Dolar

32,5182

Euro

34,9167

Altın

2.439,05

Bist

9.716,77

İran'ın Şam planı: Bir tane bile Sünni istemiyor

İran, Suriye’de Sünnilerden boşaltılan yerlere Şii nüfusu yerleştirerek hakimiyet alanını Lübnan sınırına kadar genişletiyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-14 22:35:58

İran'ın Şam planı: Bir tane bile Sünni istemiyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Şam ve Lübnan arasında kalan vadilerde bir değişim yaşanıyor. Savaşın patlak vermesinden bu yana insanlar bu bölgelere dönmeye başladı. Ancak dönen insanlar, altı yıl içinde bu vadilerden ayrılan insanlar değil.

İRAN SURİYE'DE YENİ ETKİ ALANLARI OLUŞTURUYOR

Bir zamanlar ağırlıklı olarak Sünnilerin yaşadığı bölgeye yerleştirilen yeni halkların inançları da bağlılıkları da farklı.

Bu yeni halklar, sadece Suriye'nin içerisindeki herhangi bir yerden değil Lübnan ve Irak'tan getirilen ve yerleştirilen Şiiler.

Nüfus değişimleri, Suriye'nin demografik yapısını değiştirme planının merkezini oluşturuyor.

Bu plan dahilinde Suriye, İran öncülüğünde Esed destekçilerinin doğrudan kontrol edebileceği ve daha büyük amaçlara hizmet edecek etki  alanları oluşturulmak isteniyor.

RUSYA ATEŞKES İLE MEŞGULKEN İRAN İSRAİL SINIRINI HEDEFLİYOR

İran, çatışmanın ateşinin azaldığı bir dönemde çabalarını arttırken, Esed'in diğer önemli destekçisi Rusya'dan tamamen farklı bir vizyon izliyor.

Rusya, Türkiye ile ortak hareket ederek Esed rejimi ile muhalifler arasında siyasi mütabakatı sağlamak üzere temsili ateşkesi kullanıyor.

İran, Rusya ateşkes ile uğraşırken, Suriye'nin sosyal görüntüsünü tamamıyla değiştirecek projeyi hayata geçirmeye çoktan başladı.

Suriye'nin sosyal yapısını değiştirirken İran bir yandan da Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Hizbullah kalesini güçlendirerek Tahran'ın emperyal etkisini İsrail'in kuzey sınırına doğru sağlamlaştırıyor.

“İRAN BİR TANE BİLE SÜNNİ İSTEMİYOR”

Üst düzey Lübnanlı bir yetkili, İran'ın İsrail sınırına uzanan planlarını “İran ve rejim Şam-Humus ve Lübnan sınırı arasındaki bölgede bir tane bile Sünni istemiyor” şeklinde açıklarken “Bu da tarihi bir nüfus değişimi anlamına geliyor” dedi.

Muhaliflerin kontrolü altında bulunan Şam kırsalındaki Zebadani ve Madaya, İran için kilit noktalar.

İran, bu iki bölgede kalan Sünnileri Halep'in doğusunda bulunan Şii köyleri Fua ve Keferya'daki nüfus ile değiştirmeyi planlıyor.

Zebadani ve Madaya ile Fua ve Keferya arasındaki bu nüfus değişiminin, Suriye genelindeki daha geniş kapsamlı bir demografik değişimin turnusol deneyi olacağı ifade ediliyor.

KUZEY VE GÜNEY ARASINDA KAPSAMLI NÜFUS DEĞİŞİMİ

Suriye'nin önemli muhalif gruplarından Ahrar'uş Şam sözcüsü İran'ın Suriye'de doğrudan kontrol edebileceği alanlar oluşturmak istediğini ifade etti.

İranlı komutanlar, rejim temsilcileri ve muhalifler arasında İstanbul'da yapılan görüşmelerde bulunnan Ahrar'uş Şam sözcüsü Lebib Nahas “İran, kuzey ile güney arasında tam bir değişim gerçekleştirmeye hazırdı. Lübnan'a kadar uzanan coğrafi bir devamlılık istiyorlardı. İran'ın Suriye'deki politikası mezhepsel ayrılıkçılığa dayanıyor. Bunun sonuçları tüm bölgeyi etkiyelecek” açıklamasında bulundu.

Nahas ayrıca “Madaya ve Zebadani kuşatmaları, muhaliflerin Şii nüfusunun yoğunlukta olduğu Fua ve Keferya'yı geri almasını engellemek üzere çok önemli bir hale geldi. Hizbulllah bu alanları Lübnan'daki doğal sınırlarına uzanan bir güvenlik hattı olarak görüyor. İran'ın ruhani liderliğinden doğrudan emirler alıyorlar ve hayatları pahasına onları koruyorlar” dedi.

TAPU DEFTERLERİ YAKILDI

Lübnan'da bulunan üst düzey yetkililer, rejim adına elde edilen bölgelerde tapu sicili ofislerinin sistematik biçimde ateşe verildiğini gözlemlediklerini ifade etti.

Yapılan araştırmalar neticesinde Zebadani, Derayya, Humus ve Lübnan sınırında bulunup 2013 yılı başlarında Hizbullah'ın kontrolüne geçen Kuseyr'de tapu sicili ofislerinin ateşe verildiği doğrulandı.

 

Haber Ara