Dolar

32,5998

Euro

34,7797

Altın

2.496,69

Bist

9.524,59

Muhalif lider: Astana'da ateşkesin Suriye genelinde uygulanmasını isteyeceğiz

Özgür Suriye Ordusuna bağlı Sultan Murat Tümeni'nin siyasi sorumlularından ve aynı zamanda Suriye Türkmen Meclisi Yetkilisi Abdulrahman Mustafa Sputnik'e konuştu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-23 13:37:46

Muhalif lider: Astana'da ateşkesin Suriye genelinde uygulanmasını isteyeceğiz

TİMETURK | HABER MERKEZİ

İşte Mustafa'nın açıklamaları:

AHRAR TEMSİLCİ GÖNDERMEDİ

Özgür Suriye Ordusundan ve Suriye muhalefetinden Astana'ya çok kişi geldi. IŞİD, Nusra ve Ahraru'ş Şam hariç tüm örgütler Astana görüşmelerine temsilci gönderdiler. Müzakere heyetinden 16 kişi Astana görüşmelerinde yer alacak. İştişare heyeti var. Hukukçular var. Ateşkes ağırlıklı görüşme olduğu için askeri birliklerden ağırlıklı bir katılım var.

GELMEYEN MUHALİFLER DE DESTEK OLACAK

Ama Astana'ya gelmeyen örgütler de destek vereceklerini söylediler. Suriye'nin güneyinden olsun, Dera bölgesinden olsun Suriye'nin tüm bölgelerindeki birliklerin temsilcileri Astana'da vardır.

TÜRKMEN TUGAYI DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERDE OLACKA

Sultan Murat Tümeni komutanı Ahmet Osma,n Astana görüşmelerinde doğrudan müzakere heyetinin içerisinde yer alıyor. Ben de Sultan Murat Tümeni'nin siyasi temsilcisi olarak Astana görüşmelerinde yer alacağım. Müzakere heyetinin medya komisyonunda da yer alıyorum. Hem de siyasi komisyondayım. Resmi olarak görüşmelerde yer alıyoruz. 

2 GÜN SÜRECEK

Görüşmeler 2 gün sürecek. Görüşmelerin garantörleri Türkiye ve Rusya'dır. Muhalefetin garantörü Türkiye'dir. Rejim ile İran'ın garantörü Rusya'dır.

AVRUPA'DAN KİMLER VAR?

Astana görüşmelerinde Suriye'nin Dostları grubu olan İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da temsilcileri olacak. Ama görüşmelerin ana unsuru Rusya ve Türkiye'dir. Rusya ve Türkiye heyetler halinde görüşmelerde yer alıyorlar. Heyetler halinde bu işin siyasi boyutunu yürütüyorlar. Misafir ülke olarak Kazakistan da görüşmelerde yer alacak.

DEVAMLI SİYASİ ÇÖZÜM...

Biz tabii ki devamlı siyasi çözümden yanayız. Ama rejim devamlı siyasi çözüme yanaşmıyor. Suriye halkı 6 senedir tahrip edildi. Bu kadar insan öldü. Suriye halkının yaşadığı katliamın, bu kanın, bu tahribatın durdurulmasıdır bizim amacımız.

ATEŞKESE BAĞLI

Astana'da iyi bir sonuç çıkarsa Rusya'nın garantörü olduğu rejim ve İran'a baskı yaparak bunu (ateşkesi) Suriye geneline yayarsa tabii ki bir siyasi sürece geçilir
. Bu da artık barış yolunun gözüktüğü BM'nin ilgili kararlarına dayanarak da bir barış sürecinin başlangıcı olarak gözükür. Bu nedenle Astana çok önemlidir.

RUSYA'NIN KAZANIMLARI

Rusya şu anda Suriye'de askeri olarak yapmış olduğu kazanımları siyasi kazanıma çevirmeye çalışıyor. Dolayısıyla Rusya'nın Suriye muhalefetindeki kişileri resmi olarak muhatap alması ve Suriye muhalefetini katleden rolünden arabulucu, garantör rolüne dönmesi tabii ki önemli bir noktadır.

TÜRKİYE'NİN ÇABALARI


Rusya, Suriye'de bir aktördür ve sahada vardır. Dolaysıyla bu önemlidir. Biz de kanın durması için çaba sarfediyoruz. Burada Türk diplomasinin göstermiş olduğu başarı ister Halep tahliyesinde olsun, ister ateşkes konusunda olsun, ister Astana'daki göstermiş olduğu performans takdir edilmektedir. Türkiye, Suriye'de akan kanın durması için müthiş büyük bir diplomatik çaba harcıyor. Biz Türkiye'nin çabalarını takdirle karşılıyoruz.

 

Haber Ara