Dolar

32,2650

Euro

34,7210

Altın

2.400,61

Bist

10.336,50

Kral'ın Rusya ziyareti rüşvetten ibaret

Suudi kamuoyunda bolca eleştirilen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in ziyareti, tahttaki bir Kral'ın Rusya'ya yaptığı ilk resmi ziyaret olarak tarihe geçti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-05 17:42:09

Kral'ın Rusya ziyareti rüşvetten ibaret

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in Moskova ziyareti tahttaki bir Suudi Arabistan Kralı'nın Rusya'ya yaptığı ilk resmi ziyaret olarak tarihe geçerken, yapılan anlaşmalarla da akıllara kazındı. Rusya'dan S-400 almak için mutabakat imzalayan Kral Selman, 1 milyar dolarlık ortak yatırım fonu için de anlaşma imzaladı.

Kral'ın Moskova ziyaretini Gazeteci İsmail Yaşa ile konuştuk:

Kral Selman'ın Moskova ziyaretini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Malum olduğu üzere Suudi Arabistan bölgedeki politikalarına destek olması için ABD'ye epey rüşvet verdi. Şimdi Katar krizi gibi konularda Rusya'yı da yanına çekebilmek için Rusya'dan 'rüşvet' olarak S-400 satın alıyor. Bunları İran'a karşı askeri gücünü artırmak için kullanacaktır. Fakat tabi ki Rusya S-400'leri verdi diye, Suudi Arabistan'ın her politikasına destek olmayacak. Bakın Trump'a bolca para verdiler, fakat geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler, Yemen'de savaş suçu işlendiği gerekçesiyle Suudilerin başını çektiği koalisyonu kara listeye alındı. 

20171005_2_26114764_26513503_Web

20171005_2_26114764_26513506_Web

Ziyaret Suudi Arabistan kamuoyunda nasıl değerlendiriliyor?

Kral Selman'ın Rusya ziyareti Suudi Arabistan kamuoyunda çok ciddi şekilde eleştirildi. Putin'in bizzat kendisinin gelip karşılamaması, oldukça düşük seviyede bir karşılama töreni yapılması, uçaktan inmesi için gönderilen yürüyen merdivenin bozulması ve Kral'ın yaşlı hali ile burada yürümek zorunda kalması gibi konular Suudilerin tepkisini çekmiş durumda. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretleri sonrasında ABD ve Batı ile arasının açıldığı yönünde yorumlar yapılmıştı. Kral Selman'ın ziyaretiyle bu ziyaretlerde bir paralellik var mıdır?

Birebir paralellik kurulamaz. Türkiye, özellikle Suriye'de PKK konusunda ABD ile ciddi şekilde ters düştüğü için Rusya ile yakınlaşma yaşıyor. Fakat Suudi Arabistan'ın hiçbir yerde Amerika ile ters düşmesi mümkün değil. Geçmişte, Obama'nın İran'a yakın söylemleri sebebiyle ufak tefek kırgınlıklar yaşamıştı fakat şu anda Trump, İran aleyhine bolca açıklama yaptığı için böyle bir sorun da kalmadı. 

Suudiler, Rusya'yı etkileyip yanlarına çekmek istiyor fakat bu kesinlikle ABD'ye karşı yapılmış bir şey değil. 

Haber Ara