Dolar

32,5589

Euro

34,9742

Altın

2.448,98

Bist

9.716,77

Tımes Of Israel: İsrail yanlısı Bolsonaro Başkanlığı kazandı

Times of Israel Brezilya’da devlet başkanı olarak sandıktan çıkan aşırı sağcı Jair Bolsonaro’yu “Aşırı sağcı ve İsrail yanlısı Bolsonaro Brezilya başkanlığını kazandı” olarak duyurdu. İşte haber metninden ayrıntılar..

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-29 11:35:09

Tımes Of Israel: İsrail yanlısı Bolsonaro Başkanlığı kazandı

Timetürk Çeviri

Haberde, oyların yüzde 92'sinden fazlası sayıldı ve yüzde 55.6 oranla Brezilya halkı eski ordu kaptanı Jair Bolsonaro'yu destekledi. Muhalif taraf ise Bolsonaro'nun demokrasiyi sileceğini öne sürüyor ifadelerine yer verildi. Buna göre Brezilya halkı geçmişte Bolsonaro hakkında demokrasiyi ortadan kaldıracağına yönelik yapılan uyarılara baktı ve yıllar süren çatışma ortamının ardından radikal değişime bir şans verdi. İşçi Partili Fernando Haddad karşısında galibiyet kazanan Bolsonaro için ise haberde oy veren Yahudiler arasında büyük bir bölünmeye sebep olduğu dile getirildi. Bolsonaro tutkulu bir İsrail yanlısı idi ancak kanun ve nizamı yeniden kurarak yolsuzlukla savaşma noktasında kullandığı dil bazıları için “faşist” ve “kötü” olarak değerlendirildiğinden tepki topladı.

BREZİLYA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TEL AVİV'DEN KUDÜS'E TAŞIYACAĞINI DUYURMUŞTU

Bolsonaro başkan olduğunda Brezilya büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını duyurmuş ve ilk uluslararası ziyaretini İsrail'e yapacağını dile getirmişti. İsrail'le karşılıklı ilişkileri geliştireceğini belirten politik lider Brezilya'daki Filistin büyükelçiliğini de kapatacağını ilan etmişti. Bolsonaro Brezilya'nın siyasi sistem tartışmaları arasında öne çıkarak yükseldi. Habere göre Brezilyalılar ise İşçi Partisi'nin yolsuzluk düzeninden çılgına dönmüştü. İşçi Parti lideri Haddad yoğun destek aldığı zamana geri dönmek için  vaatleriyle sağlık ve eğitime yatırım yapacağını, yoksulluğu azaltacağını belirterek yeniden ivme kazanmak istedi.

Ancak Bolsonaro insan haklarında geriye dönüş yapacağı ve genç Brezilya demokrasisinin kurumlarını zayıflatacağı fikri endişelere neden oldu. Özellikle Brezilya'nın 1964-1985 arasındaki eski askeri diktatörlük dönemine tutunması ve kabinesine askeri isimleri alacağını söylemesi endişelerin artmasının başlıca sebebi.

Kaynak: timesofisrael.com

 

Haber Ara