Dolar

32,3367

Euro

35,1478

Altın

2.241,97

Bist

8.741,33

'İsrailli istihbaratçılar BAE'li şirket için Tel Aviv'deki işlerinden ayrılıyor'

İsrail ordusunun teknoloji birimlerinde çalışmış personeller, bir BAE şirketi için, daha iyi ücretler karşılığında Tel Aviv'deki işlerini geri çeviriyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-17 16:45:18

'İsrailli istihbaratçılar BAE'li şirket için Tel Aviv'deki işlerinden ayrılıyor'

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Son iki yıldır, İsrailli bir siber istihbarat şirketi büyük bir beyin göçü verdi. The New York Times'ta yayınlanan 2017 tarihli rapora göre 8 bin 200'den fazla eski İSrail ordusu personeli, siber istihbarat odaklı bir İsrail teknoloji firması olan NSO Group Technologies'den ayrıldı.

Haber, dün Haaretz'de Amitai Ziv imzasıyla yayınlanan bir makalede yer aldı. Buna göre "gizmeli bir Arap siber firması, bünyesine katmak için İsrail Savunma Kuvvetleri teknoloji birimlerinde görev almış isimlere astronomik maaşlar teklif ediyordu. Bu isimlerse orduda edindikleri bilgi ve becerileri, İsrail ile diplomatik ilişkisi olmayan diktatörlük rejimlerine yakın Arap firması için kullanıyordu"

SORUŞTURMA DARKMATTER'I İŞARET EDİYOR

The New Arab'ın haberine göre NSO'da yaşanan 'toplu işten çıkmalar' için özel bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmanın BAE'deki DarkMatter sanal güvenlik şirketini işaret ettiği belirtilirken, 8 bin 200 çalışanın tamamının Kıbrıs'a gittiği bulundu.

Amitai Ziv, Dark Matter'ın Singapur'daki ofisinin İsrailliler tarafından yönetildiğine ilişkin dedikodular olduğunu kaydetti. LinkedIn sayfasına göre de DarkMatter, hali hazırda 650 kişiyi istihdam etmekte.

İsrail siber istihbarat sektöründen, adını vermek istemeyerek "Y" kodunu kullanan bir isim, olaya ilişkin "İsrail Savunma Bakanlığı Savunma İhracat Kontrolleri Ajansı'nın denetimi olmadan, BAE'nin İsrail'in fikri mülkiyetini çaldığını" belirtti. Ayrıca, siber güvenlik çalışanlarının zaten çok yüksek maaşlar aldığını söyleyen Y, BAE'li şirketin daha fazlasını ödemeye hazır olduğunu aktardı: "Yılda 1 milyon dolara yakın maaşlar kazanan isimler tanıyorum."

DARK MATTER: CIA MENSUPLARIYLA ÇALIŞIYOR, BAE İSTİHBARATINA HİZMET VERİYOR

2015 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir parçası olan Abu Dabi'de, Körfez'in önde gelen cep telefonu firması Axiom Telecom'u kuran ve BAE ordusunda görev alan bir generalin oğlu olan Fayon Al-Bannai tarafından kurulan bir siber güvenlik şirketi olan DarkMatter'ın Finlandiya, Kıbrıs ve Singapur'un da içinde olduğu çok sayıda ülkede ofisi bulunuyor.

Şirketin görevi "siber savunma." Fakat bu yılın başında, şirketin, BAE istihbarat teşkilatına, Batı hedefleri için hacker hizmeti verdiği, ayrıca CIA mensuplarını da bünyesinde barındırdığı haberleri gündeme geldi. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Arap aktivistleri, rejim muhaliflerini, medya mensuplarını hedef alan Dark Matter'ın

Reuters'a göre Londra, Beyrut gibi noktalarda da yayınlar yapan Katar destekli gazete Al Araby Al Jadeed, Suudi detekli The New Arab (Al Araby) ve CEO'su Abdulrahman Elshayyal ile Filistinli düşünür Azmi Bishara, Dark Matter'ın hedefleri arasında.

MOZILLA'DAN DARK MATTER'A ENGEL

Temmuz ayında, Firefox'un tarayıcı üreticisi Mozilla, DarkMatter tarafından sertifikalandırılmış web sitelerini engelledi ve şirketin saldırılar gerçekleştirdiğine dair kanıtlar olduğunu belirtti. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Bir ay sonra Ağustos'ta, Google, DarkMatter tarafından sertifikalandırılmış web sitelerini Chrome ve Android tarayıcılarından bir sebep belirtmeden engelledi.

İSRAİLLİ YETKİLİLER NE DİYOR?

Amitai Ziv, Haaretz'deki haberinde bu personellerin İsrail Savunma Bakanlığından gerekli izinleri alıp almadıklarını sorguladı. Bu kapsamda Savunma Bakanlığı'nın kesin bir cevap vermeyi reddettiği belirtilirken, The Market'in konuyla ilgili sorusuna şu şekilde yanıt verildiğini aktardı:

"Savunma Bakanlığı, savunma ihracatı politikalarıyla ilgili özel durumlarla ilgili ve bu nedenle belirli lisanslar veya ihracat sicilinde listelenenler hakkında yorum yapmıyor. Fikri mülkiyetini yabancı bir işletmeye devretmek isteyen İsrail vatandaşlarınınsa bunu yasalar kapsamında gerçekleştirmesi gerekir."

KUZGUN PROJESİ

Reuters'ın raporuna göre BAE'nin başkenti Abu Dabi'den yönetilen Kuzgun Projesinde (Project Raven) görev alan isimler de ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın 2014'deki eski çalışanları ve maaşları Dark Matter tarafından ödendi.

Projenin dünya çapında duyulmasını sağlayan adım ise "Karma" olarak nitelendirilen bir casus yazılım programının yüzlerce kişinin iPhone'una girebilmiş olmasıydı. iPhone'una girilebilen isimler arasında Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani, Umman'ın dışişlerinden sorumlu bakanı Yusuf bin Alawi bin Abdullah ve eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de vardı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

Project Raven 2016 yılında kapatıldı ve çalışanlarına DarkMatter için çalışmaya devam etme seçeneği verildi. Reuters raporunda, şirketin BAE istihbarat servisleriyle çok yakın bağları olduğunu, aynı binada ofisleri bulunduğu belirtti.

Reuters, eski NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) çalışanlarının çoğunun DarkMatter'da kalmayı ve çalışmayı seçtiğini, ancak yaptıkları işin niteliğinin açıkça ortaya çıkması sonucunda ayrıldıklarını kaydetti.

Eski bir çalışan olan Lori Stroud, Reuters'e “Bazı günler Twitter'daki 16 yaşındaki bir çocuğu bastırmak zordu" dedi.

HALEN ÇALIŞAN İSRAİLLİLER VAR

Bugün, Reuters'in ifşa etmesine rağmen, şirket için çalışan İsraillilerin olduğu anlaşılıyor.

(Aşağıdaki habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

45_11

Haber Ara