Dolar

32,5604

Euro

34,9510

Altın

2.446,63

Bist

9.716,77

Donald Trump : Kasımda seçimi kaybedersem İsrail'in başı büyük belada

İsrail ile Arap dünyası ilişkilerini normalleştirme çabası içinde olan ABD Başkanı Trump, yaklaşan seçime ABD’de yaşayan Yahudi toplumunu seçim malzemesi yaptığı için kendi ülkesinde eleştiri oklarının hedefi oldu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-18 17:46:45

Donald Trump : Kasımda seçimi kaybedersem İsrail'in başı büyük belada


İbrahim Anlaşması ile husumetli ülkeleri barıştırma çabası içinde olan Trump, İsrail'in Filistin topraklarını ilhak etme politikasının geçici olarak askıya alındığı duyurdu.


Amerikalı Yahudilerin İsrail'e olan sadakatinden şüphe duyduğunu ima eden Trump'ın telefon konuşmasına Times of Israel ulaştı.
Trump'ın, İbrani Bayramı Roş Aşana öncesi Amerika'da yaşayan Amerikalı Yahudi liderden oy istediği ifade edildi.


Trump, telefonda yaptığı uzun konuşmada seçim için oy istediği ABD vatandaşı Yahudi lidere ‘Sizi ve ülkenizi gerçekten seviyoruz' dedi.
Reuters'in haberine göre Trump'ın daha önce katıldığı Yahudi kuruluşlarından seçim için destek isteğini dile getirmişti.


Trump'ın bu tarz davranış modelini geliştirmesine tepki veren İsrail gazetesi yapmış olduğu açıklama da, “Trump'ın bu tarz çıkışları, Yahudilerin yüzyıllardır şüpheyle karşılanmasına neden olan antisemitik söylentileri hatırlatıyor. Trump çifte sadakat suçlaması barındıran bir konuşma yapıyor.' İfadesini kullandı.


Telefon konuşmasında damadı Jared Kushner'la konuşan Trump, kızının ve torunlarının Yahudi olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İsrail, BAE ve Bahreyn için Kushner'in kilit isim olduğunu ileri süren Trump, 3 Kasım'da seçimleri kaybederlerse İsrail'in başının büyük belada olacağını söyledi.


Trump, Kushner için, ‘İsrail için inanilmaz bir lider' övgüsünde bulunurken, Kushner'in, de bu övgüyü,‘ Samimiyetle söylüyorum, tarihte Yahudi halkı için Donald Trump'tan daha büyük bir başkan yoktur' şekliyle tamamladı.


Kudüs'te Hamas, Hizbullah gibi örgütleri destekleyen Türkiye, İran gibi ülkelere karşı İsrail'e yardım etme planları soran Büyük Amerikalı Yahudi Kuruluşları Konferansı Başkanı Arthur'un cevabına Trump, ‘Cumhuriyetçilere oy verin' şeklinde karşılık verdi.
Kendi ülkesinin çıkarlarını bir kenara bıraktığını ifade eden Trump, İsrail için Ortadoğu'daki varlıklarını sürdürdüklerini açıkladı.

Haber Ara