Dolar

32,5587

Euro

34,9370

Altın

2.442,78

Bist

9.716,77

Kale mantolama yaptırana Enerji Kimlik Belgesi Kalekim'den

Kale mantolama yaptırana Enerji Kimlik Belgesi Kalekim'den

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-09 14:52:47

Kale mantolama yaptırana Enerji Kimlik Belgesi Kalekim'den
Kalekim, Kale mantolama sisteminin uygulandığı binaları Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sahibi yapıyor.

Şirket açıklamasına göre Kalekim, Kale mantolama sisteminin uygulandığı binalara artık zorunlu hale getirilen EKB veriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, Türkiye'de ısı yalıtımı uygulamasının artık daha iyi anlaşılmaya başlandığını bildirdi.

Yalıtım konusunda hayata geçirilen en önemli uygulamalardan birinin 2017 yılına kadar tüm binalar için EKB alınması zorunluluğu olduğunu anımsatan Akbaş, kendilerinin de konutların enerji verimliliklerini değerlendirme ve belge verme yetkisine sahip bir EKB firması ile anlaşarak Kale mantolama sisteminin uygulandığı ve belli kriterlerin sağlandığı binalarda, tüketicilerin EKB almasını kolaylaştırdıklarını dile getirdi.

Akbaş, böylece garantili ısı yalıtım sistemleri Kale mantolama ile yapıları koruma altına alırken, binaları da EKB sahibi yaptıklarını ifade etti.

Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konuma, manzaraya ve oda sayısına değil aynı zamanda kimlik belgesine de bakıldığına işaret eden Akbaş, şunları kaydetti:

"Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren EKB, aynı zamanda binaları beyaz eşya gibi A'dan G'ye kadar sınıflandırıyor. Dolayısıyla EKB'ye sahip olması gereken binaların A, B ve C sınıfı performansına yükselebilmesi için en etkin yol ısı yalıtımı yaptırmaktır.

Binanın harcadığı enerji miktarı evlerin satılmasında veya kiralanmasında belirleyici etken. Belge ile tescillenen enerji sınıfı yüksek binalarda ısı yalıtımının yanı sıra, cam-pencere ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin de kaliteli ve verimli olduğu anlaşılıyor. Bu nedenle binanın değerini artıran EKB'ye yönelik talep gün geçtikçe artıyor."

- Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınıyor?

Türkiye'de ilk kez 10 yıl ürün, 2 yıl uygulama garantisi sunan Kale mantolama sistemi ile binasında ısı yalıtım uygulaması yaptıran her tüketici, Kalekim'in Türkiye genelinde sunduğu EKB fırsatından yararlanabiliyor.

Tüketicinin, zorunlu hale getirilen EKB'yi Kalekim'den yazılı olarak talep etmesi yeterli oluyor.

Kalekim'in iş birliği yaptığı EKB firması tarafından binanın mevcut durumu inceleniyor. Bina yönetimi veya sahibinden, bina projesi ve mantolama sözleşmesi teslim alınıyor.

Eğer bina projesi yoksa, EKB firması tarafından yeni proje çiziliyor. İncelemelerin ardından hazırlanan EKB, binanın görünen bir yerine asılıyor. Böylece ısı yalıtımıyla, ülke ekonomisi ve çevre kirliliğini önlemeye sağlanan katkının yanında binanın değeri de yükselmiş oluyor.

Haber Ara