Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

29 Nisan... Tarihte bugün neler oldu?

29 Nisan'da neler oldu? Tarihte bugün neler oldu?

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-29 10:06:15

29 Nisan... Tarihte bugün neler oldu?

TİMETUK I HABER MERKEZİ
TARİHTE BUGÜN NELER OLDU?

Timeturk okurları için özel olarak hazırladığımız "tarihte bugün" haberi sizlerle...

29 Nisan 1775 Tersane ambarlarında bir odada "Hendese Odası" nın kurulması.

29 Nisan 1827 Cezayir Dayısı, Fransız Elçisinin yüzüne yelpaze ile vurdu

Cezayir dayısı İzmirli Hasan Paşa Fransızlardan alacaklarının ödenmemesi üzerine tavır aldı. Fransızlar anlaşmazlığı körükleyecek davranışlar içerisine girmişler ve sorunun iyice büyümesine yol açmışlardı. Dayı İzmirli Hasan Paşa, Fransız elçisi ile görüşme esnasında sinirlerine hakim olamadı ve elçinin suratına yelpaze ile vurdu. Bu olayı bahane eden Fransızlar, Cezayir'e savaş ilan ettiler. Cezayir'in Fransızlar tarafından işgali ile sonlanan süreç böylece başlamış oldu...

29 Nisan 1909 İttihatçılar Yıldız Sarayı'nı yağmaladılar

Sultan II. Abdülhamit'in tahttan indirilip Selanik'e gönderilmesinin ardından Yıldız Sarayı 29 Nisan 1909'da İttihatçıların ve Hareket ordusu mensuplarının yağmasına maruz kaldı. Yağmalanan sarayda bulunan önemli belgelerde bu sırada yok edildi.

Yapılan yağmada 500 bin 5'erlik banknot, 25 bin beşibiryerde Osmanlı altını alındığı belirtiliyor. Yağma hakkındaki resmi rapor 17 Nisan 1910 tarihli İkdam Gazetesi'nde yayınlandı. Rapora göre yağmaya katılan bazı paşalar ve aldıkları mallar şu şekilde:

Mahmut Şevket Paşa: Çok sayıda pantantif taç, yüzük ve bir altın mangal;
Hüsnü Paşa: Murassa tütün tabakası ve bir gerdanlık;
Hareket Ordusu Erkan-ı Harp Reisi Mirliva Ali Paşa: Çok sayıda küpe ve yüzük;
Hasan İzzet Bey: Halılar, seccadeler, kravat iğneleri ve murassa taç;
Enver ve Camal paşalar ile Damat İsmail Hakkı Bey: Kıymetli eşyalar, mobilya, vazolar, muhtelif pırlanta ve çok sayıda zümrüt hülliyat;
Ayan Reisi Ahmet Rıza Bey: Kıymetli yemek takımları, murassa saat ve çok sayıda değerli eşya;
Bursa Valisi İsmail Hakkı Bey: 2 bin altın lira ve kıymetli bir zümrüt yüzük;
Emniyet-i Umumiye Müdürü eski Hicaz Valisi Galip Paşa: Çeşitli kadın müzeyyenatı;
İsmail Hakkı Bey'in kardeşi Cafer Tayyar Paşa ve Hamdi Bey: İnci küpeler, pırlanta yüzük ve kıymetli revolverler;
Tespit edilemeyen isim: Elmaslı ve inci gerdanlık;
Yakup Cemil: Önemli miktarda tahvilat;
Karesi Mebusu Hüseyin Kadri Bey: Zümrüt kolyeli murassa bir hançer;
Çerkez Kemal Bey: Çok sayıda değerli kadın eşyası;
Hüseyin Cahit Bey: Murassa hokka takımı ve iki murassa saat;
Cavit Bey ve Karasu Efendi: Bol miktarda kıymetli elmas;
Eski Bolu Mebusu Habip Bey: Önemli miktarda tahvilat;
Vehip Paşa: Bol miktarda hisse senedi ile kıymetli ve murassa kravat iğneleri;

Kalan eşya da Hareket Ordusu fedaileri tarafından yağma edilmiştir. Bir rivayete göre Abdülhamid Han Selanik'e giderken çantası elinden alınmış ve içindeki 900 bin altın liraya el konulmuştur. Çantayı Hüseyin Hüsnü Paşa ile oğlu Ali Rıza Paşa'nın Abdülhamid'in elinden zorla aldığı belirtiliyor. 16 Nisan 1919 tarihli İkdam Gazetesi'nde söz konusu çanta ile ilgili yazıda çantanın Tevfik Bey, İstanbul Reji Müdürü Hasan izzet Bey, Hazım Bey ve Ayan Reisi Ahmet Rıza Bey'den oluşan Yıldız Sarayı Tahliye Heyeti tarafından Hareket Ordusu'na teslim edildiği belirtiliyor. Çantadaki mücevher ve nakdin ordu erkanı arasında taksim edildiği de yazıdaki iddialar arasında.

29 Nisan 1916 Kut'ül Amare bölgesinde 5 aydır kuşatma altında bulunan İngiliz birlikleri teslim oldular.

Osmanlı Ordusunun Birinci Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerden biri olan ve ordunun İngilizler'e karşı savaştığı Irak cephesi büyük çarpışmalara sahne oldu. Irak petrollerini ele geçirmeyi amaçlayan İngilizler, 6 Kasım 1914 tarihinde Basra Körfezinden Şattülarap ağzındaki Fav mevkiine asker çıkararak saldırıya geçmiş, ilerleyen aylarda bu saldırılarını kuzeye doğru genişletmişlerdi. İngilizler, 3 Haziran 1915 tarihinde Kut'ül-Ammare'yi (Irak'ın Kut bölgesini) işgal etmişti. 23 Kasım 1915'de ileri harekata geçen Türk birlikleri, 29 Nisan 1916 tarihinde General Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu geri püskürterek Kut-ül Ammare'yi ele geçirmişti. Townshend birlikleri diğer 13 general, 481 subay ve 13.300 er ile birlikte Osmanlı Kuvvetleri'ne teslim oldu.

Kuşatmada, İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri 23.000 ölü ve yaralı, Osmanlı kuvvetleri 10.000 şehit ve yaralı vermiş, 13.100 (bazı kaynaklara göre 18.000) İngiliz askeri esir alınmıştır. Mücadele sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir vermiş, Türk birlikleri ise 25 bin askerini kaybetmiştir. 26 Nisan 1916'da Kut ül Amare'deki İngiliz kuvvetlerine erzak yardımına çalışan bir İngiliz uçağı da Türk avcı uçağı tarafından düşürülmüştür. Ancak zaferden kısa bir süre sonra takviye edilen İngilizlerin bölgeyi Şubat 1917'de işgal etmesine engel olunamamıştır. Irak'ın güneyine 1914 sonlarında çıkarma yapan İngilizler, Mart 1917'de Bağdat'a ulaşarak kenti işgal etmiştir. Çevresi yangın yeri iken İngilizlerden çok daha az sayıdaki askeri ile Kut'ül Amare'yi ele geçiren Nurettin Paşa ve zafer yıllarca anılmıştır.

29 Nisan 1920 Hıyanet-i Vataniye Kanunu Kabul Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne karşı isyanların yaygınlaştığı bir dönemde 29 Nisan 1920 tarihinde milletvekili Mehmet Şükrü Bey'in önerisi ile Hıyanet-i Vataniye Kanunu kabul edildi. Bu kanunun amacı TBMM etrafında örgütlenmeyi ve birleşmeyi sağlamaktı. Ayrıca TBMM'nin otoritesinin artırılması amaçlanmıştı.

29 Nisan 1945 Sovyet tankları Berlin'e girdi. Sovyet askerleri şansölyelik binasının kapılarını zorlarken; Hitler, tabancayla intihar etti.

29 Nisan 1945 Alman ordusu İtalya'da müttefiklere kayıtsız şartsız teslim oldu. Polonya'daki Nazi toplama kampı Dachau Müttefik birliklerince kurtarıldı.

29 Nisan 1949 Sabahattin Ali'yi öldüren Ali Ertegin'in yargılanmasına başlandı.

29 Nisan 1951 Doğu Türkistan'ın Milli Kahramanı Osman Batur, Çinliler tarafından şehit etti

Osman Batur, Altay Kazak Türklerinden, Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için Ruslar ve Çinlilerle mücadele etmiş bir direnişçiydi. Doğu Türkistan Türklerinin milli kahramanı Osman Batur 29 Nisan 1951 tarihinde Çinliler tarafından işkenceler ile şehit edildi. esir alındıktan sonra Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi sokaklarında dolaştırılmış göstermelik bir mahkemede yargılanıp suçlu ilan edilerek katledilmiştir.

29 Nisan 1955 Güney Vietnam'da iç savaş başladı.

29 Nisan 1959 Olay Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, Ege illerini kapsayan bir yurt gezisine çıktı.

29 Nisan 1959 Olay İzmir Toplu Basın Mahkemesi, Demokrat İzmir gazetesi yazı işleri müdürü Şeref Balçık'ı usulsüz tekzipten 14 gün hapse mahkum etti.İstanbul Toplu Basın Mahkemesi, Havadis gazetesi yazı işleri müdürü Hamdi Tezkan'a, aynı suçtan 12 gün hapis cezası verdi.

29 Nisan 1960 Olay Ankara ve İstanbul'da üniversiteler 1 ay süreyle kapatıldı.

29 Nisan 1964 Basın Yayın Parlamento Muhabirleri Derneği kuruldu.

29 Nisan 1979 Süleyman Demirel, Türkiye Muhtarlar Federasyonu'nun 5. Genel Kurulu'nda "Türkiye Muhtarı" seçildi.

29 Nisan 1992 Los Angeles ayaklanması çıktı

ABD Los Angeles şehrinde dört polisin bir zenci genci dövmesi olayının kamera kayıtlarının televizyonda yayınlanması üzerine oluşan kamuoyu sonucu polislerin yargılanmasına karar verilir. Yargılamanın beraatla sonuçlandığının duyulması üzerine29 Nisan 1992 tarihinde bir kısım kişiler gösteri yapmak istediler. Üzerlerine çok sayıda polis sevk edilince büyük bir halk tepkisi oluştu. Üç gün süren 50'ye yakın insanın öldüğü ve bir çok işyerinin tahrip edildiği bir isyan yaşandı.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara