Dolar

32,3462

Euro

35,0564

Altın

2.309,54

Bist

9.079,97

Donald Trump'ın 'çekilme' muamması

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye karşı operasyonun ardından krizin çözümünde ön safta yer almaya yönelik askeri ve diplomatik adımlar atarken, ABD askerlerini bölgeden ivedilikle çekmekten vazgeçmediği yönündeki açıklamalarını sürdürüyor. Öte yandan BM Temsilcisi Haley de 'çekilmenin olmayacağı' anlamına gelen bir açıklama yapmıştı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-17 08:28:59

Donald Trump'ın 'çekilme' muamması

Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre ABD'nin, İngiltere ve Fransa'nın da desteğini alarak Esed rejimini vurmasına ilişkin Ankara'da 3 tahmin ağırlık kazanıyor. Bu tahminler şu şekilde:

- (Ortadoğu'da Obama gibi basiretsiz lider pozisyonuna düşmek istemeyen Trump'ın tekrar direksiyona geçme çabası) Trump, Suriye ve Ortadoğu politikasında önceki başkan Obama gibi, “basiretsiz” lider olarak anılmak istemedi.

- (Rusya'nın, “Vuramazsın” meydan okumasına yanıt) Saldırı Suriye'deki hedefler Rusya ile karşı karşıya gelmeyecek şekilde sınırlı tutuldu. Rusya'ya, Esad'a gözdağı verildiği gibi Trump hem iç siyasette hem de dış siyasette konsolidasyon çabasındaydı. Fransa ve İngiltere'nin desteği bu açıdan önemliydi.

- (Türkiye'yi, Rusya-İran blokundan uzaklaştırmak) Trump, ABD-Batı blokuna karşı Türkiye-Rusya-İran ittifakını bozmak ya da bir hamleyle safları netleştirmek istedi. Önümüzdeki süreçte bu konuda Türkiye'yi karar almaya zorlayıcı çabalar gelebilir. Türkiye'nin operasyona destek açıklamasının altında da bu risk yatıyor. Esad'ın gidiş sürecinin hızlandırılması ve ABD'nin tekrar buna müdahil olması Türkiye'nin karşı çıkacağı bir durum değil. Ancak Ankara, PKK/PYD ile işbirliği nedeniyle ABD'ye karşı güven bunalımı yaşıyor. ABD'nin zedelenen bu güveni tekrar inşa etmesi lazım. Ankara, ABD ile Rusya arasında sıkışmak yerine dengeli ve adil bir politika izlemeyi tercih ediyor.

TRUMP 'ÇEKİLECEĞİZ' DEMİŞTİ AMA SAHADAKİ DURUM BUNUN TAM TERSİ

Trump, operasyondan çok kısa süre önce Suriye'den askerlerini çekeceklerini açıklamış, “Gitmemizi istemiyorsanız, elinizi taşın altına koyun” demişti. Bu mesajı Suudi Arabistan ve Fransa'da yankı buldu.

ABD'NİN SURİYE SAHASINDAKİ VARLIĞI

Trump, “Çıkacağız” derken sahadaki durum bunun tam aksini gösteriyor. ABD'nin Suriye'de 20 kadar askeri üssü bulunuyor. CENTCOM'un Suriye'nin kuzeyinde 500 askeri, 2 bin kadar paralı askeri var ve bu sayı artırılıyor. ABD, İHA ve SİHA'larla bölgedeki hareketliliğini hep üst seviyede tutuyor. ABD Akdeniz'de konuşlu 6'ncı Filo'ya ek yeni bir filo gönderdi. Pentagon bütçesinden her ay 10 binden fazla teröriste maaş ödeniyor. Önümüzdeki yıl bu sayı 60-65 bine çıkacak.

RUSYA'DAN ASKERİ TAKVİYE

Rusya'nın, ABD, İngiltere ve Fransa'nın saldırısının ardından Suriye'ye güç takviyesinde bulunduğu iddia edildi. İngiliz Daily Mail Gazetesi'nin haberine göre üzerinde zırhlı araçlar, tanklar, geçici köprü inşaatında kullanılan bir tekne ve hava savunma sistemleri olan 2 Rus savaş gemisi pazar günü İstanbul Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e açıldı.

1922820_e3b900f43f9f73bcdb3df40881c9bd14

ABD PYD'YE YATIRIM YAPMAYI SÜRDÜRÜYOR

Pentagon'un 2019 Savunma Bütçesi'nde, Suriye'de PYD/PKK'nın da dahil olduğu 60-65 bin kişilik güç için silah ve ekipman talep ettiği ortaya çıktı.

Pentagon, şubat ayında 2019 mali yılı için Kongreye sunduğu savunma bütçesinde, Suriye'de IŞİD karşıtı mücadele kapsamında iş birliği yaptığı gruplara 300 milyon dolarlık silah desteği talebinde bulunmuştu. Bütçede ayrıca sınır güvenliği için söz konusu gruplara 250 milyon dolar bütçe desteği isteyen Pentagon, miktarların detayları ile ilgili belgeleri paylaşmamıştı. AA, 2019 Mali Yılı Savunma Bütçesi kapsamında "savaş fonu" olarak da bilinen Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar için ayrılan bütçenin detaylarını içeren belgeye ulaştı.

"2019 Mali Yılı Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar: IŞİD Karşıtı Eğit Donat Fonu Gerekçeleri" başlıklı belgede, ABD yönetiminin Suriye'de 30 bini Orta Fırat Vadisi'nde devam eden çatışmalarda, 35 bini de IŞİD'den alınan bölgelerde iç güvenliği sağlamak üzere toplam 60 ila 65 bin civarında bir grup için silah, mühimmat ve ekipman talebinde bulunduğu kaydedildi.

Belgede, "2019 mali yılı bütçe talebi, IŞİD'in daha önce kontrol ettiği toprakları kurtarmak, güvenliğini sağlamak ve savunmak için 35 bini İç Güvenlik Gücü, 30 bini çatışma personeli olmak üzere yerel ortak güçlerin ihtiyaçlarına dayalı olarak Suriye eğit-donat programını tam olarak fonlamaktadır." ifadelerine yer verildi.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

883039_1

Haber Ara