Dolar

32,5543

Euro

34,9406

Altın

2.442,15

Bist

9.716,77

'El Kaide'nin iki numarası vuruldu'

El Kaide'nin tecrübeli komutanlarından Mansur el Harbi'nin ABD tarafından düzenlenen insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybettiği öne sürülüyor ancak bilgi henüz bağmsız kaynaklarca doğrulanmadı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-29 17:53:44

'El Kaide'nin iki numarası vuruldu'

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

ABD'nin uzun süredir peşinde olduğu Mansur el Harbi isimli El Kaide komutanının, Afganistan'da ABD tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybettiği öne sürülüyor. Mansur el Harbi'nin hayatını kaybettiğine dair iddialar El Kaide tarafından henüz doğrulanmazken ABD'nin birkaç gün önce Afganistan'a saldırıda bulunduğu ABD Ordusu Merkezi Karargahı Centcom tarafından doğrulansa da hedefle ilgili herhangi bir detay bulunmuyor.

El Kaide'nin en tecrübeli ve üst düzey savaşçılardan birisi olan Mansur el Harbi, uzun süredir ABD istihbaratı tarafından aranan isimlerdendi ve Suudi Arabistan vatandaşıydı. Mansur el Harbi'nin Suudi kaynaklarına göre asıl ismi Azzam Abbdullah Zureyk el Subhi'ydi. Afganistan'da uzun süre Ebu Muslim el Mekki kod adını kullanan Azzam Abdullah, bir süredir Mansur el Harbi olarak tanınıyordu.

Mansur el Harbi'nin ölümü ABD'de istihbarat kaynaklarına yakınlığıyla bilinen Long War Journal internet sitesi tarafından doğrulanmadı. Afganistan'da Taliban'a yakın Afghan Islamic Press, el Harbi'nin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

el Harbi'nin hayatını kaybedip kaybetmediğine dair tartışmaların sebebi ise Afganistan kaynaklı haberlerin 27 Haziran tarihli olması. ABD kaynakları, Afganistan kaynaklarının iddia ettiği 24 ve 25 Haziran tarihli insansız hava aracı saldırılarını doğrulamazken 27 Haziran tarihinde Nuristan eyaletine bağlı Venat bölgesine iki roket atıldığını doğruladı. Daha önce ise 22 Haziran tarihinde Nancarhar'ın Batikot bölgesindeki Taliban savaşçıları ABD'nin hedefi olmuştu. Ancak iki bölge de Afganistan'ın doğusunda yer alıyor ve Long War Journal'a göre iki bölgede de El Kaide savaşçıları bulunmuyor.

Mansur El Harbi kimdir?

Mansur el Harbi, El Kaide'nin Afganistan'daki askeri komutanı olarak biliniyordu. Kendisinden önce Kari İmran ve Süfyan El Mağribi'nin yürüttüğü görevi üstlenen el Harbi'den önce de Kari İmran Ocak 2015'te insansız hava araçları tarafından katledilmişti. Kari İmran'dan önceki askeri komutan olan Süfyan el Mağribi ise Eylül 2014'te yine insansız hava araçlarının saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

El Kaide'nin tecrübeli komutanlarından el Harbi, 2012 yılından bu yana ABD'nin yayınladığı 'terör listesi'nde yer alıyor. ABD kaynaklarına göre el Harbi, Afganistan'a El Kaide'ye katılarak ISAF güçlerine karşı savaşmak üzere gelenlerin eğitiminden ve savaşa disiplinli bir şekilde dahil olmalarından sorumluydu.

El Kaide'nin askeri kamplarıyla ilgili kilit bir pozisyon üstlenen el Harbi, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan terör listesinde de başlarda yer aldı. 2009 yılında Afganistan'da kurduğu eğitim kamplarında Abdulaziz el Mukrin ve Seyf el Adil'in de içerisinde bulunduğu El Kaide militanlarıyla birlikte çalıştı. Daha sonra Abdulaziz Mukrin, Suudi Arabistan El Kaidesi'nin başına geçerek, 2004 yılında Suudi güvenlik güçlerine düzenlenen bir dizi saldırıyı koordine etti. Seyf el Adil ise El Kaide'nin üst düzey stratejistlerinden oldu.

Birleşmiş Milletler tarafından da El Kaide ve Taliban ile çalıştığı onaylanan isimlerden birisi olan Mansur el Harbi ile ilgili raporda 1990'lı yıllarda Afganistan'a giderek El Kaide'ye katıldığı ve yabancı savaşçıların koordinasyonundan sorumlu olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler aynı raporda, "Dağ savaşları konusunda uzman" olduğu belirtilen el Harbi'nin Kunar, Nuristan ve Nancarhar gibi bölgelerde NATO güçlerine karşı operasyonlar düzenlediği kaydediliyor. 

Haber Ara