Dolar

32,5536

Euro

34,9407

Altın

2.442,19

Bist

9.716,77

17 bin liralık iPhone XS Max’in maliyeti 443 dolar

Apple'ın, yeni ve en büyük iPhone modeli olarak bilinen Xs Max'in ekranını üretirken bazı parçalardan kısarak maliyeti kontrol altında tutmaya çalıştığı öğrenildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-27 12:29:05

17 bin liralık iPhone XS Max’in maliyeti 443 dolar

Kanada merkezli TechInsights adlı şirket, Apple'ın tam olarak hangi parçaya ne kadar harcadığını ve parçaları tek tek satın almanın kaç paraya mal olacağını belirledi. Buna göre iPhone XsMax'in 256 GB kapasiteli versiyonunda kullanılan parçaların toplam değeri yaklaşık 443 Dolar. Apple bu telefonu ABD'de 1249 Dolar'a satıyor. Türkiye'de resmi olmayan kaynaklar ise iPhone Xs Max'i 17 bin lirayı bulan fiyatlara satışa sunuyor.

EKRAN TEKNOLOJİSİNDE DEĞİŞKLİK

Salı günü TechInsights tarafından yayımlanan rapora göre iPhone Xs Max'in en pahalı parçası olan ekranı yaklaşık 80 Dolar değerinde. Geçtiğimiz yıl üretilen iPhone X'in ekranının değeri 77,27 Dolar'dı. Xs Max'in ekranının daha büyük olduğunu hatırlatmakta fayda var. Apple Xs Max'te ekran maliyetini azaltmak için 3D Touch teknolojisinde kullanılan bazı parçaları çıkardı. Bu yüzden yeni telefonda ekran önceki modellere göre biraz daha farklı çalışıyor.

Dunyahalleri.com'dan Semih Sönmez'in haberine göre, Apple'ın yaptığı değişiklikler telefon başına yaklaşık 10 Dolar'lık tasarrufa imkan vermiş. Yani 80 dolarlık bu ekranın bedeline dair ilk tahminler aslında 90 Dolar civarındaydı.

Bir Apple sözcüsü konu hakkında açıklama yapmayı reddetti. Tim Cook ise geçmişte, bugüne dek gördüğü maliyet analizlerinin hiçbirinin gerçekçi olmadığını söylemişti.

'BAZILARI İÇİN EKRAN HER ŞEY DEMEK'

TECHnalysis Research'ten Bob O'Donnell ise Apple'ın daha büyük ekranlı telefonları, ekonomik olarak üretebilmek için bu yönteme giriştiğini düşünüyor. O'Donnell "Belirli bir grup insan için en önemli şey ekran. Tüm deneyim buradan ilerliyor ve insanlrın bu telefonu kullanmak istemesinin sebebi bu" şeklinde konuştu.

Telefonun maliyetini artıran diğer parçalar işlemci ve modem çipleri oldu. Yeni çiplerde, yeni çip üretim teknikleri kullanıldığı için maliyetleri de arttı. Tüm bu rakamların sadece parça maliyeti olduğunu, montaj ve dağıtım maliyetlerinin bu rakamlara eklenmediğini hatırlatmak gerek.

Haber Ara