Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Özgür Gündem'in yöneticileri tutuklandı

Bir süre önce geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmeni ile yazı işleri müdürü tutuklandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-22 23:39:45

Özgür Gündem'in yöneticileri tutuklandı

"PKK'nın propagandasının yapıldığı ve örgütün yayın organı gibi hareket edildiği" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada geçici olarak kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya tutuklandı.

AA'nın haberine göre; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltına alınan ve tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edilen Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Kaya ile Yazı İşleri Müdürü Kızılkaya'nın ifade işlemleri tamamlandı.

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüpheliler hakkında "kuvvetli suç şüphesi, delilleri karatma ihtimali, kaçma şüphesi" bulunması ve adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağını göz önüne alarak, şüpheliler Kaya ve Kızılkaya'nın ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Hakimlik, ''devletin birliği ve ülke bütünlüğü bozma'' suçundan ise şüphelilerin tutuklanması talebinin reddine karar verdi

Geçici süreyle kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya (Zana Kaya) ile Özgür Gündem Yazı İşleri Müdür İnan Kızılkaya Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yapılan savcılık sorgularının ardından, "Terör örgütü üyeliği ve Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme sorguları tamamlanan Kaya ve Kızılkaya, "Terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklandı. Mahkeme, savcılığın şüpheliler hakkında yönelttiği "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçunu ise reddetti.

"YAYIN POLİTİKASI TERÖR ÖRGÜTÜNÜN KONTROLÜNDE. ŞÜPHELİLERDE..."

Kararda, Özgür Gündem Gazetesi'nin, silahlı terör örgütü PKK/KCK tarafından finanse edildiği ve yaptığı yayınlarla bu örgütün kontrolü altında olduğu belirtilerek, "Bu gazetede görev yapan şüphelilerin gazetenin yayın politikasını bilerek gazetede çalıştıkları ve bu nedenle de üzerlerine atılı terör örgütüne üye olmak suçunu işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi bulunduğu kanaatine varılmıştır" denildi.

TUTUKLU SAYISI 3'E ÇIKTI

Özgür Gündem Gazetesi yazarı Aslı Erdoğan da 3 gün önce 'Terör örgütü üyeliği' ve 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma' suçlarından tutuklanmıştı.

ÖZGÜR GÜNDEM KİMİN GAZETESİ

Özgür Gündem, Türkiye'de Türkçe ve Kürtçe dillerinde yayın yapan günlük bir gazetedir.

Gazetenin ilk yayın döneminde yayınlanan toplam 580 sayısının 486'sı hakkında dava açıldı ve gazete çalışanları toplam 147 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. PKK ve KCK propagandası suçlamaları nedeniyle birçok kez toplatılmasına karar verildi.

İlk olarak 1990 ve 1992 yılları arasında haftalık yayınlanan Yeni Ülke gazetesi olan Özgür Gündem 30 Mayıs 1992'de yayına başlamış, 14 Nisan 1994'te mahkeme kararıyla kapatılmıştır. Gazete, 17 yıl aradan sonra 4 Nisan 2011 tarihinde yayına yeniden başladı.

16 Ağustos 2016'da, gazete "terör örgütü PKK'nın propagandasını yaparak, örgütün yayın organı gibi hareket ettiği" gerekçesi ile geçici olarak kapatıldı.

Haber Ara