Dolar

32,3391

Euro

35,1232

Altın

2.236,90

Bist

8.738,21

Suudi Arabistan müftüsü: Hamas terör örgütü, İsrail ile savaşmak caiz değil

Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh, 'Hamas terör örgütüdür, İsrail'le savaşmak caiz değil' şeklinde fetva verdi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-14 10:12:59

Suudi Arabistan müftüsü: Hamas terör örgütü, İsrail ile savaşmak caiz değil

Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh, yerel bir televizyon kanalında katıldığı programa telefonla bağlanan izleyicinin geçen temmuz ayında Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylarla ilgili sorusuna verdiği cevapta Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ı terör örgütü ilan ederek, İsrail ile savaşmanın caiz olmadığını söyledi. Şeyh, "İsrail'e karşı savaşmanın caiz olmadığını, Hamas'ın terör örgütü olduğunu ve Hizbullah'a karşı İsrail ordusuyla iş birliği yapılabileceğini" dedi.

İSRAİL'DEN TEBRİK GELDİ

İsrail İletişim Bakanı Eyüp Kara ise Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh'i verdiği fetvadan ötürü tebrik ederek İsrail işgali altındaki topraklara davet etti.

Bakan Kara, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:

"Suudi Arabistan Müftüsü ve Ulema Heyeti Başkanı Abdülaziz Al-i Şeyh'i Yahudilere karşı savaşmayı ve onları öldürmeyi yasaklayan fetvasından dolayı tebrik ediyoruz. Al-i Şeyh, Hamas'ın terör örgütü olduğunu ve Filistinlilere zarar verdiğini, Aksa'da yapılan gösterilerin demagojik olduğunu ve İsrail ordusu ile Hizbullah'ı yok etmek için iş birliği yapılabileceğini söyledi. Ben Müftü'yü İsrail'i ziyaret etmeye davet ediyorum; yüksek düzeyli bir saygı ile karşılanacaktır."

tt_3

SUUDİ ARABİSTAN - İSRAİL YAKINLIĞI

Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti sonrasında hız kazanan 'yakınlık' iki ülkenin bazı konularda ortak konumlanmasına sebep oldu. İran'a karşı cephe oluşturmak için Suudi Arabistan ve Körfezi yanına çekmek isteyen Donald Trump'ın bu hamlesine destek veren Kral Selman, başta Yemen olmak üzere İran'ın hakimiyet kurduğu birçok bölgede Şii etkisini kırmak için harekete geçmişti.

Yemen'de İran'ın Şii milisleri silahlandırmasına karşılık, öncülük ettiği koalisyon güçleri ile gerçekleştirilen hava saldırılarına hız veren Suudi Arabistan; yine Tahran'ın kalelerinden biri olan Lübnan'a yönelik de adımlar atmaya başladı.

İran lideri Ali Hamaney'in başdanışmanı ve eski İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti'yi geçen cuma Beyrut'ta kabul etmesinin ardından sürpriz bir şekilde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geçen Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İran'ı ve Lübnan'da çok ciddi etkiye sahip Hizbullah'ı eleştirerek, burada bir basın açıklamasında "Şehit Refik Hariri'nin suikasta uğramasından öncekine benzer bir iklimde yaşıyoruz. Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum" diyerek istifa etti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri'nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri'nin burada zorla tutulduğu iddiaları gündemdeyken Hariri, Beyrut'a dönmedi ve istifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçti. Ardından tekrar Riyad'a döndü.

Lübnan parlamentosundaki Müstakbel grubu lideri Fuad Sinyora da konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile görüşmesinin ardından basının karşısına geçerek, "Hariri ile iletişim halindeyiz. Hariri Lübnan'a dönecek" dedi.

Bunun ardından Reuters, Lübnanlı bri hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde yetkilinin "Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz günlerde istifa eden Başbakan Saad Hariri'yi zorla alıkoyduğunu" söylediğini aktardı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise yaptığı açıklamada Hariri'nin Suudi Arabistan'da gözaltında olduğunu iddia etmiş, Lübnan'a dönmeyeceğini ileri sürmüştü.

LÜBNAN BAŞBAKANI RİYAD'DA İSTİFA EDERKEN, İSRAİL LÜBNAN'A GİRMEYE HAZIRLANIYOR

Tüm bu yaşananların ardından yaklaşık 100 savaş uçağını havalandırdığı geniş kapsamlı bir tatbikat başlatan İsrail'in tatbikatı genişleterek Lübnan'a girmeye hazırlandığı, ilk olarak Hizbullah hedeflerini vuracağı iddia edildi. Buna göre İsrail ilk olarak Lübnan'ın İsrail sınırında yer alan Nakura'dan Dahiye Celubiyye bölgesine girecek. İlk hedef ise Hizbullah...

Haberin detayları için fotoğrafa tıklayınız:

773170_2

Haber Ara