Dolar

34,9457

Euro

36,7055

Altın

2.982,43

Bist

10.125,46

Ağız kokunuzun nedeni bu olabilir

Kötü ağız kokusu, bademcik taşlarından kaynaklanabiliyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-07 22:58:25

Ağız kokunuzun nedeni bu olabilir

Ağız kokusu Türkiye ve dünyada milyonlarca kişinin yaşadığı bir problemdir. Ağız kokusu problemi kişinin kendisi tarafından fark edilmeyen fakat yakınındaki insanları bir hayli rahatsız eden bir durumdur. Özellikle günlük yaşantımızda sıkça kullandığımız toplu taşıma araçlarında ağız kokusu problemi bulunan kişiler diğer insanları rahatsız edebilmektedir.

Ağız kokusunun çeşitli nedenleri vardır. Mutlaka her ağız kokusu bir hastalığın veya vücuttaki organlarımızın bir ya da bir kaçının problemli olduğunun işaretidir. Her ne kadar aksi biliniyor olsa da bademciklere bağlı olarak gelişen ağız kokusu en sık görülenidir. Ağız kokusunun meydana gelmesindeki diğer faktörler ise diş, diş eti problemleri, sinüsler, ağız, burun, akciğer, sindirim sisteminde meydana gelen problemlerdir. Ağız kokusu bulunan kişilere uygun bir dille böyle bir problemin kendisinde olduğu izah edilmelidir. Aksi takdirde kişi kendi ağız kokusunu fark etmediği için ne ağız kokusunu giderici bir müdahalede bulunur ne de ağız kokusunun oluşumuna neden olan vücuttaki problemin tedavisini yaptırabilir.

BADEMCİK TAŞLARINDAN KAYNAKLANABİLİR

Bademciğe bağlı olarak gelişen ağız kokusu sorunu bademcik taşlarından kaynaklanabilmektedir. Bademcik yüzeyindeki yara ve çatlakların içerisinde giren bakteriler zamanla birikir ve bademciğin içerisine yerleşir. Bu tür vakalarda bademcik taşları görünmez ama koku yapabilir. Bu koku dişin fırçalanması ile giderilemez, mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Kişi kendisinde bademcik taşı bulunup bulunmadığını boğazda bademciklere baktırarak öğrenebilir. Birçok hastada bademcik taşı görülemez. Bademcikleriniz üzerinde küçük beyaz bir çıkıntı veya kabarıklık görürseniz, bademcik taşlarının olduğu anlamına gelir. Emin olmak için mutlaka uzman bir doktora muayene olmak gereklidir.

Bademcik taşlarının tedavisi için atılacak ilk adım ağız ve diş sağlığıdır. Ağız temizliğine özen gösterilmelidir. Günde her yemekten sonra dişler en az 3 dakika boyunca fırçalanmalıdır. Bu şekilde daha fazla bakterinin bademcikler üzerinde bademcik taşı oluşturması önlenmiş olur. Kesin tedavi için ise bademciklerin alınması gerekebilir.

Haber Ara