Dolar

32,5642

Euro

35,0254

Altın

2.435,86

Bist

9.761,12

The Jarusalem Post: İsrail 3 cephede savaşa hazır mı?

İsrail gazetesi The Jarusalem Post’ta, Anna Ahronheim tarafından kaleme alınan, “Bir günde iki sınırda iki saldırı: IDF 3 cephede savaşa hazır mı?” başlıklı makalede, “İsrail, 2006'da Lübnan ve Gazze'de aynı anda savaştı. Fakat 12 yıl sonra İsrail'in düşmanları değişti ve askeri yetenekleri muazzam bir şekilde arttı” denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-02 10:05:36

The Jarusalem Post: İsrail 3 cephede savaşa hazır mı?

buyuk_148

İsrail gazetesi The Jarusalem Post'ta Anna Ahronheim tarafından kaleme alınan, “Bir günde iki sınırda iki saldırı: IDF 3 cephede savaşa hazır mı?” başlıklı makalede, “İsrail, 2006'da Lübnan ve Gazze'de aynı anda savaştı. Fakat 12 yıl sonra İsrail'in düşmanları değişti ve askeri yetenekleri muazzam bir şekilde arttı” denildi.

Anna Ahronheim tarafından kaleme alınan makalenin türkçesi:

24 saatten az bir sürede iki sınırda iki saldırı. Biri İsrail Savunma Gücü (IDF) birliklerini Gazze'ye yerleştirirken, bir diğeri de Hizbullah'ın Suriye'nin Golan Tepeleri'ndeki İsrail askerlerini hedef aldı. İki olay, kilometrelerce uzakta meydana geldi. Genelkurmay Başkanı General Aviv Kochavi bir sonraki savaşta iki büyük tehlike ile karşı karşıya.

Perşembe günü şafaktan önce, ordunun beş yıl önce Koruyucu Savaş Operasyonu'ndan bu yana en büyük tatbikatı tamamlamasından birkaç saat sonra, el bombalı bir Hamaslı Güney İsrail'e Kissufim topluluğunun yakınında sızarken kalaşnikoflu bir asker tarafından öldürüldü.

Birkaç saat sonra İsrail, Queintra'nın batısındaki El-Bariqa'daki Golan Tepeleri'nde Suriye Arap Ordusuna saldırı girişiminde bulunmakla suçladı.

Bağlantı nedir

İran, İran, İran.

Çatışmaların her an patlak vermesi için olgunlaşmış cephelerle, İsrail Savunma Gücünü'nün (IDF) aynı anda birden fazla cephede etkin biçimde mücadele edebilmesi, İsrail'in bölgenin tahmin edilemez ve patlayıcı doğası ile başa çıkması için çok önemli.

Haaretz gazetesindeki bir habere göre, İran ve Hamas, kuzeyde bir savaş başladığında güney cephesini açmayı kabul ettiler. İsrailli yetkililer, kuzeydeki herhangi bir savaşın bir sınırla değil, hem Lübnan hem de Suriye sınırıyla sınırlandırılacağı konusunda uyardılar.
Bu üç cephede savaş demektir.

İSRAİL ENDİŞE DUYUYOR

İsrail Savunma Gücü (IDF), hem Kuzey hem de Güney'de bir savaşın patlaması halinde ordunun hava savunmasının mümkün olamayacağından ve tüm toplulukları ve şehirleri roket ateşine karşı savunmasız bırakacaklarından endişe duyuyor.

İsrail, İran'ı hem maddi hem de askeri olarak Gazze'ye katılmakla suçladı.

Hamas lideri Yahya Sinwar, Hizbullah ve Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani başta olmak üzere İran'la olan yakın ilişkileriyle övündü.

Hamas heyetleri Tahran'ı ziyaret etti ve Kasım Süleymani ve diğer üst düzey İranlı yetkililerle bir araya geldi.

İran ekonomik krizleriyle karşı karşıya kalmasına rağmen, Gazze'de daha fazla etkiye sahip olmak için Hamas ve Filistinli İslami Cihad'a (PIJ) olan para yardımını 100 milyon dolara yükseltti. Ve Batı Şeria'da İsrailli yetkililer, 2018'de yaklaşık 130 Hamas hücresini, önceki yıla göre yüzde 40'tan daha fazlasını yok ettiler.

Gazze'deki gerginlikler, geçtiğimiz haftaki isyanlar ve ara sıra çatışmalar sırasında İsrail topluluklarında binlerce roket ve havanın ateşlenmesiyle önemli ölçüde arttı.

İsrail Savunma Gücü (IDF) , buna karşılık, Gazze Şeridi boyunca Hamas ve İslami Cihad'a (İran'a tamamen bağlı bir grup) ait yüzlerce hedefi vurdu.

GAZZE'DEKİ ÇATIŞMALAR
İSRAİL İÇİN DAHA ZOR OLACAK

Kendi bölgesinde insani durumdan dolayı yoğun bir baskı altında olan Hamas, askeri yolla IDF ile bir başka ihtilaf halinde yaşayamayacağını biliyor. Ancak ordu, Gazze'deki bir başka çatışmaların, öncekinden daha hazırlıklı olmasına rağmen, açık bir muzaffer ile bitmeyeceğini biliyor.

Bunun üzerine ordu, terör tünelleri tehdidinin kaldırılması ve önündeki bariyerin tamamlanmasına kadar Gazze'deki başka bir askeri operasyona çok hevesli değil.

İsrail gözlerini Hizbullah'a ve İran'ın Suriye Golan Tepeleri'ne girmesine karşı dikkatli bir şekilde tutuyor, Irak'a da bakıyor. İran'ın, İsrail'e ulaşabilecek balistik füzelerin oradaki terörist gruplara geçtiğine inanılıyor.

İsrail'in füze savunma yetenekleri, bu hafta Alaska'daki Arrow 3'ün başarılı denemelerinin ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına rağmen, savunma yetkilileri, ülkenin düşmanları tarafından yoğun ateş gücü ile birleştirilen ileri teknolojik kapasitelerin, Güney veya Kuzey'den geleceğine ve benzeri görülmemiş hasar ve ölümlere yol açacağına inanıyor.

DÜŞMANLAR DEĞİŞTİ VE ASKERİ YETENEKLERİ
MUAZZAM BİR ŞEKİLDE ARTTI

İsrail 2006'da Lübnan ve Gazze'de aynı anda savaştı. Fakat 12 yıl sonra İsrail'in düşmanları değişti ve askeri yetenekleri muazzam bir şekilde arttı.

İsrail Genelkurmay Başkanı General Kochavi, geçtiğimiz hafta yapılan dört günlük tatbikat sırasında “Gazze'deki olası bir savaş için çok yüksek bir hazırlık olduğu izlenimini alıyorum. Bir çatışmanın herhangi bir gün patlayabileceği varsayımıyla hazırlanmaya devam edeceğiz” dedi.

Kochavi'nin altındaki ordunun hazır olması gerekiyor: Savaş için en yakın tehdit güney cephesiyken, kuzey arenada, aynı anda üç farklı ülkeden askeri bir çatışma riski de yok gibi değil.

 

Haber Ara