Dolar

32,2573

Euro

34,7942

Altın

2.415,45

Bist

10.267,09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Apple'dan ''mineral kaynakların nereden alındığı''nı sordu

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni (KDC) temsil eden bir grup avukat, Apple'a mektup göndererek, akıllı telefon gibi teknolojik ürünlerde kullanılan mineral kaynakların nereden tedarik edildiğine dair bilgi istedi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-26 12:39:24

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Apple'dan ''mineral kaynakların nereden alındığı''nı sordu

Yerel basında yer alan habere göre, Robert Amsterdam ve William Bourdon gibi tanınmış avukatların da aralarında bulunduğu bir grup avukat, Apple üst yöneticisi (CEO) Tim Cook'a, KDC'deki mineral kaynaklarıyla ilgili bir mektup gönderdi.

Mektupta, KDC'deki birçok madenin kayıt dışı olarak faaliyet gösterdiğine işaret edilerek, Apple'a "kanlı mineraller" olarak tanımlanan kaynakları nasıl tedarik ettiği sorusu yöneltilmiş.

KDC'yi temsil eden avukatlar, cevabın Apple tarafından 3 hafta içinde verilmesini talep etmişler.

Apple'a gönderilen mektubun, KDC'deki yer altı kaynaklarının Ruanda ve özel kuruluşlar tarafından kayıt dışı olarak çıkarılmasına yönelik eleştirilerin ardından gelmesi dikkat çekmiş.

Dünya teknoloji devlerinin ihtiyaç duyduğu kobalt ve koltan gibi değerli maddelerin bulunduğu KDC, yıllardır silahlı grupların ve kaçakçıların ülkeden çıkardığı serveti korumaya çalışıyor.

BM'ye göre, el değmemiş yaklaşık 24 trilyon dolarlık zengin yer altı rezervine sahip ülkede gümüş, bakır, kobalt, altın, koltan ve elmas gibi birçok kıymetli maden bulunuyor.

Koltan, şarj cihazlarının önemli bir parçasını oluştururken, elektrikli araçlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan lityum-iyon bataryalarında kullanılan kobalt madeninin yüzde 70'ten fazlası KDC'de üretiliyor.

KDC'de birçok silahlı grubun etnik veya siyasi motivasyonlarla etrafında asker topladığı biliniyor.

Haber Ara