Dolar

32,5589

Euro

34,9742

Altın

2.448,98

Bist

9.716,77

Saad Hariri Fransa'ya uçtu

Lübnan Başbakanı Hariri, gece yarısı Fransa'ya gitti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-18 10:45:35

Saad Hariri Fransa'ya uçtu

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da İran'ı ve Lübnan'da çok ciddi etkiye sahip Hizbullah'ı eleştiren ve "Babam Şehit Refik Hariri'nin suikasta uğramasından öncekine benzer bir iklimde yaşıyoruz. Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum" diyerek istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin ülkesine dönecğei iddiaları havada kaldı...

Hariri dün gece Fransa'ya uçtu. Hariri, Twitter hesabından paylaştığı mesajda havalimanı yolunda olduğunu yazdı.

MACRON DAVET ETMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan Başbakanlığı görevinden istifa ettiğini duyuran Saad Hariri ve ailesini Fransa'ya davet etmişti.

NELER YAŞANDI?

İran dini lideri Ali Hamaney'in başdanışmanı ve eski İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti'yi Beyrut'ta kabul etmesinin ardından sürpriz bir şekilde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geçen Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İran'ı ve Lübnan'da çok ciddi etkiye sahip Hizbullah'ı eleştirerek, burada bir basın açıklamasında "Şehit Refik Hariri'nin suikasta uğramasından öncekine benzer bir iklimde yaşıyoruz. Hayatımı hedef alacak bir planın gizlice hazırlandığını hissediyorum" diyerek istifa etmişti.

SUİKAST İHTİMALİNE CEVAP GELDİ

Lübnan İstihbarat şefi General Abbas İbrahim, Hariri'nin gerekçe göstermesine karşılık, ülkede bir siyasetçiye yönelik suikast planına rastlamadıklarını söyledi. İç Güvenlik güçleri de buna ek olarak başkent Beyrut'taki bir suikast planını boşa çıkarttıkları haberlerini yalanladı.

RİYAD - BAE - RİYAD YOLCULUĞU

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Hariri'nin ülkeyi terk etmekte özgür olduğunu belirtmişti ancak Hariri'nin burada zorla tutulduğu iddiaları gündemdeyken Hariri, Beyrut'a dönmedi ve istifasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçti. Ardından tekrar Riyad'a döndü.

GÖZALTI İDDİALARI

Yaşananların ardından Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğu iddiaları gündeme geldi. Birçok isim ise Hariri'nin gözaltında olduğunu düşünüyordu.

İKİNCİ KEZ KAMERA KARŞISINA GEÇTİ

Saad Hariri, Lübnan başbakanlığından istifası sonrası ilk kez el-Müstakbel kanalına konuşarak, Suudi Arabistan'da ev hapsinde tutulduğu iddialarına cevap verdi. Hariri, “Özgürüm” dedi ancak mülakat sırasında sürekli kendisine talimat veren kişiye baktı. O anlar kameralara böyle yansıdı:

59a09f60twitterhariri_1

Saad Hariri, sahibi olduğu Future televizyon kanalına Riyad'dan verdiği özel röportajda, "Lübnan'ın çıkarları için istifa ettim. Kısa bir süre sonra Lübnan'a döneceğim ve istifam ile ilgili anayasal gereklilikleri yerine getireceğim" dedi.

"HARİRİ, HİZBULLAH İLE ÇATIŞMA İSTEİMYOR"

Reuters'a konuşan Saad Hariri'ye yakın kaynaklar, Hariri'nin Hizbullah'la bir savaş çıkmasını istemediğini ve ülkenin istikrarının sürdürülmesini tercih ettiğini söyledi.

HARİRİ BU GÖRÜŞÜNÜ BİR ÖNCEKİ ZİYARETTE DİLE GETİRDİ

Haberde, Hariri'nin önceki aylarda Riyad'a yaptığı ziyarette, Suudi istihbarat yetkilileriyle görüştüğü ve Hizbullah'la bir savaşa karşı olduğunu söylediği belirtildi. Kaynaklar, Suudi yetkililerin Hariri'nin bu açıklamalarından rahatsız olduğunu ifade etti.

HARİRİ AİLESİ SUUDİ ARABİSTAN'A DAVET EDİLDİ, ABİ BAHA İSE RİYAD'DA

Lübnanlı kaynaklar, Suudi Arabistan'ın Saad Hariri yerine abisi Baha Hariri'nin başbakan olmasını istediğini de öne sürdü. Baha Hariri'nin şu anda Riyad'da olduğu, Hariri ailesinden bazı isimlerin de bağlılıklarını bildirmek üzere Suudi Arabistan'a davet edildiği ancak bu kişilerin çağrıyı reddettiği de iddialar arasında yer alıyor.

NASRALLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hariri'nin istifası sonrasında "Suudi Kraliyet ailesi, İsrail'e Lübnan ve Hizbullah'a saldırması için milyarlarca dolar para önerdi" diye konuşmuştu. Suudi Arabistan ve Lübnan arasında tansiyon giderek yükselirken, Riyad Lübnan'daki vatandaşlarının ülkeye derhal geri dönmesi talimatı vermişti.

ABİ BAHA'DAN İLK AÇIKLAMA

Associated Press'e (AP) bir açıklama gönderen Baha Hariri, kardeşinin istifasını desteklediğini söyleyerek, İran ve Hizbullah'ın 'ülkeyi ele geçirmeye çalıştığını' söyledi. Ayrıca Suudi Arabistan'a Lübnan'ın ulusal kurumlarını 'on yıllardır destekledikleri' için teşekkür etti.

MİŞEL AVN'DAN 'DÖN' ÇAĞRISI

Al Manar TV'nin haberinde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hariri'nin istifasıyla ilgili 'gizemi' çözmek için diplomatik bir yaklaşım geliştireceği belirtildi. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Suudi Arabistan elçisiyle yaptığı görüşmede Başbakan Hariri'nin ülkesine dönmesini istedi. Avn, Suudi elçiye, Hariri'nin istifa şartlarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

MACRON: HARİRİ İLE GAYRİ RESMİ GÖRÜŞTÜM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretinin ardından Suudi Arabistan'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi ve burada hem Veliaht Prens Muhammed bin Selman, hem de Lübnan'ın istifa eden Cumhurbaşkanı Saad Hariri ile görüştü. Macron, "Hariri ile ilgili resmi olmayan temaslarda bulunduk" dedi.

WASHİNGTON SESSİZ

ABD Dışişleri ise konu hakkındaki sorulara yanıt vermekten kaçındı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Amerikalı diplomatların Lübnan'ın istifa eden Başbakanı Saad Hariri ile görüştüğünü fakat konu hakkında açıklama yapılmayacağını söyledi. Rutin basın toplantısında konuyu değerlendiren Nauert, Riyad'daki ABD'li diplomat Chris Henzel'in Hariri ile Çarşamba günü bir araya geldiğini bildirdi ve “Görüşme çok hassas ve özel diplomatik temasları içeriyor” şeklinde konuştu.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'da yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek, bölgede yeni bir krizin çıkmasının yıkıcı sonuçlara neden olacağı uyarısında bulundu.

ADİL EL CUBEYR'DEN AÇIKLAMA

Lübnan krizini değerlendiren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Hizbullah ile Beyrut yönetimini birbirinden ayırdıklarını söyledi. CNBC televizyonuna konuşan Cubeyr, “Hariri'nin girişimlerine terör örgütü Hizbullah engel oluyor. Lübnan Halkı bu gelişmelerden sorumlu değildir. Hizbullah halk üzerine hakimiyet kurmuştur. Bizim buna bir çare bulmamız gerekir” dedi. Cubeyr, İran'la direkt bir çatışmaya girmeyi arzulamadıklarını ancak ambargo uygulandığını görmek istediklerini kaydetti. Öte yandan Suudi Arabistan'ın Körfez Bakanı Samir Sebhan da, açıklamasında istifadan sonra Lübnan'da hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN NE İSTİYOR?

Londra merkezli BAE sitesi The National'ın haberine göre Suudi Arabistan'ın Lübnan krizine dair 4 senaryosu mevcut. Bunlardan ilki, Katar gibi Beyrut yönetimine abluka uygulanması. İkincisi, Hizbullah'ın olmadığı yeni bir hükümet kurulması. Beyrut'a yapılacak ciddi bir baskının sonuç verebileceği değerlendirmesini de yapan Riyad'ın son senaryosu ise İsrail'in başını çektiği bir güney Lübnan harekatı. İsrail basını bu seçeneğin ciddi bir şekilde gündemde olduğunu ifade ediyor.

İSRAİL BASINI NE YAZDI?

Haaretz'in haberine göre, ‘savaşı Suriye'den Lübnan'a taşımayı hedefleyen Körfez, İran'a karşı yeni bir cephede İsrail'in kendi ‘pis işini' yapmasını' istiyor.

İSRAİL LÜBNAN'A GİRECEK!

İsrail'in 100 savaş uçağı ile başlattığı tatbikatı genişleterek Lübnan'a girmeye hazırlandığı, ilk olarak Hizbullah hedeflerini vuracağı iddia edildi. Eğer operasyon gerçekleşirse Suudi Arabistan'ın başkentinde istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin ülkeye “devlet başkanı” olarak döneceği belirtiliyor. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Haber Ara