Dolar

32,3012

Euro

34,8057

Altın

2.416,51

Bist

10.267,09

Macron: Avrupa'mız ölebilir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB'nin ABD'nin kölesi olmadığını kanıtlaması gerektiğini söyledi.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-26 09:05:14

Macron: Avrupa'mız ölebilir

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB ülkelerini, bloktaki önemli parlamento seçimleri öncesinde bloğun çıkarlarını güvence altına almak için kararlı değişiklikler yapmaya çağırdı. Macron Koruma konusunda ABD'ye güvenilemeyeceği konusunda uyardı.

Kamuoyu yoklamaları, Haziran başında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB seçmenlerinin sağcı, milliyetçi siyasete yöneleceğini öngörüyor.

Macron, dün Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde kıtanın dört bir yanındaki mevkidaşlarına hitaben yaptığı konuşmada önemli politika değişiklikleri yapılması yönünde çağrıda bulundu.

Macron, "Avrupa'mız bugün ölümlü ve ölebilir. Ölebilir ve bu yalnızca bizim seçimlerimize bağlıdır.” diye uyardı.

"ABD'NİN KÖLESİ OLMADIK"

Macron, özellikle askeri üretim açısından Avrupa için 'stratejik özerkliği' vurgulayarak AB'ye üye devletlerin savunmaya daha fazla harcama yapması ve yerli üretilen silahlara öncelik vermesi gerektiğini tekrarladı.

Bunun kıtanın Washington'a bağımlılığını azaltacağını söyleyen Macron, "AB'nin hiçbir zaman ABD'nin kölesi olmadığını ve aynı zamanda dünyanın diğer bölgeleriyle nasıl konuşulacağını bildiğini göstermesi gerekiyor" dedi.

Aynı zamanda adil ticaret, üretim standartları ve Avrupa işletmelerinin rekabet gücünü etkileyen diğer alanlara ilişkin politikaların daha geniş bir şekilde gözden geçirilmesini de savunan Macron, "Eğer Çinliler ve Amerikalılar artık kritik sektörleri sübvanse ederek bu kurallara saygı duymuyorlarsa, dünyada 15 yıl önce yazılan ticaret kurallarına saygı duyan tek kişi bizsek, bu iş yürümez" dedi.

Rusya'nın "sınır tanımayan" davranışını Avrupa için önemli bir tehdit olarak nitelendiren Macron, Ukrayna'daki savaşta AB'nin ABD'yi takip ederek kendi ayağına kurşun sıktığını savundu.

RussianToday

Haber Ara