Dolar

32,2597

Euro

34,7889

Altın

2.401,02

Bist

10.184,48

Amasya'daki Oluz Höyük kazılarında bulundu

Amasya'nın Göynücek ilçesindeki Oluz Höyük kazılarında, milattan önce 500-600 yıllarında hüküm sürmüş Pers ve Medlere ait ahşap parçalarını koruyan 2 bıçak çıkarıldı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-02 13:48:50

Amasya'daki Oluz Höyük kazılarında bulundu

Önceki yıllarda yapılan kazılarda Pers ve Medlere ait olduğu tespit edilen çanak çömlek parçaları ve seramiklerle birlikte sunak ve mimari yapılar ortaya çıkarılan Oluz Höyük kazı alanında, şimdi de yeni bulgulara ulaşıldı.

Kazı sorumlusu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oluz Höyük'te 18 yıldır devam eden kazı çalışmalarının genel bir değerlendirmesini yaptı. Dönmez, bugüne kadar Oluz Höyük'ten Amasya Müzesi'ne teslim edilen eser sayısının 2 bini aştığını belirterek, son dönemde özellikle Genç Demir Çağı, Anadolu Genç Demir Çağı ve madencilik sanatına dair önemli bulgulara ulaştıklarını ifade etti.

Prof. Dr. Dönmez, kazı çalışmaları kapsamında Med ve Pers dönemlerine ait kesiciler, bıçaklar ve muhtemelen hançerler olduğunu düşündükleri eserler bulduklarını belirtti. Bu metal eserlerin teknik olarak demirden yapıldığını ve ahşap saplarının günümüze kadar sağlam kaldığını ifade eden Dönmez, Anadolu'nun, İranlı unsurlarla birlikte Genç Demir Çağı'nda demiri etkili bir şekilde kullandığını ve bunu bıçak sanatına dönüştürdüğünü vurguladı. Ahşap sapların günümüze kadar varlıklarını sürdürmelerinin, kullanılan ağacın cinsiyle ilgili olduğunu düşündüklerini belirten Dönmez, bu konuda ileri analiz çalışmalarının yapılacağını ifade etti.

Bıçakların yaklaşık 2 bin 500 ile 2 bin 600 yıl öncesine ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dönmez, Oluz Höyük'te bir atölyenin varlığını düşündüklerini ve çalışmaların devam edeceğini dile getirdi. Oluz Höyük'te daha birçok Med ve Pers eseriyle karşılaşacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

Haber Ara