Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

İşe giriş sağlık raporu nedir?

İşe giriş sağlık raporu, sigortalıların çalışacakları işe girmeden önce yapacakları işe sağlık açısından uygunluğunun belirtildiği rapordur.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-17 12:05:12

İşe giriş sağlık raporu nedir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre çalışanların her işe girişinde, iş kazası geçirdiğinde yada meslek hastalığı ile ilgili şüpheli bulguları olduğunda sağlık raporlarının alınması / yenilenmesi gerekmektedir.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu öncesinde; ağır ve tehlikeli işler sağlık raporu ve ağır iş sağlık raporu şeklinde yapılan tanımlamalar, kanun ile birlikte işe giriş sağlık raporu olarak yapılmaktadır.

 İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işe giriş sağlık raporu ya da periyodik sağlık raporu, o işyeri için tanımlanmış işyeri hekimi tarafından verilir. İşyeri hekiminin işyerine olan görevlendirilmesi ise İSG-KATİP sistemi üzerinden yapılmaktadır. İSG-KATİP sistemi üzerinden işyeri hekimi görevlendirilmiş işyerlerinde işe giriş sağlık raporlarını aile sağlığı merkezleri, aile hekimi veya kamu sağlık kuruluşları veremez.

İŞE GİRİŞ SAĞLIK RAPORUNDA HANGİ TETKİKLERE BAKILIR?

İşyeri hekiminin işe giriş sağlık raporu ya da periyodik sağlık raporu evraklarını doldurması / onaylaması için yapılan işe göre belli sağlık tetkikleri sonuçlarını görmesi gerekmektedir. Yapılacak olan işin içeriğine göre değişkenlik gösteren tetkiklerden başlıcaları aşağıda sıralanmıştır:

  • Hemogram Tahlili(Tam kan sayımı)
  • AKŞ(Açlık Kan Şekeri)
  • TKŞ(Tokluk Kan Şekeri)
  • HemoglobinA1c(hbA1c)
  • AST – ALT (Karaciğer) Testleri
  • Akciğer Filmi
  • Odyometri (İşitme) Testi
  • Solunum Fonksiyon Testi
  • EKG (elektrokardiyografi)
  • Tetanoz Aşısı

İŞE GİRİŞ PERİYODİK MUAYENE FORMU NASIL DOLDURULUR?

Personel, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Ek-2 sağlık raporu taslağına kişisel güncel ve geçmiş bilgilerini doldurur. Yapılan sağlık taraması / tetkiki sonuçları ile birlikte işyeri hekimi bilgileri değerlendirir. İşyeri hekimi yaptığı değerlendirme sonucunda kişinin yapacağı işe sağlık açısından uygunluğunu sonuç kısmında yazar ve onaylar.

Periyodik olarak sağlık muayenelerinin yenilenmesinde işyeri tehlike sınıfı ve çalışanın yaptığı iş göz önüne alınır. İşe giriş sağlık raporunun periyodik olarak yenilenmesi için en uzun süreler aşağıdaki gibidir:

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde Yılda 1

Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 3 yılda 1

Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 5 yılda 1

Haber Ara