Dolar

32,5584

Euro

34,9477

Altın

2.438,04

Bist

9.716,77

AB'den Yunanistan'a 10 milyon euro çöp cezası

AB, Yunanistan hükümetini, çöplerini AB kurallarına uygun bir şekilde işlemediği gerekçesiyle 10 milyon euro para cezasına çarptırdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-07 20:13:34

AB'den Yunanistan'a 10 milyon euro çöp cezası

Yunanistan hükümeti, içinde bulunduğu ağır borç krizi koşullarında kamu hizmetlerini yürütmekte zorlanıyor ve ülkenin dış borcu şu anda 300 milyar euroyu aşıyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Avrupa Adalet Divanı, çöp sorununu AB standartlarına göre çözmediği gerekçesiyle, borç yükü nedeniyle 3 kez uluslararası kurtarma paketi almak zorunda kalan Yunanistan'a 10 milyon euroluk para cezası kesti ve kurallara uyulmayan her gün için 30 bin euro ödenmesine hükmetti. Avrupa Adalet Divanı cezayı açıklarken, Yunanistan hükümetinin, bu durumu iyileştirmek için kendisine defalarca tarih verilmesine rağmen adım atmadığını söyleyerek, Yunanistan'ın bu adımları atmamakla insan sağlığı ve çevreyi de tehlikeye attığını kaydetti.

ÇÖPLERİN YÜZDE 80'İ KATI ATIK DEPOLAMA ALANLARINA GİDİYOR

2010 yılında hazırlanan bir rapora göre, Yunanistan'da çöplerin yüzde 80'i katı atık depolama alanlarına gidiyor. AB uzun zamandır çöpünün çoğunu kırsal bölgelerdeki yasa dışı katı atık alanlarına gömen Yunanistan'ı bu konuda sorunlu ülke olarak görüyor.


En yüksek AB mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı daha 2009 yılında Yunanistan'ın çöp, zararlı atıklar ve atık alanları konularında yeni kuralları uygulamadığına hükmetmişti. Yunanistan hükümeti kendisine verilen 2013 tarihine kadar da istenen gelişmeyi sağlayamamıştı.

Mahkeme bugünkü kararında Yunanistan'ın yükümlülüklerini yerine getirmeyi başaramamasını 'doğrudan insan sağlığını tehlikeye sokabileceği ve çevreye zarar verebileceği için bilhassa ciddi bir sorun' olarak tanımladı.

Haber Ara