hizmete açmayı planlamıştı, fakat bu tarihi 2 yıl daha uzattı.

 

Haber Ara