Dolar

32,5383

Euro

34,9496

Altın

2.458,25

Bist

9.870,98

'Suriye'ye Arap Gücü' iddialarında Blackwater ayrıntısı

Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Arap ülkelerinin askerlerinden oluşan bir kuvveti Suriye'ye getirmek istediğini iddia etmişti. O iddia Pentagon tarafından yalanlansa da Riyad'dan 'Suriye'ye asker gönderebiliriz' açıklaması geldi. Öte yandan bu teklifle 'savaş suçlarıyla' meşhur Blackwater da ilgileniyor...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-18 15:39:19

'Suriye'ye Arap Gücü' iddialarında Blackwater ayrıntısı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Donald Trump 3 Nisan tarihinde Beyaz Saray'da düzenlediği bir basın toplantısında Suriye'den çekilme konusunu gündeme getirmiş ve “Suudi Arabistan vereceğimiz kararla çok yakından ilgili. Ben de dedim ki, eğer bizim Suriye'de kalmamızı istiyorsanız parasını ödemeniz gerekecek” demişti.

Trump, 14 Nisan'a Esed rejimine yönelik Suriye müdahalesini açıkladığında da aynı vurguda bulunmuştu.

WSJ: ABD ARAP GÜCÜ OLUŞTURMAK İSTİYOR

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin iddiasına göre Trump yönetimi, "Amerika'nın Suriye'deki askeri gücünü ikame edecek bir Arap gücü oluşturmak" istiyor. Amaç ise Amerika'nın YPG ile çalıştığı Suriye'nin kuzeyinde de istikrarı sağlamak.

TRUMP SADECE PARA DEĞİL, ASKER DE İSTEDİ

Amerika; Suudi Arabistan, Katar ve BAE'den maddi kaynak dışında asker katkısı da istedi.

BOLTON, MISIR İSTİHBARATI İLE GÖRÜŞTÜ

Yeni göreve başlayan ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bu çerçevede Mısır'ın İstihbarat Şefi Vekili Abbas Kemal ile de telefonda görüştü. Görüşmenin konusu Kahire'nin söz konusu 'Arap Gücü'ne yapacağı katkıydı.

Ulusal Güvnelik Konseyi Sözcüsü yorum yapmasa da gazete "Amerikalı yetkililer görüşmeyi doğruladı" dedi.

BAZI ENGELLER VAR

Askeri yetkililere göre ise Amerikan kuvvetleri bölgeden ayrıldıktan sonra böyle bir 'Arap Gücü' oluşturma planı engellerle karşılaşabilir. Bunun sebebi ise Suudi Arabistan ve BAE'nin hali hazırda Yemen'de askeri güç bulundurması ve "Arap ülkelerinin ABD Suriye'de bazı birliklerini bulundurmadıkça, asker gönderme fikrine sıcak bakmama" ihtimali. Bu ihtimal Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin ABD ziyareti sırasında yaptığı teklife dayandırılıyor.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Trump ile görüşmesinde ABD ordusunun kısa vadede olmasa bile orta vadeye kadar Suriye'de kalmasını istemişti.

AMAÇ NE?

Gazeteye göre amaç ise "'Arap Gücü'nün amacı IŞİD'in güç kazanmasını ve İran destekli güçlerin IŞİD'in elinden çıkan bölgelere yerleşmelerini engellemek. Bu kapsamda da yerel Kürt ve Arap güçlerle çalışmak."

BLACKWATER DA PLANLA İLGİLENİYOR

Öte yandan gazeteye göre bu planla ilgilenen yalnızca Arap ülkeleri ve YPG gibi terör örgütleri değil. Irak savaşı sırasında görev yapan ve sivil ölümler ile gündeme gelen Amerikan Özel Güvenlik Şirketi Blackwater'ın kurucusu Erik Dean Prince de planla ilgilenenler arasında.

ARAPLAR ŞİRKETLE GÖRÜŞMEYE BAŞLADI

Haberlere göre Arap unsurlar Erik Dean Prince ile temasa geçti bile.

PENTAGON YALANLADI

Pentagon Sözcüsü Pahon, söz konusu iddia ve açıklamalara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, diplomatik görüşmelerin detaylarına girmeden, "Başkan, Suriye'nin istikrarlı ve barışçıl bir yer olması ve IŞİD'in geri dönemeyeceği bir yer haline getirilmesi üzere ABD'nin, bölgedeki ortaklarımız dahil müttefiklerinin daha fazla katkı yapmasını istediğini açıklamıştı. Gelecek planları ile ilgili müttefiklerimiz ve ortaklarımıza danışmaya devam edeceğiz" dedi.

Pahon, bölgedeki ve bölge dışındaki ülkelerin Birleşmiş Milletler (BM) ile Suriye'de barışı sağlamak üzere çalışmalarını beklediklerini ifade etti.

DILLON: ŞİMDİLİK YORUM YAPMAYACAĞIM

ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon, iddia hakkında spekülasyon yapmak istemediklerini belirterek, "Kararı verilmemiş bir şey üzerine spekülasyon yapmayacağım. Suudi Arabistan 71 ülkelik küresel koalisyonun değerli bir üyesi ve IŞİD'i yenme çabalarına birçok şekilde katkı sağlamıştır" ifadesini kullandı.

RİYAD'DAN OLUMLU YANIT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, teklif gelmesi halinde, geniş çaplı bir koalisyon kapsamında Suriye'ye asker göndermeye hazır olduklarını söyledi. Daha önce bu teklifi Obama yönetimine sunduklarını belirten Cubeyr, "İslami Askeri Terörle Mücadele Koalisyonu'ndan Suriye'ye asker göndermeyi konuşuyoruz'' dedi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

883474

Haber Ara