Dolar

32,4969

Euro

34,8842

Altın

2.441,70

Bist

9.716,77

Sky News yazdı: Esed ve IŞİD önce anlaştı sonra uyguladı

Sky News’in yayınladığı belgeler IŞİD’in, Suriye’de Esed-Baas rejimi ile gizli anlaşmalar yaptığını ortaya çıkardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-03 15:22:01

Sky News yazdı: Esed ve IŞİD önce anlaştı sonra uyguladı

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Sky News, elde ettiği gizli belgelere göre IŞİD ve Baas rejimin savaş alanlarında gizli anlaşmalar yaparak ortaklaşa hareket ettiğini aktardı.

Elde edilen gizli IŞİD belgelerine göre IŞİD ile Esed arasındaki ilk pazarlık ve gizli anlaşma Palmira şehrinde oldu.

IŞİD'den kaçan ve Sky News'e açıklamalarda bulunan eski militanlar Palmira'nın Baas rejimine, işbirliği anlaşmaları neticesinde geri verildiğini söyledi.

Haber ajansı tarafından yeni ele geçirilen belgelerde;

• IŞİD'in Baas rejimi ile anlaşma yaparak Palmira'dan çekildiği
• IŞİD ile Baas rejimi arasında petrol ticareti anlaşması yapıldığı
• Suriye ordusunun saldırmadan önce IŞİD'in bazı bölgeleri boşaltacağına dair anlaşıldığı görülüyor.

Elde edilen tüm belgeler, Suriye'de Baas rejimi ile IŞİD arasında yaşanan birçok mesele hakkında çok önceden gizli anlaşmalar yapıldığını açık bir biçimde kanıtlıyor.

Sky News'in ele geçirdiği belgeler, IŞİD merkezlerinden gönderilen el yazılı dökümanların kopyalarından oluşuyor.

PETROL TİCARETİ

Belgelerden biri, bir kamyon şoförünün IŞİD kontrol noktalarından geçerek Suriye Baas rejiminin kontrolündeki bölgelere petrol taşıdığını göstermekte. IŞİD itirafçılarına göre grup ile rejim arasında senelerdir petrol ticareti yapılmakta.

REJİM VURMADAN BÖLGELER BOŞALTILIYOR

Başka bir belgede, bir IŞİD komutanının “tüm silahların ve ekipmanların üzerinde anlaşılmış tahliye noktasına bırakın. 24 Kasım 2013'te El Kasr ve civarının rejim tarafından bombalanacağı istihbaratını aldık” dediği görülmekte. İtirafçılar da bu tür boşaltmaların IŞİD ile rejim arasındaki gizli anlaşmalar uyarınca yapıldığını doğruluyor.

Aynı belgede “Palmira ve Rakka'daki tüm ağır silah ve uçak savarları boşaltın” emri verilmekte.

IŞİD itirafçıları, önceden kontrollerinde bulunan bölgelerden Baas rejimi ordusu ve Rusya hava kuvvetleri ile doğrudan işbirliği içinde olarak çekildiklerini onaylıyor.

'KUŞATMAYI KIRIN': AVRUPA

IŞİD karargahlarından elde edilen bazı belgelerde, Suriye dışında faaliyet gösteren hücrelere verilen talimatlar bulunuyor.

Kasım 2014'e ait olan belgelerde IŞİD militanlarından dört gruba ayrılmaları ve “Kuşatmayı Kırın” operasyonunu yürütmeleri emrediliyor.

Operasyon, Suriye'den çıkmayı ve “kafir ülkelerde” yapılar oluşturulmasını hedefliyor. Aralık 2014'teki belgelerde ise militanların “Uzmanlaşma Alanları”na ulaştıkları aktarılıyor.

Sky News'e konuşan bir başka IŞİD itirafçısı “Kuşatmayı Kırın” operasyonunun hedefinin Avrupa olduğunu söyledi.

Operasyon emri Ebu Muhammed eş Şamali'ye verilmişti. Şamali'nin ismi elde edilen belgelerde yaklaşık 400 kez geçiyor ve Kuzey Avrupa'daki militanlarla bağlantılı olduğu anlaşılıyor. ABD, Şamali'nin başına 5 milyon dolar ödül koymuş bulunmakta.

Haber Ara